Covid 19 için aşı bulmuştu; Prof. Dr. Özdarendeli Yılın Ahisi Seçildi
Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe; ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Öztürk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu, Kayseri Ticaret İl Müdürü Gazi Dinçaslan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, ERÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Narin, Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Afşın Alper Cerit ile ERÜ Senato Üyeleri, Akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, “Bugün burada kadim tarihimizin en önemli kültürel hazinelerinden birini oluşturan ahilik geleneğini hatırlamak ve yaşatmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Gelenek bizi biz yapan, bir arada güçlü, dinamik ve sapasağlam yaşamamıza katkı sağlamış, millet olma şuurumuzu şekillendirmiş, milli ve manevi değerlerimizden sadece biri olmuştur” dedi.
Ahiliğin bir meslek teşkilatı olmanın ötesinde çok daha derin anlamlar taşıdığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti: “Ahilik, yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik, mütevazı olma, paylaşma, cömertlik gibi değerleri esas alan hayat felsefesidir. Bu özellikleri ile yüzyıllar boyu Türk milletinin bir ve beraber olmasında, bütün zorlukları dayanışma ruhu içerisinde aşmasında temel dayanaklardan biri olmuştur. Nitekim 13. yüzyılda Anadolu’nun Moğol istilasına maruz kaldığı sırada vatan savunmasında en önde yer almayı bilmiştir. Ahilerin istilacılara karşı Kayseri’yi nasıl savunduğu tarihlerde yazılıdır. Öte yandan ahiliğin büyük Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki rolü herkesçe bilinmektedir. Ahilik Anadolu’da esnaf, çiftçi, öğrenci, âlim, köylü, kentli toplumun hemen her kesimi tarafından benimsenmiş yüzyıllar boyu milletimizin en temel değerlerinden biri olmuştur. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın Kayseri’de esnaflık yapması, bu şehirde ahlaki ilkelerle bezenmiş esnaflığın, standart ve kaliteli üretimin ne kadar kadim bir geleneğe sahip olduğunu göstermektedir. Ahi Evran’ın mesleki yeterlikleri ahlaki değerlerle birleştirmesi insanlığın her dönemde ihtiyaç duyduğu bir husustur. Onun ilkelerini hala konuşup benimsiyor olmamız, medeniyetlerin teşekkülünde kültürel mirasın ve manevi değerlerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle Ahi Evran sadece mesleki bir lider olarak kalmamış aynı zamanda topluma öncülük eden sembol bir isme dönüşmüştür. Ortaya çıkışının üzerinden sekiz yüzyıldan fazla bir zaman geçse de ahilik, ortaya koyduğu mesleki ve ahlaki ilkelerle bu topraklarda varlığını sürdürmektedir.”
“Üniversitelerin omurgası hükmünde olan öğretim üyeleri de bu toprakların bize armağan ettiği kültürel mirasın en önemli taşıyıcılarıdır” diyen Rektör Prof. Dr. Altun, "Yılın Ahîsi" unvanını takdim edilen Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin unvanı layıkıyla hak ettiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilimin baş döndürücü bir hızla geliştiği şu günlerde ahiliğin toplumumuza nüfuz eden değer ve ilkelerinin, akademik camia için de ne denli önemli olduğunun farkındayız. Bilgi, alçakgönüllülük ve bilgelik, Ahîlikte olduğu gibi, paylaşıldıkça gelişen, toplumları ve milletleri medeniyet bakımından geleceğe taşıyan değerlerdir. Bu değerlerin en önemli taşıyıcı unsurlarından biri de üniversitelerdir. Bu bağlamda, kendisine "Yılın Ahîsi" unvanını takdim edeceğimiz saygıdeğer bilim insanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin unvanı layıkıyla hak ettiğini büyük bir iftiharla belirtmek isterim. Bilindiği üzere Özdarendeli, COVID-19’a karşı dünyada aşı geliştiren çok nadir bilim insanlarından biri olmuştur. Büyük bir emeğin ürünü olan aşıyı hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden millete bağışlamıştır. Onun fedakârlığı, vatan ve millet sevgisi, Ahilik felsefesinin topluma hizmet etme anlayışına güzel bir örnektir. Ahîlik teşkilatında olduğu gibi, Sayın Özdarendeli, sahip olduğu bilgi ve yeteneği kendi çıkarı için değil, toplumun yararı için kullanmış, böylece Ahî Evran’ın izinden giderek topluma hizmet etmeyi birincil öncelik olarak belirlemiştir. Hocamızın davranışının yalnız ülkemiz akademisyenleri için değil bütün dünyadaki akademisyenler ve insanlar örnek teşkil edeceğinden şüphemiz yoktur.
Hocamızı başarılarından ve sahip olduğu yüce değerlerden dolayı kutluyor, milletçe Ahi Evran’ın bıraktığı mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere aktarabilmeyi diliyorum.”
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Mustafa Alan da “Ahi Evran bizim geçmişimiz. Besmele ile açılır dükkanımız, Ahi Evran’dır pirimiz ve ustamız” şeklinde konuştu.
Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şeyhi Odakır, düzenlenen etkinlikler ile ahilik anlayışının yeniden hatırlandığını belirterek, “Bugün düzenlenen etkinlikte gençlerimizin arasında bulunmasından dolayı bizler mutluyuz. Çünkü ahilik sancağını taşıyacak olan gençlerimizdir. Göz bebeğimiz gençlerimize ahilik kültürünü aşılamalı ve aktarmalıyız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi Şed Kuşatma Ekibi tarafından çıraklıktan ustalığa uzanan konulu şed kuşatma gösterimi sahnelendi.
Şed kuşatma gösterimin ardından “Yılın Ahisi” seçilen ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye plaket takdim edilerek, şed kuşatıldı.
Tören sonunda konuşan ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.
“Yılın Ahisi” olarak seçilmesinden dolayı mutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Özdarendeli, “Akademisyen olarak bilim ile bizler devam edeceğiz. Bizler, bilimi sadece bilgi üretmek değil, bilgiyi paylaşmak ve insanların yararına sunmak olarak düşünüyoruz. Bundan sonrada en büyük hedefimiz, gelecek nesillere ilham kaynağı olmak ve onlara bilim ile öğrenmeyi sevdirmek olacaktır” şeklinde konuştu.