5G İLE İNSANLAR ROBOT TEKNOLOJİLERİNİ KONTROL EDECEK
Mobil iletişimin yaygınlaşması için oluşturulan hücresel iletişim şebekelerinin sonuncusu olan 5G teknolojisi; daha yüksek sayıda veri merkezlerine, uç bilişime ve yeni şartlarda ortaya çıkan güvenlik ihtiyaçlarına cevap verecek yeni veri merkezi çözümlerine ihtiyacı artıracak. Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, yakın gelecekte tanışacağımız 5G teknolojisinin, bireysel ve kurumsal kullanıcılara yakın mesafelerde bulunan veri merkezlerinin önemini gün geçtikçe artırdığını söylüyor.
Yakın gelecekte hayatımıza girecek olan 5G teknolojisi, kablosuz bağlantıya sahip her şey üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak. 4G'den çok daha hızlı bir veri iletişimi sağlayacak olan bu teknolojiyle, nesnelerin internetine ve otonom sistemlere dayalı hizmetler güçlenirken, insanların daha çok robot teknolojilerini ve makineleri kontrol ettiği bir dünyaya geçiş olacak. Veri merkezlerinin önemi çok daha fazla artarken, yeni çözümler kullanıcılara yakın noktalarda ve çok sayıda veri merkezlerine ihtiyacı beraberinde getirecek.
Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, bu yeni teknolojinin veri merkezlerine olan etkisini şu sözlerle anlatıyor: “Yönetilen hizmetlerin ve bulut hizmetlerinin giderek öne çıktığı dönemleri yaşıyoruz. Yakın bir gelecekte tanışacağımız 5G teknolojisi, veri merkezlerinin önemini gün geçtikçe artırıyor. Veri işleme ve veri analitiği konularında genel bulut hizmetlerinin yanı sıra özel bulut alanlarının oluşturulması ve sunucu barındırma hizmetlerine gösterilen ilgi artıyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve kişisel bilgisayarlar (PC), yoğun birer veri toplama cihazları olmakla birlikte, hızlı hesaplama gerektiren analitik işlemler için pek de uygun değiller. Yapay zekâ, IoT ve benzeri yoğun işlem gücü isteyen konularda bulutta, yani veri merkezinde işlem gören uygulamalar artacak. 5G teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla, altyapılardaki siber tehdit yüzeyleri de büyük bir hızla büyümeye devam edecek ve gerek uç noktalara hizmet eden veri merkezlerinde, gerekse kullanıcıların bulunduğu noktalardaki güvenlik önlemleri çok daha önemli hale gelecek. İşletmeler de ağ altyapılarındaki zararlı trafiği henüz ağda fazla ilerlemeden en kısa mesafede ve en kısa sürede algılamak ve durdurmak için birçok yeni önlem almak zorunda kalacak. Uç noktalarda ve uzaktan çalışmada işletmeler bugünkü durumda dahi çok zayıf. Buna karşı şu anda harekete geçmeleri ve önlemler almaları gerekir” dedi.