ÇİFTÇİ VEKİLLERE DERT YANDI: SÜT İNEKLERİNİ KESTİRİYORUZ

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, çiftçinin sorunlarını gündeme taşımasıyla bilinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile birlikte Kayseri’nin ilçelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. İlçelerde özellikle çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği toplantıda Gürer ve Genç, çiftçilerin ve kırsal mahallede yaşayan vatandaşların sorunlarını dinleyerek çözümü noktasında neler yapılabileceğini paylaştılar.

İlçelerdeki buluşma ile ilgili bilgi veren Milletvekili Genç, “Akkışla ilçe başkanlığımızın bu sene dördüncüsünü  düzenlediği “üretici ve çiftçiyi bilgilendirme toplantısına” Niğde Milletvekilimiz kıymetli abim Sn. Ömer Fethi Gürer Bey ile birlikte katıldık. Bu güzel organizasyonu gerçekleştiren başta başkanımız Sn. Mehmet Arslan olmak üzere, yönetim kurulu üyelerimiz ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum. Yine diğer ilçelerimizde de vatandaşlarımızla bir araya gelerek onların sorunlarını dinledik” dedi.

Çiftçiye bir dokunduklarını ama bin ah işittiklerini belirterek, “Çiftçilerimiz çok dertli” diyen Milletvekili Genç, çiftçilerin kendilerine aktardığı sorunları ile ilgili şu bilgileri paylaştı;

“Şunu gördük çiftçilerimiz ekonomik anlamda zora girmiş ve perişanlar. Altından nasıl kalkacaklarını düşünüyorlar ve bu çıkmazın devam edeceğini düşünüyorlar. Çiftçimiz diyor ki; Buğday ektik zararına sattık. Arpa ektik zararına sattık. Açıklanan fiyatının altında ürün sattık, 5 liraya bile alıcı bulmakta zorlandık. Mazot gübre fiyatları el yakıyor. Bu fiyatlarla, üretilen ürüne verilen gerçek dışı rakamlarla bu yıl ekim yapmayı düşünmediklerini aktarıyorlar. Hükümetin dağı taşı ekin, tarım ürünlerini ne üretirseniz alırız dediğini hatırlatan çiftçimiz, üretmişler ama ürünü alan yok, alanda maliyetlerinin çok altında fiyatlarla alıyor.

Süt üreticisi insanlarımızda perişan halde. Artık süt ineklerini kesime gönderdiklerini ve süt üretimi yapmadıklarını anlattılar. Çiftçimiz, bir bardak çay 7 lira iken bir litre sütün 9 lira olduğunu anlatarak, marketlerde 40 liraya kadar varan fiyatla satılan sütün kendilerinden alınırken ucuz olmasına isyan ediyorlar. Onlarında özellikle yem ile ilgili maliyetlerin çok olduğunu aktarıyor ve artık üretim yapamayacaklarını ifade ettiler.

Bir çiftçimiz, süt üretimine 20 inekle başlamış ve 120 inekle üretimini sürdürdüğünü ama artık süt ineklerini kesime gönderdiğini anlattı. Sayıyı eskisinden daha aza düşüreceğini ifade etti. Sebep olarak, yem ve silaj olarak kışlık yiyecek için 1 milyon 850 bin lira harcama yapmış. Ama bunun karşılığını almanın mümkün olmayacağını dile getiriyor. Kendisi gibi kırsalda herekisn sütü ineklerini büyük oranda kesime gönderdiğini söyledi. Süt ineklerini kesime gönderen insanlarımız, süt inekleri dahil besi hayvanlarının satışında ise maalesef Kurban bayramından bu yana daha ucuza sattıklarını aktararak sorunlarına çözüm bulunmasını istiyorlar. Çiftçimiz ağır bir ekonomik kıskacın altında ezilmeye mahkum edildiğini gördük. Üzüldük. Çünkü pandemi ile birlikte dünyada tarım ürünlerine olan ulaşım, üretimin ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Halen öyle. Ama bizde maalesef üretin insanlarımız cezalandırılıyor gibi. 

Bu ziyaretlerimizde bizlerinde içini acıtan, üzen ise, üretimleri ile ülkemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayan çiftçimizin, ne tarımda, ne hayvancılıkta artık gözünün kalmadığını görmek oldu. Biz sorunları yerinde tespit ettik. Biliyoruz. Bunu Ankara’da ün üst seviyede gündeme taşıyacağız” dedi.

Gürer ve Genç, program haricinde köyde kıraathanelerde vatandaşlara zaman ayırmaıs ve onları dinlemeleri de dikkat çekti.