Elektronik cihazlar için yeni bir yol açabilecek buluş

Yalnızca tek bir karbon atomu katmanından oluşan iki boyutlu bir malzeme olan grafenin, şu anda bu alanda en umut verici elektronik malzeme olduğu düşünülmektedir.

 

Bununla birlikte, grafenin sıfır bant aralığı yapısı, yarı iletkenlerdeki elektronlar düşük ve yüksek enerji bölgeleri arasında geçiş yaptığında enerji farkı yaratmaması nedeniyle, daha önce elektronik hesaplama sisteminde 1'leri ve 0'ları temsil etmek için kullanılmasını engelliyordu.

 

Tianjin Üniversitesi ve Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, 0,6 eV bant aralığına sahip tek kristalli silisyum karbür (SiC) substratlar üzerinde bir grafen üreterek bant aralığını başarıyla açmayı başardılar.

 

Ayrıca Nature dergisinde yakın zamanda yayınlanan çalışmaya göre, iki araştırma ekibi tarafından geliştirilen grafenin oda sıcaklığındaki hareketliliği silikonunkinden 10 kat daha fazla.

 

Araştırmacılar, bu nedenle kimyasal, mekanik ve termal olarak dayanıklı olduğunu ve geleneksel yarı iletken üretim teknikleriyle sentezlenebileceğini söyledi.

 

Bilgi işlem gücünün her iki yılda bir ikiye katlandığını belirten Moore Yasası, son zamanlarda yavaşlayan bir tempoyla karşı karşıya kaldı. Bu daha yavaş ilerleme, silikon bazlı çiplerin boyutunu iki nanometrenin altına indirmeye çalışırken yaşanan aşırı zorluklardan kaynaklanıyor.

 

Tianjin Üniversitesi'nden makalenin ilgili yazarı Ma Lei, iki boyutlu grafen yarı iletkenin, geleneksel silikon bazlı teknolojinin ötesinde yüksek performanslı elektronik cihazlar için yeni bir yol açabileceğini ve elektronikte temel bir değişimin habercisi olabileceğini söyledi.