AKP ile Bugün Her 5 Türk Vatandaşından En Az 1’i Yoksul

 Bugün her 5 Türk vatandaşından en az 1’inin yoksul olduğunu belirten Ataş, ‘Kendileri sarayda yaşarken vatandaşı açlığa mahkûm etmek vicdansızlıktır’dedi. ‘Saraya gelince tasarruf tedbiri yok, emeklinin, memurun, asgari ücretlinin maaşında tasarruf var. 5’li çeteye gelince vergi affı, vatandaşa gelince amansız vergi var’ diyen Ataş, ‘5’li çeteye 220 milyar dolar ihale verip 128 kez de vergi affı yaparken, Suriyelilere vergi muafiyeti ve devlet yardımı sağlarken vatandaşın aldığı nefesten vergi almak vicdansızlıktır’ şeklinde konuştu.

 

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, vatandaşların AKP iktidarının hatalı ve tutarsız ekonomi politikaları, liyakatsiz yöneticileri, ‘itibardan tasarruf olmaz’ zihniyeti, faiz sebep, enflasyon sonuç gibi akıl ve mantıkla alakası olmayan teorileri yüzünden derin bir ekonomik krizi uzun yıllardır yaşadığını söyledi. 

AKP İLE BUGÜN HER 5 TÜRK VATANDAŞINDAN EN AZ 1’İ YOKSUL

Vatandaşların bu durumun ekonomik ve sosyal dokuya zararını her geçen gün daha fazla hissettiğini belirten Milletvekili Dursun Ataş, ‘Bugün OECD ülkeleri yoksulluk ortalaması yüzde 12,4’ken Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 21,7’ye ulaşmış yani her 5 Türk vatandaşından en az 1’i yoksuldur. Yine, UNICEF’in araştırmasına göre de Türkiye çocuk yoksulluğunda AB ve OECD ülkeleri arasında Kolombiya’dan sonra 2’nci sırada yer almaktadır. Kişi başına millî gelirde on sene önce dünya ortalamasından 1.500 dolar fazla iken bugün dünya ortalamasının tam 500 dolar gerisine düşmüştür’ dedi.

TÜRK-İŞ’in 2024 Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerine dikkat çeken İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, verilere göre Haziranda açlık sınırının 18.978 lira 77 kuruş olarak açıklanırken yoksulluk sınırının da 61.820 lira 10 kuruşa yükseldiğini kaydetti.

SARAYA GELİNCE TASARRUF TEDBİRİ YOKİ, EMEKLİNİN, MEMURUN, ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞINDA TASARRUF VAR

Milletvekili Dursun Ataş, ‘Yani Türkiye’de asgari ücret ve emekli maaşı açlık sınırının altında kalırken memur maaşlarının da çok büyük bir bölümü yoksulluk sınırının çok altında kalmıştır ancak sermayenin kadim dostu, vatandaşın amansız düşmanı Hazine ve Maliye Bakanımıza göre Türkiye’de asgari ücret düşük değildir. Sayın Bakan, sana asgari ücret verelim, sadece bir ay geçin, ondan sonra konuşalım asgari ücretin düşük olup olmadığını. Mehmet Bey’in haberi yok sanırım ama yönettiği ekonomide asgari ücret açlık sınırının altında kalmış, hâlâ asgari ücreti arttırmamanın, ‘Memur ve emekli maaşına nasıl daha az zam yapabilirimin’ peşinde. Üstüne de vatandaşın aldığı nefesten vergi almaya çalışıyor. Ekonomi paketleri, tasarruf tedbirleri, yol haritaları; hepsi hikâye. Tek yaptıkları, milleti aç bırakarak ekonomiyi düzeltmeye çalışmak. Saraya gelince tasarruf tedbiri yok; emeklinin, memurun, asgari ücretlinin maaşında tasarruf var. 5’li çeteye gelince vergi affı, vatandaşa gelince amansız vergi var’ diye konuştu.

Türkiye'de açlık ve yoksulluğun gün geçtikçe büyüyüp derinleştiğini, toplumsal huzursuzluk ve ekonomik güvensizliğin ise hızla arttığını dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, ekonomik krizin sadece maddi açıdan değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik olarak da yıkıcı etkilerinin bulunduğunu söyledi.

KENDİLERİ SARAYDA YAŞARKEN VATANDAŞI AÇLIĞA MAHKÛM ETMEK VİCDANSIZLIKTIR

Vatandaşların geçim sıkıntısı çekmesiyle birlikte, umutlarının azalmasının, gelecek kaygılarıyla boğuşmasının, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekmelerinin toplumsal huzursuzluğun ve suç olaylarının artmasına neden olduğunu belirten İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Ayrıca, gelir adaletsizliği ve fırsat eşitsizliği gibi sorunlar da derinleşerek sosyal dokumuzda telafisi zor çatlaklar oluşturmaktadır. Bu süreçte Hükümetin vatandaşların gerçek sorunlarına yönelik anlamlı yasal öneriler sunmaması ise vicdansızlıktır. Kira sözleşmeleri bu ay yenilenecek; kira zammı oranı yüzde 65 iken asgari ücrete zam yapılmaması vicdansızlıktır. ENAG’ın verilerine göre yüzde 113 enflasyon varken TÜİK’in masa başında hazırladığı gerçekten kopuk enflasyon verilerine dayanarak memura yüzde 19 sadaka verilmesi vicdansızlıktır. Yoksulluk sınırı 61.820 lirayken en düşük memur maaşının 36.000 lira olması vicdansızlıktır. Elektriğe bu ayın enflasyonuna yansımayacak şekilde yüzde 38 zam yapıp, BAĞKUR emeklilerine yüzde 24, memur emeklilerine ise yüzde 19 zam yapmak vicdansızlıktır. Kendileri sarayda yaşarken vatandaşı açlığa mahkûm etmek vicdansızlıktır.

BU VİCDANSIZLIĞI MİLLETİMİZİN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM

‘5’li çeteye 220 milyar dolar ihale verip 128 kez de vergi affı yaparken, Suriyelilere vergi muafiyeti ve devlet yardımı sağlarken vatandaşın aldığı nefesten vergi almak vicdansızlıktır’ ifadelerini de kullanan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, ‘Çok kazanandan az vergi, az kazanandan çok vergi, yandaştan ise hiç vergi alınan bu adaletsiz düzeni inşa etmek vicdansızlıktır. Bu vicdansızlığı milletimizin vicdanına havale ediyorum’ şeklinde konuştu.