Bizi Bu Havalar Mahvetti!

Son yıllarda aynı gün içinde 4 mevsimi birden yaşamaya başladık. Uzmanlar, bunu iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olarak tanımlıyor. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Şevket Özkaya, sadece ülkemizde değil tüm dünyada mevsimlerin birbirine karışmasının ve mevsimler arası geçişlerin hızlı olmasının insanlarda hem fiziksel hem psikolojik rahatsızlıklara neden olduğunu açıkladı.

 

Göğüs, sırt ağrısı ve enerji düşüklüğüne sebep oluyor!

 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, ev, iş veya kapalı ortam hava sıcaklığı ile dış çevre hava sıcaklığı arasındaki farkların insanlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Özkaya, “Bu durum öncelikle fiziksel kıyafet seçimini etkiliyor. Ani sıcaklık farkına maruz kalan kişilerde başta göğüs ve sırt ağrıları olmak üzere, soğuk algınlığı belirtileri oluyor. Uzayan öksürük, halsizlik, eklem ağrıları ve yorgunluk, enerji düşüklüğü gibi belirtilere sebep oluyor.” dedi.  Bu şikayetlerin uzamasının da anlık duygudurum bozukluğuna yol açabildiğini belirten Özkaya, vatandaşlarımız huzursuzluk, sinirlilik, endişe, sosyal cinnet ve hatta şiddet davranışlarına karşı dikkatli olmalı.” uyarısında bulundu.

 

“Hastaneye başvuru oranında 27 artış”

 

Prof. Dr. Şevket Özkaya, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ‘2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre ülkede 2022 yılında toplam hekime müracaat sayısının, bir önceki yıla göre yüzde 26 artarak 854 milyon 328 bin 324 olarak gerçekleştiğini belirtti. “Bu rakam 2020 yılında 600 milyon 261 bin 131, 2021 yılında ise 675 milyon 652 bin 190 olarak gerçekleşmiş. Yani hastaneye başvurma sayısında ortalama yaklaşık 27 artış söz konusu. Henüz 2023 verileri verilmedi ama bu önemli bir gösterge. Büyük kısmının da uzamış öksürük ve halsizlik şikâyetleri olduğunu gözlemliyoruz.” diyerek önemli bir tespitte bulundu.

 

Altınbaş Üniversitesinden Prof. Özkaya’ya göre, bu durumla baş edebilmek için vatandaşlarımızın öncelikle bu ani sıcaklık ve iklim değişikliklerine uyum sağlamalarının önemli olduğunu belirtti. “Günlük giysilerinde çok kalın veya çok ince kıyafetler tercih etmek yerine katmanlı giyinebilirler. Çok sıcak ve çok soğuk içecekleri tüketmemeli, yağmur, rüzgâr gibi ani hava olaylarına maruz kalmamaya özen göstermelerini öneriyoruz. Vatandaşlarımız kendilerini huzursuz eden, stres ve öfke yaratan veya enerjilerini azaltacak sosyal ortamlarda da fazla zaman geçirmemeli” diye konuştu.