KORONO VİRÜSLE İLGİLİ YENİ AMA KORKUNÇ İDDİA

Dünyadaki ekonomik sistemin, hastalık ve bunların yarattığı çözümler, arayışlar ve belirsizliklerden doğrudan etkilendiğinin altını çizen Kapitalist Virüs Korona, yaşlı nüfusu azaltma ve ekonomilere yükünün azaltılması yönünde devlet politikalarının tarihten gelen uygulamalarını (özellikle yaşlı bakımevlerinde yaşanan insanlık dışı örneklerle), tanıklıklarla izleyip sorgulayan bir kitap.

“2021 Ekim ayı rakamlarına göre Covid-19’dan Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 750 bin, Brezilya’da 600 bin, İngiltere’de 139 bin, İtalya’da 132 bin, Fransa’da 118 bin, Almanya’da 95 bin, Hindistan’da 453 bin, tüm dünyada beş milyon kişi öldü. Ölenlerin yüzde 95’i yaşlı ve hasta insanlardı. Ben, bu nedenle ‘Kapitalist Virüs Korona’ diyorum. Çalışabilecek güçte olan insanları değil sadece yaşlıları öldürüyor.”

Turan Özcan, giderek artan nüfusun; öncelikle yaşlı ve hasta olanlardan başlayarak seyreltime durumunu, çeşitli kaynaklar ve farkı dönemlerdeki bazı tesadüfî olaylarla izah ediyor Son sözü ise Fransız Felsefeci, Feminist Yazar Simone de Beauvoir’e bırakıyor:

“Her yaşlı adamda, her yaşlı kadında kendimizi görelim. Eğer insani durumumuzu bir bütün olarak kabul etmek istiyorsak bu farzdır. O zaman yaşlıların sefalet ve düşkünlüğüne ilgisiz kalmaz, kendimiziz gibi hissederiz: Onlar biziz. Sadece içinde yaşadığımız sömürü sisteminde var bu açıkça. Kendi ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz bir ihtiyar, her zaman bir safra olarak gösterilir. Fakat belirli ölçüde eşitliğin hüküm sürdü­ğü topluluklarda -kırsal kesim topluluklarında, bazı ilkel halklar­da- yetişkin insanlar bugün yaşlıya yapılanın yarın kendi başına da geleceğini biliyor, kendisi kabul etmek istemese de biliyor.”

Turan Özcan, Yazardan Direkt Yayınevi’nden yayımlanan ilk kitabı Laz İsmail TKP’si ve Etik’ten sonra Kapitalist Virüs Korona ile Sait Oktay’ın karikatürleriyle betimlenmiş, farklı bir pandemi ve salgın yorumuyla bir kez daha okurlarıyla buluşuyor. 1952 yılında Bursa’da doğan Turan Özcan ortaokuldan sonra yatılı olarak Çankırı Astsubay Sınıf Hazırlama Okulu’na girdi. 1970 yılında, Tuzla Piyade Okulu’ndan astsubay olarak mezun oldu. 1975 yılında astsubaylıktan istifa etti. 1976 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’na (İletişim Fakültesi) girdi. Öğrencilik yıllarında; Türk Haberler Ajansı (THA) Ankara Bürosu’nda, 1980 yılından sonra THA Bursa Bürosu’nda, Bursa’daki yerel ve ulusal gazetelerde çalıştı. Yerel gazetelerde muhabirlik, sayfa sekreterliği, sorumlu müdürlük, Dünya gazetesinde Bursa temsilciliği, Milliyet gazetesinde ekonomi-politika muhabirliği yaptı.