Çin’den Kızıldeniz açıklaması ve çağrısı
Çin'in Birleşmiş Milletler elçisi çarşamba günü sivil gemilere yönelik saldırılara ve tacize son verilmesi ve Kızıldeniz'deki tüm ülkelerin seyrüsefer özgürlüğüne saygı duyulması ve korunması çağrısında bulundu.
Çin'in BM daimi temsilci yardımcısı Geng Shuang, Çin'in bir süre boyunca Kızıldeniz'de tekrarlanan saldırılardan ve ticari gemilere el konulmasından endişe duyduğunu söyledi.
Geng, Güvenlik Konseyi'nin açık toplantısında, devam eden İsrail-Hamas çatışmasının yayılma tehlikesinin arttığı bir ortamda, Kızıldeniz'deki Husi isyancı saldırıları hakkında konuştu.
Geng, Kızıldeniz'in mal ve enerji taşımacılığında önemli bir koridor olduğunu belirterek, "Suların düzgün akışının ve geçen gemilerin güvenliğinin sağlanması, bölgesel barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra küresel tedarik zincirinin güvenliğine de katkıda bulunuyor." ve uluslararası toplumun ortak çıkarlarıyla uyumlu olan uluslararası ticaret düzeninin sağlanacağını ifade etti.
Geng, "Çin, başta etkili güçler olmak üzere tüm tarafların Kızıldeniz'deki nakliye güvenliğinin korunmasında yapıcı ve sorumlu bir rol oynaması gerektiğine inanıyor." dedi.
Geng, Husilerin üslendiği Yemen'de meselenin şu anda kritik bir dönemeçte olduğunu, Kızıldeniz'deki gergin durumun Yemen'deki siyasi sürece yeni zorluklar getirdiğini ve zaten istikrarsız olan Orta Doğu'ya yeni karmaşıklıklar kattığını kaydetti. bölge dedi.
"Çin, ilgili tüm tarafları sakin ve itidalli kalmaya, diyalog ve istişarelere bağlı kalmaya, siyasi çözümü teşvik etmeye, durumu ağırlaştıracak her türlü eylemden kaçınmaya ve Yemen'deki siyasi sürecin olumlu ivmesini sürdürmek için ellerinden geleni yapmaya çağırıyor." dedi Geng.
Geng, Kızıldeniz'deki mevcut gergin durumun Gazze çatışmasının yayılma etkilerinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Geng, "Gazze'de ateşkesin bir an önce gerçekleştirilmesi ve buradaki insani krizin hafifletilmesi, Kızıldeniz ve Orta Doğu'nun geri kalanındaki durumun daha da tırmanmasının çatışma ve savaşa sürüklenmesinin önlenmesine yardımcı olacaktır." dedi.
"Çin, Kızıldeniz'deki gerilimlerin yatışması, Yemen meselesinin siyasi çözümü, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve uzun vadeli barışın sağlanması için aralıksız çaba göstermeye devam etmek üzere tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır. Ortadoğu'da istikrar var" diye vurguladı.
BM Genel Sekreteri'nin Orta Doğu'dan Sorumlu Yardımcısı Halid Khiari, konseye "hiçbir nedenin veya şikayetin" Kızıldeniz'de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik devam eden Husi saldırılarını haklı çıkaramayacağını söyledi.
BM'nin ilgili tüm tarafları daha fazla gerilimden kaçınmaya ve gerilimi ve tehditleri azaltmaya teşvik ettiğini söyledi.
Khairi, "Kızıldeniz'deki trafiğin normal durumuna dönebilmesi ve Yemen'in bölgesel bir çatışmaya sürüklenmesi riskinin önlenmesi açısından bu kritik önem taşıyor" diyen Khairi, Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerinden kaynaklanan olayların durdurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İsrail-Filistin çatışmasının son turunun başlamasından bu yana, Yemen'deki Husi grubu Kızıldeniz'deki hedeflere saldırmak için füzeler ve insansız hava araçları kullandı.Xinhua'nın haberine göre grup Çarşamba günü Kızıldeniz'deki bir kargo gemisini hedef alan daha fazla füze fırlattı.
Grubun askeri ılımlı üyesi Yahya Sarea, yaptığı açıklamada, Husi grubunun gıda ve ilaç yardımının Gazze Şeridi'ne girmesine izin verilene kadar İsrail gemilerinin veya İsrail'e gidecek gemilerin Kızıldeniz ve Arap Denizi'nde seyretmesini engellemeye devam edeceğini doğruladığını söyledi.
Uluslararası Denizcilik Örgütü genel sekreteri Arsenio Dominguez, önemli sayıda şirketin risklerini azaltmak için halihazırda gemilerini Güney Afrika çevresinde yeniden yönlendirdiğini, bu durumun ortalama yolculuklara 10 gün daha eklendiğini ve uluslararası ticaret ve navlun maliyetlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Konsey.
"Denizcilerimizin güvenliğini, seyrüsefer özgürlüğünü ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamak için" gerilimi azaltma çağrısını yineledi.