Aydınlatma direkleri şarj cihazı olacak

Enerjide verimlilik azami seviyeye çıkarılıyor, yenilenebilir enerjinin payı artırılıyor, sulamada güneş ve rüzgâr ön plana geçiyor... Kullanımı giderek yaygınlaşan elektrikli araçların şarj istasyonu sorunu ise aydınlatma direkleri ile çözülecek. Yeni dönem için teknik düzenlemeler hazırlanıyor...

 

Türkiye enerjide yepyeni bir döneme giriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın, 2024-2030 yıllarını kapsayan 2. Enerji Verimliliği Strateji Belgesi ve 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıklamasının ardından enerji verimliliğinde önemli adımlar bir bir atılmaya başlanacak.

 

ÖNCELİK ENERJİ TASARRUFU

 

Strateji belgesinde, Türkiye’nin GSYİH başına tüketilen enerji miktarının 2000 yılı değerine göre yüzde 42 azaltılması ve 2024-2030 döneminde toplamda 37,1 MTEP (milyon ton petrol eş değeri) birincil enerji tasarrufu sağlanması hedefi ortaya kondu.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Strateji Belgesi’nde tanımlanan amaç ve hedeflerin takibinden ve gerekli koordinasyonun sağlanmasından sorumlu olurken, Strateji Belgesi’ne bağlı olarak hazırlanan Eylem Planı’nda 61 eylem ve 265 faaliyete yer verildi. 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nda bulunan faaliyetlerden bazıları şöyle:

 

BİNALAR YEŞİLLENECEK

 

    Konut satışında EKB: Gayrimenkul ilanlarında yapının Enerji Kimlik Belgesi (EKB) bilgisinin eklenmesi ve gayrimenkul sektöründeki sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapılarak bilincin artırılması sağlanacak.

    Yeşil binalar: Bina ve yerleşmelerin Ulusal Yeşil Bina-Yerleşme Sertifikası’na sahip olması özendirilecek ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülecek.

    Müfredata girecek: Binalarda enerji verimliliği konusunun mühendislik ve mimarlık fakültelerinin müfredatlarına dâhil edilmesi için çalışmalar yapılacak.

 

SAYAÇLAR DA AKILLI OLUYOR

 

    Alternatif gazlar: Mevcut doğalgaz iletim ve dağıtım hatlarının alternatif gazları (sentetik gazlar, hidrojen vb.) taşımaya uygun hâle getirilmesi için ilgili mevzuat çalışmaları yürütülecek.

    Akıllı sayaçlar: Millî Akıllı Sayaç Projesi kapsamında enerji tüketimi yüksek tüketicilerden başlayarak akıllı sayaçlar yaygınlaştırılacak ve uygulama dönemi sonunda akıllı sayaçların toplam sayaçlara oranı yüzde 25’i aşacak.

    Araç giremeyen alanlar: Şehir merkezlerinde motorlu araç kullanımına kapalı, bisiklet ve yaya yolları ile alanlar oluşturulacak.

 

TRAFİK IŞIKLARI AKILLI OLUYOR

 

    Düşük emisyonlu bölgeler: Şehirlerde düşük karbon emisyonlu bölgeler oluşturularak bu bölgelere büyük tonajlı araçların veya otomobillerin girmesini sınırlayan caydırıcı tedbirler alınacak.

    Direklerden şarj: Aydınlatma direği ünitelerinin şarj istasyonu olarak kullanılabilmesi için teknik şartnamelerde düzenlemeler yapılacak.

    Akıllı trafık ışıkları: Araç ve insan yoğunluklarını tespit edebilen yapay zekâya dayalı uygulamaların kullanılması teşvik edilecek ve bu sayede sinyalizasyon sürelerinin ayarlanması için mekanizmalar geliştirilecek.

    Hızlı yük taşımacılığı: Çin-İpek Yolu örneğindeki gibi Yüksek Hızlı Tren hatlarında yük taşımacılığına yönelik çalışmalar yapılacak.

    Yenilenebilir ile sulama: Sulamada güneş ve rüzgâr enerjisi kullanımı desteklenecek.