Küresel atık yönetimine dijital çözümler

Duman, Evreka'nın dijital çözümleriyle küresel atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünü kökten değiştirecek ve döngüsel ekonomi anlayışını oluşturacak bir yapı kurduklarını dile getirdi.
 
1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü çevrenin korunması konusunda dünya çapında farkındalık yaratılması ve eylemde bulunulması amacıyla Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
 
Dünya Çevre Günü'nde açıklamalarda bulunan Evreka CEO'su Umutcan Duman, “Dünya Bankası verilerine göre dünyada her yıl 2.01 milyar ton kentsel katı atık oluşuyor. Tüketim hızı ve kentleşme bu şekilde devam ederse 2050'de bu miktarın 3.40 milyar tona ulaşması bekleniyor. Üstelik bu miktarlar yalnızca kayıtlara geçenler ve en az yüzde 33'ü de çevre dostu yöntemlere aykırı şekilde yönetiliyor. Atık sahalarına terk edilip oradan da doğaya karışıyor ve toksin maddeler yüzünden karbon salımından gıda güvenliğine kadar pek çok soruna yol açıyorlar. Çevreye geri dönülemez zararlar verme potansiyeli taşıyan atık problemi, doğa ve tüm canlıların sağlığı için bir tehdit oluşturarak karbon salımından kaynak sıkıntısı ve gıda güvenliğine kadar pek çok sorunun da en önemli etkenleri arasında” dedi.
 
Evreka olarak dünyanın atık sorununu tamamen çözecek, aynı zamanda küresel atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünü yeniden şekillendirecek modern bir atık yönetimi sistemi geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Duman, “Atık yönetimini iklim krizi ve kısıtlı kaynak sorunu gibi aşılması güç çevresel problemlerin çözümü için sürdürülebilir bir temel olarak ele alıyoruz. Dijital çözümlerimizle küresel atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörünü kökten değiştirecek ve döngüsel bir ekonomi anlayışını oluşturacak bir yapı kuruyoruz. Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) ilkeleriyle kurduğumuz stratejilerle şeffaflık ve tüm paydaşlarla hızlı iletişim çerçevesi içinde özellikle karbon emisyonunu azaltma konusunda önemli aşamalar kaydediyoruz. Bireysel ölçekten başlayarak çeşitli projelerle artırdığımız farkındalık sayesinde atık ve çevre kirliliği sorununun aslında yeşil bir ekonomi için bir anahtara dönüşebileceğini gösteriyoruz. 2021 yılındaki operasyonlarımız ve farkındalık çalışmalarımızla Zero Waste Award dahil dört önemli ödül kazandık. Daha da önemlisi operasyonlarımız sayesinde karbon salımı 22 milyon kilogramı bile aşacak şekilde azaldı” şeklinde konuştu.
 
1 milyondan fazla e-atık tekrar sisteme kazandırıldı
En büyük sorunlardan biri olan verimli geri dönüşüm konusunda da kolları sıvadıklarını belirten Duman, “Bu aşamada özellikle 2030'dan itibaren 74 milyon tona çıkması beklenen ve tedarik zinciri krizini tetikleyen e-atıklar için çözümler geliştirmeye çalıştık. Geçtiğimiz yıl 1 milyondan fazla e-atık ve geri dönüştürülebilir atık yönettik ve tekrar sisteme kazandırdık. Uçtan uca ve entegre çalışan sürdürülebilir atık yönetim sistemimizle 20'den fazla ülkede karbon emisyonunu azaltarak ve atıklardan yeni kaynaklar oluşturarak daha yaşanabilir bir dünya için mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.