AKP’den Millete Hiçbir Yararı Olmayan Bir Kanun Teklifi Daha
Meclis’te görüşülen 'Vergi Usul Kanununa' yönelik teklifi örnek gösteren Ataş, ‘Bu teklifte de vatandaşların büyük umutla beklediği vergi dilimine ilişkin bir düzenleme de yok’ dedi. ‘İktidarının yaptığı çarpık vergi sisteminde mali güce göre adaletli ve dengeli bir vergi dağılımı yok’ diyen Ataş, ‘Bunun tam aksine, AKP iktidarının eliyle yandaş şirketlerin vergi ödemediği, zenginin az, fakirin daha çok vergi ödediği, verginin işçinin, memurun, esnafın yani dar gelirli vatandaşın omuzlarına yüklendiği bir vergi sistemi inşa edilmiştir’ dedi.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis’te yaptığı konuşmada, iktidarın millete faydası olmayan kanun tekliflerini gündeme getirmeye devam ettiğini söyledi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) parti grubu adına konuşan Ataş, iktidar tarafından ‘Vergi Usul Kanununda’ yapılması planlanan değişikliğe dikkat çekerek, ‘Öncekilerde olduğu gibi iktidarın bu kanun teklifinde de yine dağ fare doğurmuştur’ diye konuştu.
AKP’DEN MİLLETE HİÇBİR YARARI OLMAYAN BİR KANUN TEKLİFİ DAHA
Milletvekili Dursun Ataş, ‘Teklifin genel gerekçesinde de vergi adaletinin güçlendirilmesine, vergiye uyumun artırılmasına, ceza ve tahsilat etkinliğinin yükseltilmesine özellikle vurgu yapılmıştır ancak gerekçenin hiçbiriyle alakası yoktur ve örtüşmemektedir. Nitekim bu teklifin içinde vergi adaleti bulunmamaktadır. Geçen hafta da tasarrufla ilgili bir teklifi görüşmüştük, onun içinde de tasarruf bulunmuyordu. Tasarruf konusunda da vergi konusunda da oluşan reform beklentisi hiçbir şekilde karşılık bulmamış, sözde tasarruf tedbirleriyle kara deliğe dönüşen kamu giderleri aşağı çekilemediği gibi bu teklifle de kayıt dışılık, vergi yükünün adaletsiz dağılımı, vergi yapısındaki çarpıklıklar giderilememiş, dolayısıyla gelirler de artırılamamıştır. AKP her kanun teklifinde yaptığı gibi yine kamuoyunu beklentiye sokmuş sonra da millete hiçbir yararı olmayan bu teklifi getirmiştir yani bu kanun teklifinde de yine dağ fare doğurmuştur’ diye konuştu.
AKP’NİN ÇARPIK VERGİ SİSTEMİNDE ADALETLİ VE DENGELİ BİR VERGİ DAĞILIMI YOK
Anayasa’mızın 73’üncü maddesinde ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır’ denildiğini hatırlatan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘AKP iktidarının yaptığı çarpık vergi sisteminde mali güce göre adaletli ve dengeli bir vergi dağılımı yoktur. Bunun tam aksine, AKP iktidarının eliyle yandaş şirketlerin vergi ödemediği, zenginin az, fakirin daha çok vergi ödediği, verginin işçinin, memurun, esnafın yani dar gelirli vatandaşın omuzlarına yüklendiği bir vergi sistemi inşa edilmiştir. Türkiye'deki vergi yapısı dolaylı vergilere dayalıdır yani en yoksul kesimin bile harcamaları üzerinden alınan ve sürekli artırılan KDV ve ÖTV gibi vergilerle devlet çarkı döndürülmeye çalışılmaktadır. Bu dolaylı vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı yüzde 68-70’lere dayanmıştır. Gelir ve servet unsurlarına dayalı olan yani verginin daha adil dağıtıldığı dolaysız vergilerin payı ise yüzde 28-30’lara kadar düşmüştür. Kaldı ki bu dolaysız vergilerin yüzde 87’si stopaj yoluyla yani ücretlinin, çalışanların gelirlerinden kaynakta kesilen vergilerdir. Beyanname usulüyle toplanan vergilerin toplam vergiler içerisindeki payı ise sadece yüzde 13’tür’ şeklinde konuştu.
İktidarın 2003-2023 yılları arasında tam 14 vergi affı ve varlık barışı çıkardığını belirten İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Bu şekilde sağlıklı işleyecek bir vergi sistemi nasıl inşa edilecektir?’ diye sordu.
VATANDAŞ AÇISINDAN SONUÇ OLARAK TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI!
‘Görüldüğü üzere Türkiye’deki vergi yapısının ne kadar adaletsiz ne kadar çarpık olduğu, ödeme gücüne göre bir vergi sisteminin olmadığı da ortadadır, bu teklifte bunları sağlayacak bir madde dahi bulunmamaktadır’ diyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Çalışanların büyük umutla beklediği vergi dilimine ilişkin bir düzenleme de yoktur. Çalışanlar daha mart, nisan ayında üst vergi dilimine, izleyen aylarda yine bir üst vergi dilimine girmekte, böylece maaşları kuşa dönmektedir. Bu yüzden vergi dilimlerinin genişletilmesi hem de vergi oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Yine, bütün çiftçilerin gözü, kulağı tarımsal amaçlı kullanılan mazottan ÖTV’nin kaldırılmasıydı, ne yazık ki ona ilişkin de düzenleme yoktur. Beyanname vermeyen ücretlilerin sağlık ve eğitim giderlerinin matrahtan indiriminin sağlanması önemli bir konuydu, o da teklifte kendine yer bulamamıştır. Asgari ücretin artırılmasına ilişkin bir düzenleme de yoktur. Peki, yükte ağır, pahada hafif bu teklifle vatandaş lehine ne var? Sadece emeklilere ilişkin düzenleme vardır, o da en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12.500 liraya çıkarılmasıdır yani sonuç tam bir hayal kırıklığıdır.