Asgari ücretlinin kaybı 2 çeyrek altın

Asgari ücretli 1 Ocak 2024 tarihinde maaşıyla neredeyse 6 civarında çeyrek altın alıyordu. Ancak şuan ki altın fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte 4 çeyrek altını zor alabiliyor.

 

Yaşanan ekonomik sıkıntı ve enflasyondaki yükseklik dar gelirli kesimi olumsuz etkiliyor. Bunların başında ise emekliler ve asgari ücretle çalışanlar geliyor. Türkiye genelinde asgari ücretin genel maaş olması ise çalışan milyonları ekonomik anlamda geçim sıkıntısına neden oldu.

 

Asgari ücretli ocak 2024’de maaşına yapılan zamla eline geçen para 17 bin 2 lira oldu. Bu maaşla ile o tarihte asgari ücretli 6’ya yakın çeyrek altın alıyordu. 3 bin 200 lira olan çeyrek altın 8 ay sonra yani eylül 2024’de 4 bin 700 lirayı geçti. Asgari ücretli şimdi bu maaşı ile 4 çeyrek altını zor alabiliyor. Yani asgari ücretlinin maaşı 9 bin 400 lira eridi.

 

2025 yılı için belirlenecek asgari ücretle ilgili olarak da çalışanlar çok memnun değil. Enflasyonda belirlenen yüzde 41 oranındaki artış bazında maaşlarda artış olması ise yeterli olmayacak gibi görünüyor.