Konut Alıcılarının Gözdesi KKTC

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran: “KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılardan sonra Türkiye yurttaşlarının talebinin de giderek arttığını gözlemliyoruz.”

 

Akdeniz’in Sicilya ve Sardinya’dan sonra üçüncü büyük adası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), son dönemde artan talep ve art arda başlayan inşaat projeleri ile hem yabancı hem de Türk gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğruyor.

 

Gayrimenkul ve Yatırım Uzmanı Hasan Ceran, cazip iklimi, neredeyse yılın tümündeki turizm potansiyeli, emlak fiyatlarının Avrupa’ya göre daha düşük olması ve İngiliz Poundu ile kira getirisi ile yatırımcıları cezbeden KKTC hakkında bilgiler vererek, Ada’nın konut alıcılarının ilgi odağı haline geldiğini söyledi.

 

Gayrimenkul yatırımcılarının Ada’da en çok rağbet ettiği lokasyonların başında İskele’nin yanı sıra, Girne, Gazimağusa, Esentepe ve Gaziveren geldiğini belirten Ceran, “KKTC’de konut yatırımına Rus, İranlı ve Avrupalılardan sonra Türkiye yurttaşlarının talebinin de giderek arttığını gözlemliyoruz. Türkler KKTC’de en çok yatırım için konut alıyor, ancak kısa bir süre sonra Ada’da yaşamak isteyerek yerleşme kararı alıyor” diye konuştu.

 

Konut alıcılarının KKTC’ye ilgisindeki patlama, Ada’da inşaat sektörüne de rekor bir ivme kazandırdığını belirten Ceran, yerli, yabancı birçok müteahhitlik firmasının konut projelerine, sürekli artan talep paralelinde her geçen gün yenilerinin eklendiğini ifade etti.

 

Pound üzerinden kira geliri

 

Küresel konut alıcılarının favori lokasyonu haline gelen KKTC’ye yönelik yatırımcı tercihinde ilk faktörün dövizle kira getirisi olduğuna dikkat çeken Ceran, şöyle konuştu:

 

“Girne merkezde 1+1 bir dairenin kirası 400-650 pound arasında değişiyor. 2 bin 500- 3 bin Pound’a da kiralık penthouse daireler de bulunuyor. Bazı inşaat firmaları ‘Kira İşletim Sistemi’ kurarak yıllık kira garantisi veriyor. Girne, Lefkoşa, Gazimağusa gibi merkez bölgelerde artan kiralık ihtiyacı bu bölgelerde inşaat faaliyetlerini olağanüstü artırmış durumda. Satılık 1+0 dairelerin fiyatı ise 55 bin pounddan başlıyor. Kira getirisi ile satış fiyatı karşılaştırıldığında, Ada’da alınacak bir konutun başka bir ülkede olmayacak kadar kısa sayılacak 8-10 yıl gibi bir sürede kendisini amorti ettiği belirtiliyor.”

 

Katlamalı değer artışı

 

Ceran, Ada’ya yönelen talep artışının çok uzun süre devam edeceğine vurgu yaparak, “Son dönemde rekor biçimde artan talebin fiyatları yukarı doğru itmesi, “değer artışı” faktörü dolayısıyla da yatırımcıları Ada’ya yöneltmiş bulunuyor. Bu talebin uzun süre devam edeceğini ve hangi tarihte alırsa alsın yatırımcının karlı çıkacağını, ancak ne kadar erken alınırsa kar oranının o denli yüksek olacağını düşünüyoruz. Döviz, Borsa gibi finansal yatırım araçlarının barındığı riskler ve enflasyonun altında kalan getirisi dolayısıyla, parası olanlar için Kıbrıs’ta gayrimenkul almanın şu an en karlı yatırım olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

 

KKTC’nin önemli bir turizm adası olduğuna dikkat çeken Ceran, “20’den fazla üniversite ve 110 binden fazla öğrenci ile bir eğitim, beş yıldızlı çok sayıda oteli ile de bir turizm adası konumunda. Dolayısıyla turistlere ve öğrencilere kısa süreli kiralamaların son derece karlı ve avantajlı olması gayrimenkul yatırımcılarını Ada’ya yönelten önemli bir faktörü oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

 

Forbes referansı

 

Dünyaca ünlü Forbes dergisinin hazırladığı KKTC dosyasına da dikkat çeken Ceran, şöyle konuştu:

 

“Forbes dergisi 2024 yılında yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülkenin KKTC olduğunu işaret etti. Forbes Yazarı Kathleen Peddicord 30 yılı aşkın bir süredir yurt dışında yaşamak, emekli olmak ve iş yapmak konularını ele alarak, üç yıl içerinde 2’nci defa Kuzey Kıbrıs’ı yazılarında 1’inci sırada gösterdi. KKTC, Avrupa ve Amerika pazarına göre yüzde 47 tasarruf ile ilk sırada yer alıyor.”

 

Ceran, Kuzey Kıbrıs'ta gayrimenkul yatırımını cazip kılan faktörleri şöyle sıraladı:

 

·         Oturum izni imkânı

 

·         Yeni havalimanı

 

·         Uluslararası akredite üniversiteler

 

·         Yabancı yayınlarda yatırım yapılabilir 1. Bölge gösterilmesi

 

·         Kaliteli sağlık hizmetleri

 

·         8-10 yıl amortisman süresi

 

·         Döviz bazlı kazanç

 

·         Döviz bazlı yüksek kira getirisi

 

·         Kıbrıs’ın stratejik konumu

 

·         Yüksek alıcı ve kiralama talebi

 

·         Yeni açılacak turizm ve eğlence mekanları