AKMİB’in Ağustos Ayı İhracatı 453,5 Milyon Dolar

Yılın 8’inci ayında bölge ihracatının yüzde 88,4’ünün mineral yakıtlar ve yağlar, plastikler ve mamulleri ile anorganik kimyasallarda kümelendiğini belirten AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, bu dönemde en yüksek değerlere Hollanda, Romanya ve Mısır pazarlarında ulaştıklarını söyledi.

“636 bin 945 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik”
AKMİB’in Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 8 Birlik arasında lider konumunu ağustos ayında da sürdürdüğünü açıklayan Başkan Çağan, 1,4 milyar dolarlık bölge ihracatına yüzde 38,2 oranında destek verdiklerini dile getirdi. AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, “Yılın 8’inci ayında 636 bin 945 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Söz konusu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürünler listesinde 259,7 milyon dolar değer ve yüzde 64,7 pay ile mineral yakıtlar ve yağlar birinci sırada yer aldı. Bunu, 65,2 milyon dolar değer ve yüzde 16,2 pay ile plastikler ve mamulleri ikinci sıradan, 30,1 milyon dolar değer ve yüzde 7,5 pay ile anorganik kimyasallar üçüncü sıradan takip etti.” dedi.

“Slovenya pazarında ihracat hacminde 5 haneli artış yakaladık”
İhracat ana pazarları Avrupa Birliği ve Afrika ülkeleri ile ABD olan AKMİB’in ağustos ayındaki performansını ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan şunları söyledi: “Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, Romanya ve Mısır ilk üç sırayı oluşturdu. Hollanda’ya 67,7 milyon dolar, Romanya’ya 65,4 milyon dolar, Mısır’a 36,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Slovenya pazarındaki 5 haneli artış büyük dikkat çekiyor. Yılın 8’inci ayında Slovenya’ya yüzde 60 bin 73 oranında artışla 22,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeyi yüzde 1.040 artış ve 15,9 milyon dolar değer ile Gürcistan, yüzde 340 artış ve 36,7 milyon dolar değer ile Mısır takip etti.”

“Yatırım ve ihracat odaklı büyüme modeline devam edilmesi önemli”
2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Başkan Saadettin Çağan, küresel ve bölgesel jeopolitik belirsizliklerin devam ettiği dönemde Türkiye’nin yatırım ve ihracat odaklı büyüme modeline devam etmesinin önemli olduğunu söyledi. Başkan Saadettin Çağan, “Güncellenen OVP’de ürün ve pazar çeşitlendirmesi, etkin ticaret diplomasisi, ticaretin kolaylaştırılması, ihracatın finansmanı, ithalat bağımlılığının azaltılması, ihracatta yeşil ve dijital dönüşüme vurgu yapılması büyük önem taşıyor.  Sanayide sektörel dönüşüm sağlanarak yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin hedeflenmesi, sanayicilerimizin rekabet gücünü yükseltmeye, dış pazarlara erişimini kolaylaştırmaya, üretim, istihdam ve ihracatımızı artırmaya katkı sunacaktır. AKMİB ihracat ailesi olarak bizler de yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracat ekseninde ekonomimize elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz. Açıklanan programın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.