KAYSERİ’NİN EĞİTİM VE İNTERNET SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayseri’nin eğitimle ilgili sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) bütçe görüşmelerinin yapıldığı komisyonda gündeme getirdi. Ersoy, 2021 yılında yapılması gereken ancak yapılmayan okullar, 2021 yılında Kayseri’nin köylerinde ve birçok noktasında yaşanan internet sıkıntısı ile ücretli öğretmenlerin yaşadığı sigorta ile sigortaları ile ilgili problemleri anlattı.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy,  Milli Eğitim Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonunda Kayseri’nin eğitimdeki sorunlarını açıkladı. Ersoy, konuşmasında şunları söyledi;

ÖĞRETMENLERİMİZİ TAKDİR EDİYORUM 

“Millî Eğitim gibi, devletimizin geleceği için yapı taşı misyonu üstlenen bir kurumun Bakanı olarak atanmanızdan dolayı sizleri tebrik ediyor, görevinizde başarılar diliyorum.

Dünya, var oluş tarihinin en büyük sınavlarını verdiği bu zamanlarda biz de ülke olarak maalesef hem Covid-19 salgınından nasibimizi almaya devam ediyor hem de kalleşçe yakılan ormanlarımızın ve geride bıraktığımız sel badirelerinin yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Böylesi öngörülmesi imkânsız olaylar zincirinin içinde, geleceğimizin tohumlarını ekmek için büyük çaba sarf eden öğretmenlerimiz ve Bakanlığımızın değerli bürokratları ve sizler gerçekten takdire şayan bir mücadele içindesiniz. Bizler bunları görüyor, çalışmalarınızı yakından takip ediyor ve sizlere teşekkür ediyoruz.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ

Sayın Bakanım, aşılamanın hızla ilerlemesiyle yüz yüze eğitime geçmiş olsak da maalesef bu pandemi dönemi bizi birtakım gerçeklerle yüz yüze getirdi, onların başında ise internet ve teknoloji imkânları geliyor. Evet, artık, çocuklarımız okullarında eğitimlerine yüz yüze devam ediyorlar ama internete ve teknolojiye erişimi -eğitim bazında- sadece uzaktan eğitim için birer araç olarak değil, eğitimde fırsat eşitliğinin bir unsuru olarak görmeliyiz diye düşünmekteyim. Bilgiye ulaşımın neredeyse büyük kısmının artık sadece dijital ortamda olması yadsınamaz bir gerçektir. Bugün, hâlâ, seçim bölgem olan, Türkiye'nin tam ortasında bulunan Kayseri'mizde dahi birçok köy ve mahallede maalesef internet altyapısı bulunmamaktadır. Her çocuğumuzun, her ferdimizin eşit imkânlarla bilgiye ulaşması için Millî Eğitim Bakanlığımızın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte koordineli bir şekilde çalışarak gerekli AR-GE ve yatırım programlarıyla eğitimde fırsat eşitliğini sağlaması gerektiğine inanmaktayım.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİMİZ SORUN YAŞIYOR

Eğitim sistemimizde köklü değişiklik gerektiren bir konuya, ücretli öğretmenlerimizin bazı problemlerine değinmek istiyorum. Ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerimizle aynı görev tanımına sahip olmasına rağmen, kadrolu öğretmenlerimizin SGK primi tam yatarken ücretli öğretmenlerimizin SGK primi on altı-on yedi gün üzerinden yatmaktadır. Kadrolu öğretmenlerimizin millî bayramlar ve hava şartlarından ötürü yapılan tatillerde maaşları üzerinden kesinti yapılmazken ücretli öğretmenlerimizin maaşlarında kesinti yapılmaktadır.

BU UYGULAMA ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE SUNULMUYOR

Bilindiği üzere, devletimiz, işten çıkan ve gerekli şartları karşılayan her sigortalı çalışana işsizlik ödeneği imkânı sunmaktadır fakat bu uygulamadan ücretli öğretmenlerimiz yararlanamamaktadır. Ücretli öğretmenlerimizin de işten ayrıldıklarında yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek için işsizlik ödeneğinden faydalandırılmaları gerektiğini düşünmekteyim. Ücretli öğretmenlere çalıştıkları okullarda ihtiyaç hâlinde nöbet görevi verilmekte fakat nöbet ücreti ödenmemektedir. Eğitim öğretim yılı başında kadrolu öğretmenlere ödenen kırtasiye giderleri ücreti ücretli öğretmenlerimize ödenmemektedir.

YASAL HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Bahsi geçen sorunlar ücretli öğretmenlerimizin başlıca sorunlarıdır. Bunlar gibi birçok mağduriyetten daha bahsedebiliriz. Bu konuda yapılması gereken mevcut ücretli öğretmenlerimize kadro hakkı vererek ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılmasıdır. "Öncelik insandır" düşüncesiyle, birlikte, eğitimcilerimizin daha sağlıklı bir ortamda çalışarak öğrencilerimizi yetiştirmesi için her türlü yasal hakları güvence altına almamız gerekmektedir.

GÖNÜLDEN DESTEKLİYORUM

Sayın Bakanım, sunumunuzda organize sanayi bölgeleri içinde açılan 50 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 44.463 öğrencinin, OSB dışında açılan 221 özel mesleki ve teknik Anadolu lisesinde ise 86.537 öğrencinin eğitim ve öğretim desteğinden yararlandırıldığına değindiniz. Eğitim ve istihdam açısından mesleki eğitimin öneminin farkındayız. Bu sebeple, bu rakamları ve destekleri bir sanayici olarak olumlu buluyor, gönülden destekliyor ve hatta sayılarının daha da artmasını önemsiyoruz.

KAYSERİ’DE TAMAMLANMAMIŞ OKULLAR VAR

Sayın Bakanım, son olarak seçim bölgem olan Kayseri ilimizin 2021 Yılı Yatırım Programı'nda yer alan ama henüz tamamlanmamış projelerden bahsetmek istiyorum.

Kayseri Kocasinan da bulunan 32 ek derslikli Kavakyazısı Anadolu Lisesi, yine Kocasinan'da 200 kapasiteli öğrenci pansiyonu, Talas'ta 1 adet spor salonu, Melikgazi'de 32 derslikli, 200 kapasiteli öğrenci pansiyonu ve spor salonlu imam hatip lisesi, Sarıoğlan'da 16 derslikli imam hatip lisesi...

Tomarza'da 24 derslikli kız imam hatip lisesi, Talas'ta 16 ek derslikli Halide Nusret Zorlutuna Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ek binası Bakanlığınızın yatırım programında olup ödenek beklemektedir. Bu bölgedeki vatandaşlarımız, Bakanlığımız tarafından çıkacak ödenek onayı için müjdeli haberlerinizi beklemektedir.

Sayın Bakanım, biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak inanıyoruz ki yapacağımız yatırımlar ve alacağımız kararlarla fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, akıllarında bilgi, ellerinde hüner olan nesiller yetiştireceğiz ve bu yüzden, ülkemizde mutlaka bir eğitim envanteri çalışması yapılmalıdır diyor, Bakanlık bütçemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Sağ olun.”