Bakan ‘Geç kalmayın’, Depremzedeler ‘Siz geç kalıyorsunuz’ dedi

6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketi Kahramanmaraş depreminde 11 şehrimizde büyük yıkımlar oldu ve çok sayıda insanımız hayatını kaybetti. O tarihten itibaren yeni konutların inşası için çalışma başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede yerinde dönüşüm projesi kapsamında evi yıkılan hak sahibi depremzedelere kredi verileceğini duyurdu.

Proje ile ilgili son durumu paylaşan Bakan Mehmet Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm" ile mahallemize dönüyoruz. Abdurrahman kardeşimin ve depremzede vatandaşlarımızın hikâyesi yarım kalmayacak. İnşallah düğün dernekler yine kurulacak, komşuluklar eski samimiyetiyle yeniden canlanacak. Devletimiz her zaman olduğu gibi vatandaşlarımızın yanında, yanı başında. Yuvalarımızı el birliğiyle, tüm gücümüzle, hızla inşa ediyoruz. Abdurrahman kardeşim ve ailesi "Yerinde Dönüşüm" ile evlerinin yapımını yarıladı. Afetzede kardeşlerim sıra sizde, "Yerinde Dönüşüm" için geç kalmayın” dedi.

Bu paylaşım sonrasında depremzedelerde Bakan Mehmet Özhaseki’ye çağrıda bulunarak yerinde dönüşümle ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirerek çözüm ve destek istedi. İşte depremzedelerin yaptığı paylaşım ve talepleri;

“Biz geç kalmıyoruz aylardır bekliyoruz.. Geç kalan sizsiniz… Duyun artık duyun….”

“Site şeklindeki yapılarda sistemsel sorun var deniliyor. Başvurular Fulla yakın olmasına rağmen yüzdelikler düşük çıkıyor. Yerinde dönüşüme başlayamıyoruz.”

“Siteler için yerinde dönüşüm de problem var engel var. Daire sahiplerinin çoğu başvurmasına rağmen yüzdelikler düşük çıktığı için başlatamıyoruz. Adıyaman çevre il müdürlüğü sistemsel diyor ve düzelecek diyor aylardır…”

“Bu paylaştığınız videodaki arkadaşın apartmanı aile apartmanı kendi kendilerine karar verebiliyorlar Sayın Bakanım. Ancak apartman sisteminde bir türlü karar alınamıyor. Lütfen yerinde dönüşüm bakanlığınız tarafından yapılsın efendim.”

“Resmî işlemler çok uzun sürüyor sayın bakan beldelerde bari biraz kolaylaştırın ciddi maliyetler var.”

“Kulak tıkamayın be kardeşim … sorunu çözün lütfen… görmezden geliyorsunuz… vatandaş mağdur oluyor.. sisteminizde ise hata lütfen düzeltin ve kamuoyuna bilgi veriniz ..”

“Bakanım hibeyi 1 milyon TL yaparsanız çok iyi olur,gerçekten hibe ve kredi yetersiz kalıyor 2 milyon dan aşağı fiyat veren müteahhit yok.”

“Sayın bakanım benim evim yıkıldı yerinde dönüşüme başvuru yaptım arsam hazır krediyi bekliyorum bir an önce çıksın ki başlayalım evimizi yapmaya.”

“Sayın Mehmet Özhaseki; Deprem bölgesi site şeklindeki yapılarda yerinde dönüşüm için millet başvurduğu halde kimse bir Adım atamıyor. Sistem yüzdeliği düşük gösteriyor. Adıyaman il müdürlüğü sistemin hatalı ve bozuk olduğunu belirtiyor. Neden anlamıyor ve bir şey yapmıyorsunuz?”

“Sayın Mehmet Özhaseki. Sayın bakanım yerel yönetimler bize zorluk çıkarıyor bizimle ilgilenmiyorlar be olacak bizim halimiz sayın bakanım.”

“Sayın Mehmet Özhaseki, bütün yapılan kaçak yapılara kapı numarası veriyorlar görmezden geliyorlar karşılığında denetleyenler nasıl ikna ediliyor bilinmiyor .Ama ruhsat ile yapmak isteyenlere zorluk çıkartıyorlar ne olacak vatandaşın hali sayın bakanım?”