KTO Başkanı Gülsoy : Kayıpların Telafi Edilmesi İçin Asgari Ücret Güncellenmelidir
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Haziran ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan başkanlığında M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Başkan Ömer Gülsoy’un yanı sıra Yönetim Kurulu üyeleri, MHP İl Başkanı Adnan İncetoprak, TOBB Kayseri Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü, Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Tural, Meclis üyeleri ve Basın mensupları katıldı.
Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından görüşülen gündem maddeleri kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.
Meclis toplantısında gündeme dair açıklamalarda ve Yönetim Kurulu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek için kürsüye gelen Başkan Gülsoy, sözlerine tarihi olaylara değinerek başladı. Marmaris’te çıkan orman yangınlarında yaklaşık 4 bin 500 hektar alan küle döndüğünü hatırlatan Gülsoy, “Canım ormanlarımızı, nefes alanlarımızı yakanlara en ağır ceza verilmelidir.” dedi.
“SAVAŞ KÜRESEL TOPARLANMAYI GECİKTİRİYOR”
Rusya-Ukrayna savaşında 4 ayın geride kaldığını, savaşın süresinin uzayacak gibi göründüğünü ifade eden Başkan Gülsoy, “Enerji, gıda ve emtia piyasalarını olumsuz etkileyen savaş, maalesef küresel toparlanmayı da geciktiriyor. Ekonomi ve finans alanında faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar, savaşın ekonomik hasarının 2022'de küresel ekonomik büyümede önemli bir yavaşlamaya neden olacağını savunuyor.” diye konuştu.
“YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ SAĞLAMAK GEREKİYOR”
Küresel ekonomide önemli bir dönüşümün gerçekleştiğini, her an her yerde, bir değişimin söz konusunu olduğunu belirten Başkan Gülsoy, “Kurumlar, toplumlar ve bireyler bu değişime yanıt vermek, süreci doğru yönetmek ve stratejiler geliştirmek durumunda. Bu değişim ve dönüşümü daha hızlı gerçekleştirmek ve nitelikli duruma getirmek için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümü mutlaka sağlamak gerekiyor. Hem daha verimli ve katma değerli üretim için dijitalleşmeyi sağlamak hem de çevreye duyarlı, enerji verimliği yüksek döngüsel üretimi gerçekleştirmek iş dünyası ve toplumun tüm kesimleri için kritik önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMELİYİZ”
Dünya genelinde yaşanılan enerji sorununa dikkat çeken Gülsoy, “İleride enerji konusunda zorluk yaşamamak için başta çatı GES olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeli, yarınlarımız için bu alanı değerlendirmeliyiz. Ülkemiz ve şehrimiz bu yatırımlara elverişlidir. Firmalarımız da kendilerini yeniliklere hazırlarken, geleceğe yönelik öngörüleri de göz önünde bulundurarak bu gelişmeler ışığında hareket etmeliler.” diye konuştu.
BDDK'nın Türk Lirası kredi kullanımına yönelik kararını değerlendiren Gülsoy, şunları kaydetti:
"BDDK'nin, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik attığı adımları olumlu buluyoruz. Kredilerin verimli kullanılmasını destekleyecek, üretimi ve istihdamı besleyecek bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Yapılan düzenleme ile makul maliyetli fonların spekülatif döviz işlemlerine yönelmesinin de önüne geçilecektir. Düzenleme ile firmaların üretime yönelik ve yatırıma yönelik fonlama ihtiyaçları ön planda tutuluyor. Bunu da isabetli buluyoruz. Türk Lirasının da güçlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
“KAYIPLARIN TELAFİ EDİLMESİ İÇİN ASGARİ ÜCRET GÜNCELLENMELİDİR”
Türkiye'de 8 milyona yakın kişinin asgari ücretle geçindiğini vurgulayan Gülsoy, enflasyon karşısında kayıpların telafi edilmesi noktasında verilecek ücret ve maaşların önem arz ettiğini ifade etti.
Asgari ücretin gelir adaletsizliği konusunda mutlaka güncellenmesi gerektiğine vurgu yapan Gülsoy, "Zam konusunda şuana kadar herhangi bir rakam telaffuz edilmedi ama Sayın Cumhurbaşkanımız yeniden değerlendirme yapılmasını istediğini söyledi. Ben her zaman söylüyorum. Allah devletimize zeval vermesin. Biz devletçi insanlarız. Devlet olmazsa inanın hiçbir şey olmaz. İş dünyası olarak üzerimize düşen ne varsa her zaman devletimizin yanındayız. Yaşanılan tüm güçlüklere rağmen, üretim, ihracat ve istihdam ile iş ve aş olmaya devam etmeliyiz. " ifadelerini kullandı.
“BİZLER MESLEK ÖRGÜTÜYÜZ”
Kayseri Ticaret Odası’nın bir meslek örgütü olduğunu ifade eden Başkan Gülsoy, “Demokraside anayasa var. Anayasanın bizlere verdiği yetkiye dayanarak sorunlarımızı üst mercilerimize bildiriyoruz. Bunun dışına çıkıp hareket edemeyiz. Döviz, kredi, yüksek girdiler, artan enflasyon, işletme sermayesi ihtiyaçları hepsini biliyor ve bunları kıymetli birlik başkanımız değerli hemşehrimiz Rifat Hisarcıklıoğlu’na bire bir iletiyoruz. Sağolsun her zaman yanımızda oldu. Kıymetli Başkanımız da bu konuları Sayın Cumhurbaşkanımıza iletiyor. Devletimizden ekonomide kalıcı ve istikrarlı büyüme, reel sektörü rahatlatmak adına beklentilerimiz var. Maliyetleri azaltacak ve gelirleri artıracak düzenlemeler beklemekteyiz. İhtiyaca yönelik çözümler geliştirilirse, üreticilerimizin ve iş dünyamızın üretkenliği ve motivasyonu için gerekli adımlar atılırsa kazanan ülkemiz olacaktır.” diye konuştu.
“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYIMIZI 12’YE ÇIKARDIK”
Meclis toplantısında bir de müjde veren Gülsoy, daha önce yapılan başvuru sonucu Kayseri Gül Baklavası'nın tescillenerek coğrafi işaretini aldıklarını bildirdi.
Kültüre ve yerele sahip çıktıklarına değinen Gülsoy, 2021 yılında başvurusu yapılan Kayseri Yağlaması, Kayseri Katmeri, Kayseri Tandır Böreği, Kayseri Kurşun Aşı, Kayseri Nevzinesi, Kayseri Yağ Mantısı, Kayseri Tepsi Mantısı, Kayseri Fırın Ağzı Kebabı gibi yöresel lezzetlerin de coğrafi işaret tescilini aldıklarını hatırlattı.
Oda'nın başvurusuyla coğrafi işaretli ürün sayısını 12'ye çıkardıklarını ifade eden Gülsoy, “Kayseri Çemeni, Kayseri Sucuk İçi, Kayseri Börek Aşı için de tescil başvurularını gerçekleştirdik. Şehrimizin en fazla coğrafi işaret tescil sahibi kurumu olarak Kayserimizin gastronomi turizminde en çok tercih edilen illerden birisi olmasını hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.