AYÇİÇEĞİ YAĞI VE UN FİYATLARI UÇTU; VATANDAŞ TEPKİLİ

Ayçiçeği yağ ve un fiyatları 15 günlük zaman diliminde beklenmedik şekilde zamlandı. 50 kilogramlık en kaliteli un fiyatı 200 TL’den 260 TL’ye, 18 litrelik ayçiçeği yağının 305 TL’den 365 TL’ye çıkmasına vatandaş tepki gösteriyor.

Gıda ürünlerindeki zamlar durmak bilmiyor. Hemen hemen her gün marketlerde etiketler değişirken sebze, meyve, temizlik malzemeleri, zeytin ve süt ürünlerindeki fahiş fiyat yine temel gıda maddeleri arasında yer alan un, şeker, yağ gibi yiyeceklere de büyük zam miktarları olarak yansıyor. 1 Kasım tarihinde marketlerden 18 litrelik ayçiçeği yağının 305 liradan satılırken aradan geçen 16 gün içinde 365 TL olmasına tepki gösteren vatandaş, fahiş fiyat denetimlerinin fiyasko ve gerçeğin ötesinde bir durum olarak değerlendirdi.

Bir vatandaş ise, 15 gün önce 50 kilogramlık çuvalla aldığı en kaliteli un için 200 TL verdiğini hatırlatarak, aynı markette aynı ürünün 15 gün içinde 260 TL olmasına bir anlam veremediğini ifade etti.

Başka bir vatandaş ise, zamları kuraklığa bağlayarak bahane üretilmeye çalışıldığını anlattı ve buna inanmadıklarını ifade etti. Yılın 6 aylık zaman dilimini Kayseri’de geçiren gurbetçi bir vatandaş ise, Almanya’daki çocukları ile sürekli görüştüğünü ve bu ürünlere orada da da zam gelip gelmediğini sorduğunu anlatarak, “Çocuklarımın bana söylediği bu ürünlerin herhangi birinde artış söz konusu olmamış. Şaşırdım” ifadelerini kullandı.

Un satışı yapan bir esnaf ise, haftada bir ürünlere zam geldiğini ve yeni getirdikleri her ürünü zamlı olarak vitrine koymak zorunda olduklarını dile getirdi. İthal edilmek istenen buğdayın daha çok Çin tarafından satın alındığı ve bu nedenle buğday bulmanın dünya piyasasında zor olduğu yönünde söylemlerle karşılaştıklarını anlatan esnaf, bu söylemlere inanmadıklarını ve un fiyatlarının daha da artacağı yönünde iddialarla karşılaştıklarını belirtti.

15 gün içinde yağ gelen yüzde 20’lik zam, yine aynı süreçte 50 kilogramlık un fiyatının yüzde 30 artmasına tepki gösteren vatandaş, aldıkları maaşın artık hiçbir gıda ürününe yetiştiremediklerini ifade ederek tepki gösterdi.