“Bir Yılda 53 Adet Sondaj Kuyusu Açtık”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi ilçesi Becen Mahallesi ve Ali Dağı 360 bölgesinde KASKİ tarafından gerçekleştirilen sondaj sahasında incelemelerde bulundu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, su iletimini daha güçlü hale getirmek için merkez ve ilçelerde sondaj çalışmalarına özverili şekilde devam ediyor.
Bu kapsamda, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi ilçesi Becen Mahallesi ve Ali Dağı 360 bölgesinde KASKİ tarafından yapılan sondaj çalışmalarını yakından takip etti.
Başkan Büyükkılıç’a teknik gezi esnasında KASKİ Genel Müdürü Yavuz Çağan ile bürokratlar eşlik etti.
Çalışmalar hakkında bilgiler alan Büyükkılıç, burada yaptığı açıklamada, “Ali Dağı’mızın eteğinde pandemi ve deprem süreci sonrası az katlı yapılar ile ilgili ilgi odağı oluştu. Bu bölgede yapılanma artmaya başlayınca Ali Dağı 360 diye bilinen bölgemizde Endürlük’e doğru olan kısımda yapılanmaların içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla iki sondaj vurduk. Bilimsel çalışmalar sonrası öngörüyle yapılan sondaj çalışmaları bitti, 300 metreye ulaştık, havayı basıp, suyu alacağız” diye konuştu.
KASKİ’nin gece gündüz demeden çalıştığını hatırlatan Başkan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan çalışmalardan dolayı ekibimizi kutluyor, yüklenici firmamıza teşekkür ediyoruz. Bu sene 53 civarında sondaj kuyusu açıldı, KASKİ’miz gece gündüz demeden vatandaşlarımızın mağdur olmaması konusunda gerek kırsalda gerek merkezde her bölgede sondaj çalışmaları yapıp, vatandaşlarımızı su ile buluşturmaya özen gösteriyor.”
Becen Mahallesi’nde 2 Adet Yeni Sondaj Kuyusu Açıldı
Öte yandan Melikgazi ilçesi Becen Mahallesi’nde 2 milyon 400 bin TL maliyet ile 2 adet yeni sondaj kuyusu açıldı.
“Hiçbir Şey Sınırsız Değildir. Kıymetini Bilmeliyiz”
Çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, su kaynaklarının israfa fırsat vermeden verimli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. Su tasarrufuna dikkat çeken Büyükkılıç, “Erciyes’imizin hem kayak merkezi olarak hizmet aldığımız, hem de o engin sularının süzüle süzüle adeta Kayseri’mize hediye eden anlayış içerisinde eteklerinde açmış olduğumuz sondajlarla Kayseri’mizin su ihtiyaçlarını oradan karşılıyoruz. İçilebilen ve kullanılan su ama bu demek değildir ki hiçbir şey sınırsız değildir. Kıymetini bilmeliyiz. İsrafa fırsat vermemeliyiz. Su konusunda hepimiz gerekli duyarlılığı göstermeliyiz” diye konuştu.
KASKİ’nin giderleri içerisinde en çok enerjinin yer aldığını ifade eden Büyükkılıç, “En çok da giderlerinin arasında enerji tüketimi geliyor. Onu da karşılamak için GES projeleri ile adeta KASKİ’mizi hem taçlandırıyor hem de bu alandaki gereksinimi ya da yapılacak olan giderleri azaltmaya özen gösteriyoruz. Kendilerini ben tebrik ediyor, teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
Bir yıl içerisinde gerçekleştirdikleri sondaj miktarının 53 adet olduğunu dile getiren Başkan Büyükkılıç, şunları kaydetti:
“100 metre civarında bir mesafeden inşallah suyu bekliyoruz. Şu anda 70’lerde. İnşallah yüzlerde çıkacak. Ayrıca 53 tane bu sene itibariyle sondaj çalışması yapıldı. Yaklaşık 5-6 sene civarında da 300 kadar sondaj çalışması yapıldı. Su konusunu çok önemsiyoruz. Altyapı hizmetlerimizi nitelikli hale getirmek amacıyla bir düzenleme yaptık.”
“Su Çok Önemlidir. Hayati Bir Konudur”
Başkan Büyükkılıç, suyun hayati bir konu olduğuna işaret ederek, “Bir kez daha hatırlatıyorum. Su çok önemlidir. Hayati bir konudur. Geleceğimiz su ile şekillenecektir ülkelerin ya da şehirlerin. Zamanında dikkatli, özenli kullanırsak, sonrasında vah, tüh, keşke demeyiz diye inanıyorum. İsrafa fırsat vermeden bu nitelikli suyumuzu en güzel şekilde kullanalım, yapılan çalışmalar hayırlı uğurlu olsun diyorum” ifadesinde bulundu.
2024 Yılında Kayseri Genelinde 53 Adet Sondaj Kuyusu Açıldı
Kayseri genelinde nüfusun arttığı yerleşim yerlerinde su iletim seviyesini arttırmak için değişik bölgelerde yeni projelere imza atıldı.
KASKİ tarafından yapılan çalışmalar kapsamında mevcut su kuyularına ilave olarak 2024 yılında toplam maliyeti 43 milyon 147 bin 768 TL olan 53 adet sondaj kuyusu açıldı.
Toplam 53 adet sondaj kuyusundan 18 adedi 17 milyon 863 bin TL maliyet ile merkez ilçelerde, 35 adedi ise 25 milyon 284 bin TL maliyet ile diğer ilçelerde hizmete alındı.
Yapılan bu çalışmalar ile birlikte dünya üzerinde artan su tüketimi bununla birlikte tatlı su kaynaklarında yaşanan su kıtlığından vatandaşların etkilenmemesi adına şehrin yer altı su kaynaklarını su iletim hattına dâhil ederek temiz, kaliteli ve sürekli bir içme suyu iletim hizmeti sağlanması amaçlandı.