Kurumsal hayatta yaş ayrımcılığına dikkat

Page Executive, çok kuşaklı ekiplerin işletmelere sağlayabileceği faydaları açıklıyor.

Yaş da bir ayrımcılık sebebi olabilir. Üst düzey roller ve Yönetim Kurulu üyeleri düzeyinde profillerin aranması ve seçilmesi konusunda uzmanlaşmış PageGroup markası Page Executive tarafından derlenen ve 37 ülkede 50.000'den fazla çalışanla görüşülerek elde edilen Yetenek Trendleri 2024 raporundan ortaya çıkan gerçek, doğum yılının da şirkette bir önyargı kaynağı olabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre çalışanların 44'ü (ve hatta 50 yaşın üzerindekilerin 56'sı) yaşları nedeniyle ayrımcılığa uğradığını hissediyor. Üstelik, ankete katılan 3.000 üst düzey yöneticinin 45'i doğum yılları nedeniyle dezavantaj yaşadıklarını söylüyor. Üst düzey roller de dahi, CEO'ların ve CFO'ların 55'i yaş ayrımcılığından kaynaklanan problemler yaşıyor.

Page Executive Partner’larından Emir Atçı, yaş ile ilgili ayrımcılığın, ırk ve cinsiyete dayalı önyargılardan daha az konuşulmakla birlikte, şirketler arasında giderek daha fazla önem kazanmaya başladığına dikkat çekiyor ve ekliyor; “Önyargılara dayalı yönlendirmeler daha az uygun ve önerilen çalışma şekliyle daha az uyumlu profil seçme riski taşıyor. Kıdemli profesyoneller şirketler için önemli bir kaynak ve bu profesyoneller için yetenek çekme ve yeteneği elde tutma stratejilerinin uygulanması muazzam faydalar sağlayabilir. Bu yaklaşım kaynakların elde tutulmasını iyileştirebilir ve farklı nesillerin yalnızca bir arada var olduğu değil, aynı zamanda karşılıklı olarak beslenebileceği ve fayda sağlayabileceği çalışma ortamlarını teşvik edebilir."

Hem kıdemli hem de genç çalışanlar için yaş konusu karmaşıklığını koruyor
Genellikle bilinçsizce yaşa dayalı önyargılar, işe alımlarda veya günlük ofis yaşamında olumsuz etkilere sahip olabiliyor. Şirketlerin faaliyet sektörü çalışanların demografisini de etkiliyor. Örneğin gelişmekte olan teknoloji şirketleri genç profesyonelleri ve yöneticileri cezbetme eğiliminde iken, hukuk ve finans gibi genellikle daha 'geleneksel' olarak kabul edilen  fonksiyonlardaki liderler genellikle daha kıdemlidir.

Şirketlerde çok kuşaklı ekiplerde uyumlu çalışmanın yolları

PageGroup'un Yetenek Trendleri 2024 anketine göre, iş yerinde marjinalleşmeye veya ayrımcılığa maruz kalan kişilerin üçte ikisinden fazlası olayı bildirmemeyi tercih ediyor. Bu çerçevede çok kuşaklı ekiplerin şirketlerde uyumlu çalışması için işverenlerin dikkat etmesi gereken noktaları Atçı şöyle özetliyor:

• İşyerinde esnekliği teşvik edin: Uzaktan çalışma bazıları için faydalı olsa da, daha üst düzey kaynaklarla paylaşıma ve mentorluğa daha fazla ihtiyaç duyan genç çalışanlar için ideal olmayabilir. Farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarını da karşılayan esnek çalışma düzenlemeleri sunmak, genel memnuniyeti artırabilir ve herkesin dahil edildiğini ve değer verildiğini hissetmesini sağlayabilir.

• Kuşaklar arası çalışma grupları oluşturun: İşbirliğini, iletişimi ve yenilikçiliği teşvik etmek için çok kuşaklı çalışma grupları oluşturabilirsiniz. Bu durumda herkes için büyük faydalar sağlayan daha dinamik ve üretken bir ortam oluşabilir.

• Açık ve güvenli bir iklim yaratın: Net politikalar oluşturmak ve insanların fikirlerini ifade edebileceği ve sorunları hakkında konuşmak için kendilerini güvende hissettikleri açık iletişime dayalı bir ortam yaratmak verimli bir çalışma  iklimi yaratabilir.

Emir Atçı, “iyi yönetilebilirse çok kuşaklı ekipler şirketler içinde çok olumlu bir etki yaratabilir”, diyor ve işverenlere şu tavsiyede bulunuyor; “Örneğin, mentorluk ve ters mentorluk planlarını uygulamak iyi olabilir. Hem kıdemli hem de genç çalışanların birbirlerine öğretebileceği programlara yatırım yapmak, iletişimi geliştirmek ve güvenilir ilişkiler kurmak için önemlidir. Farklı yaşlardaki insanlar arasındaki sürekli alışveriş, aslında, deneyimleri ve becerileri harmanlamanıza, güven ve değer ilişkileri oluşturmanıza ve doğum yılı ne olursa olsun herkesin bir takımın parçası olduğunu hissetmesine ve getirebilecekleri katkı için takdir edilmesine olanak tanır. Yaş ayrımcılığı, hem genç hem de kıdemli ekip üyelerini etkileyen yaygınlaşmakta olan bir sorun. Bu güne kadar iş yerinde çok çeşitli ihtiyaç ve beklentileri karşılamak hiç bu kadar karmaşık olmamıştı. Bu yeni gerçeklik, her çalışanın benzersiz bakış açılarını anlamak ve onlara değer vermek için daha fazla çaba gerektiriyor."