Kalp kapak hastası, mitraclip yöntemi ile yaşama yeniden tutundu
İki ay önce yaşadığı ileri kalp yetmezliği nedeni ile halsizlik, nefes darlığı, yürüyememe, uyumakta güçlük gibi sorunlar yaşayan 52 yaşındaki Ramazan Sarcan, tecrübeli Kardiyolog Doç. Dr. İsmail Ateş tarafından uygulanan ameliyatsız Mitraclip yöntemi ile sağlığına yeniden kavuştu. Aynı seansta kalbine üç kablolu pil taktıklarını da ifade eden Dr. İsmail Ateş, “Hasta altı ay önce ciddi bir kalp krizi geçirmiş. Daha sonra da sık sık rahatsızlanarak, neredeyse iki günde bir hastaneye gitmek zorunda kalmış. Bu durumdaki hastalarda genelde çok sık rastladığımız bir tablo bu. Bize geldiğinde durumu gerçekten çok kötüydü. Yürüyemiyordu, yemek yiyemiyordu, nefes almakta zorluk çekiyordu. Açık cerrahi şansı bulunmayan Ramazan Bey, ameliyatsız kapak tamiri yöntemi olan Mitraclip için uygun bir vakaydı. Ancak ileri kalp yetmezliği nedeni ile riski çok yüksekti. Ameliyat başarılı geçti ve aynı seansta hem Mitraclip işlemi yaptık hem kalbine üç kablolu pil taktık. İşlemden hemen sonra Ramazan beyin şikayetleri olumlu yönde düzelmeye başladı. İki ay sonra geldiği kontrol muayenesinde hastamızı sağlıklı ve moralli görmek bizi de hem çok mutlu etti hem de gururlandırdı, “dedi.
Yaşadığı süreci anlatan Ramazan Sarcan,”Yürüyemiyordum hatta kıpırdamaya dahi halim yoktu. Yakınlarım, ‘Hocam lütfen geri göndermeyin, bir şeyler yapın.’ demişler İsmail beye. Allah’a şükür ameliyattan sonra iki aydır ayaktayım. Şu anda çok rahatım. Geziyorum, dolaşıyorum, dilediğim her şeyi yiyebiliyorum. Bu iki ay içerisinde hiç hastaneye yatmadım. Yattığım zaman hiç rahatsızlık yaşamadan uyuyorum. Daha önce yatamıyordum. Sanki birisi beni boğuyormuş gibi, nefes alamıyordum. Şimdi ise saatlerce deliksiz uyuyabiliyorum. Çok iyiyim. Doktoruma teşekkür ediyorum.” dedi.
AMELİYAT ŞANSI BULUNMAYAN UYGUN HASTALARA TEDAVİ ŞANSI DOĞUYOR
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Ateş uyguladıkları yöntemlere dair ayrıntıları da paylaştı. Dr. Ateş sözlerine şöyle devam etti: "Mitraclip metodu anjiyo yöntemiyle uygulanıyor. Göğüste hiçbir kesinin olmadığı, kasıktan yapılan bu işlem 1-1,5 saat sürüyor. Bu yöntemle aynı anjiyo gibi sağ kasıktaki toplardamardan girerek mandallama yöntemi ile mitral kapak tamiri yapıyoruz. Mitral kapak ön ve arka yapraktan oluşuyor. Anjiyo metoduyla kateterle kasık toplardamarından girilip, karın içindeki büyük toplardamara geçilerek kalbe ulaşılıyor. Sonrasında damar içindeki kateter kanalıyla mitral kapak seviyesine kadar mitraclip cihazı ulaştırılıyor. Mitraclipin kanatları bu noktaya ulaştığında açılıyor. Problemli olan kalp kapak kısımları mitraclipin kanatları altına alınıyor ve hedeflenen kapak yapısı sağlanınca dikişler karşılıklı olarak tutturuluyor. Bu noktada kapakta yeterli kapanma sağlandığı test ediliyor. Bu şekilde kapak tamir edilmiş oluyor ve hastalar 1 gün sonra normal hayatlarına dönmek üzere taburcu ediliyorlar. İşlem sonrasında hastaların öncelikle kalbe bağlı nefes alamama, nefes düzensizliği yakınmalarında azalma meydana geldiği gibi, kalp büyümesi duruyor ve hastaların hareket kapasiteleri artıyor.”