KAYSERİ İÇİN DEPREM VE FAY TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Bilim insanı Prof. Dr. Naci Görür’ün 700 kilometrelik canlı fay hattı üzerinde bulunduğunu iddia ettiği Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem olabileceği açıklamaları tepkileri de beraberinde getirdi. Sosyal medya üzerinde uzun zamandır Kayseri ile ilgili yapılan açıklamaların bir günde 700 kilometrelik fay hattı ve 7 büyüklüğündeki depreme dönüştürülmesi adına tepkiler büyüyor.

Kayseri Jeoloji Mühendisleri Odası eski başkanlarından Adnan Evsen, Kayseri ile ilgili açıklamalar üzerine yaptığı paylaşımda dikkat çekti. Evsen, “Sayın Hocam: birbirinden bağımsız fayları birbiri ile birleştirmek suretiyle 700 km uzunluğunda hatta daha fazla uzunlukta faydan bahsedilebilir. Ecemiş fayı, İncesu fayı ve Deliler fayı gibi. Bu alt segment fayların deprem üretme potansiyelleri birbirinden farklıdır.

Bahse konu alt segment fayların deprem üretme potansiyelleri ile tekrarlanma süreleri mutlak surette bilinmelidir. Tarihsel dönem kayıtlarında (1205, 1717 ve 1835) ve aletsel dönem kayıtlarında (1940) bahsettiğiniz büyüklükte deprem yok. Çalışmanız varsa sizi dinlemeye hazırız.

Sizi dinlemek elde edilen bilimsel gerçekleri tekraren dinlemek ve varsa bir eksiğimiz revize etme noktasında her zaman hazırız buyurun gelin Kayseri'ye” ifadelerini kullandı.