ÇİN NÜKLEER ENERJİSİ YATIRIMINA HIZLA DEVAM EDİYOR

Çin Nükleer Enerji Birliği'ne göre, Çin'in nükleer enerji üretimi, 2035 yılına kadar ülkenin toplam elektrik üretiminin yüzde 10'unu oluşturacak; bu da 920 milyon ton karbondioksit emisyonunun azaltılmasına eşdeğer.

Nükleer enerji kamu iletişim komitesi başkanı Wang Binghua, Çin'in 2060 yılına kadar karbon nötr olma yönündeki iddialı hedefinin ortasında, ülkenin kurulu nükleer enerji kapasitesinin o zamana kadar yaklaşık 400 milyon kilowatt'a ulaşacağının tahmin edildiğini ve bu rakamın toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 18'ini oluşturduğunu söyledi. Çin Nükleer Enerji Birliği.

Nükleer enerjinin, araçların ısıtılması ve çalıştırılması gibi amaçlarla kapsamlı bir şekilde kullanıldığı göz önüne alındığında, nükleer enerjinin karbon azaltımına katkısının yüzde 25 civarına ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Çin'in 14. Beş Yıllık Plan döneminin başlangıcından bu yana 21 nükleer güç ünitesinin inşasını onayladığını ve nükleer enerji projesi inşaatının da istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

Derneğe göre, Çin anakarasında şu ana kadar toplam kurulu gücü yaklaşık 57 milyon kilowatt olan 55 nükleer güç ünitesi faaliyette. Ülkede toplam kurulu kapasitesi yaklaşık 27,8 milyon kilovat olan 24 nükleer güç ünitesi bulunuyor ve Çin'de işletmede ve yapım aşamasında olan nükleer güç ünitelerinin toplamında lider konumda olup dünyada ikinci sırada yer alıyor.

Temiz, düşük karbonlu ve verimli bir baz yük enerji kaynağı olarak nükleer enerji, Çin'in 2030'a kadar karbon zirvesi ve 2060'a kadar karbon nötrlüğü hedefine yönelik iddialı planına ulaşmada önemli bir rol oynuyor. enerji tedariği, enerji karışımının optimize edilmesi ve en yüksek karbon emisyonu ve karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşılması gerektiği belirtildi.

Devlet Konseyi 31 Temmuz'da yaptığı toplantıda Fujian eyaletinin Ningde kentinde altı yeni nükleer güç ünitesinin onayını aldı; Shidaowan, Shandong eyaleti; ve Xudapu, Liaoning eyaleti.