KURBANLIKTA SAĞLIK RAPORU VE KÜPE UYARISI
Vatandaşların, uyanık satıcılar tarafından kandırılmamalarına dikkat etmelerini isteyen yetkililer, hayvanların veteriner sağlık raporu, küpe ve pasaportlarının kontrol edilmesini önerdi.
Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, uyanık satıcılara karşı dikkatli olunması ve satın alınan kurbanlık hayvanın görünümüne dikkat edilmesi de istendi. Veteriner sağlık raporu ve 'menşe şahadetnamesi' olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların kesinlikle alınmaması uyarısında bulunulan açıklamada, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış olan hayvanların da kurban edilmemesi gerektiği bildirildi.
Kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar; Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, Sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, Çok zayıf olan, gebe olan, Yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Tüyleri karışık ve mat olan, Bakışları ve dış görünümü cansız olan, Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan, Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir.
Kurbanlık nakli ile ilgili de uyarılar yapılırken, dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralandı; Sığır cinsi hayvanlarını sonbahar şap aşılama kampanyasında aşılatmış olmaları veya herhangi bir nedenle aşılatmamış hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden aşılatmaları zorunludur. Ayrıca, sevk edilecek küçükbaş hayvanlarının da uygun bir boya ile işaretlenmiş ve şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılanmış olması zorunludur.
Kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların sevklerine hiçbir surette izin verilmeyecektir. Sevk raporunun ilgili kısımlarının yetkililerce doldurularak imzalanmış olması ve hayvanların kulak küpe numaralarını ihtiva etmesi zorunludur.
Hayvanlarını ilçe içinde Menşe Şahadetnamesi, ilçe veya iller arası ise Veteriner Sağlık Raporu ile nakledilmesi gerekmekte olup, belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası; bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilmektedir.
Kurbanlık hayvanlarının taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında temizlenerek dezenfekte edilecek; hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir.
Kurbanlık hayvanlarını sattıklarında, pasaportun satıcıda kalan kısmına "Kurbanlık olarak satıldı" ibaresini yazarak bu pasaportları, işletmelerinin bağlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.