LGS TERCİHİNDE SON GÜN UYARISI
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden LGS tercihleri ile ilgili olarak yapılan açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu; “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki Merkezi Yerleştirme Başvuruları 8. Sınıf öğrencilerimiz için 3 Temmuz’da başlamış olup, 19 Temmuza kadar tercihlerini yapabileceklerdir. Öğrenciler, "Merkezi Sınav Puanı" ile öğrenci alan okullar, "Yerel Yerleştirme" ile öğrenci alan okullar ve "Pansiyonlu Okullar" olmak üzere üç farklı kategoride tercih yapabilecekler. Tercihlerini Herhangi bir resmî ortaokul aracılığı ile yada E-okul üzerinden yapabilirler. Öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar listesinden toplamda on okulla kadar tercih yapabilecek olup, Tercihler hakkında detaylı bilgi için tüm resmî ortaokullarımızda ve RAM Merkezlerimizde bulunan *Tercih Danışma Merkezlerine* başvuru yapabilirler.”
Öte yandan, 20 bin Rehber Öğretmen, Liseye Geçiş Yapacak Öğrencilere 81 İlde "Tercih Danışmanlığı" Hizmeti veriyor. Öğrenciler; ortaokullar, halk eğitim merkezleri ile bütün rehberlik araştırma merkezlerine müracaat ederek toplam 20 bin 608 birimde lise tercih danışmanlığı hizmeti alabilirler.
LGS TERCİH ROBOTU REHBER OLACAK
Millî Eğitim Bakanlığı da, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenerek süreç bitene kadar erişime açık olacak.
2023 yılı merkezî yerleştirme ve yerel yerleştirme tercihinde bulunacak öğrencilere rehberlik yapmak amacıyla bugün erişime açılan iki ayrı tercih robotu, merkezî sınav ve yerel yerleştirmeler için ayrı ayrı hazırlandı. LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile geçen yılki yüzdelik dilimlerinin e-Okul sistemi üzerinden açıklanmasının ardından kullanıma sunulan tercih robotları, hem merkezî sınav puanı hem yerel yerleştirme ile öğrenci alan lise tercihlerinin oluşturulmasında büyük kolaylık sağlıyor. Tercih robotları ile LGS tercih listelerinin elektronik ortamda daha detaylı incelenerek hızlı bir şekilde oluşturulmasına imkân sağlanıyor. Öğrenci ve veliler, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan ortaöğretim kurumları tercih robotunu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebiliyor.
Tercih robotunda okul türlerine göre il, ilçe ve geçen yıla ait yüzdelik dilimlere göre arama yapılabiliyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına ilişkin tercih robotu ile il, ilçe ve okul türlerine göre "kayıt alanı", "komşu kayıt alanı" ve "kayıt alanı dışındaki" okul listeleri ve okullarla ilgili detaylı bilgiler incelenebiliyor. Birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenen tercih robotları, tercih ve yerleştirme süreci bitene kadar erişime açık kalacak.