Nasır Deyip Geçmeyin
Kış aylarında nasır oluşumlarının arttığına dikkat çeken Podolog DenizYahcı, “Bu sorun tedavi edilmezse ayağın hassasiyetinin azalması, ağrı, hareket kısıtlılığı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle diyabet,böbrek yetmezliği ya da kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olanlarda yara oluşturma, enfeksiyon kapma riski yüksektir. Unutmayın ayak sürekli olarak bakterilerin kolayca üreyebilecekleri karanlık ve nemli bir ortamdır” dedi.
Vücudun yükünü taşıyan ayaklar, hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Çoğu insan günde ortalama 6 bin adım atıyor, bu da yılda 2 milyondan fazla adım anlamına geliyor. Her adımda ise vücut ağırlığınızın 1-1,5 katı kadar ayağınıza yerleşiyor. Bu nedenle diz, bel gibi hareketli bölgelerin yaşam kalitesi için büyük önem taşıyor. Özellikle kış aylarında havasız kalan ayaklarımız, ihmal edilen alanların başında geliyor. Öyle ki vücudumuz bile aşırı sürtünme ve basınca karşı kendi koruma mekanizması olarak deriyi kalınlaştırıyor.Bu da ‘Nasır’ problemini ortaya çıkarıyor.
Çıplak Ayakla Gezmeyin
Ayak kemiklerimizdeki eklem bölgelerindeki deriler, ayakkabı içindeki karşılaşılan sürtünme, basınç ve travmaya karşı kalınlaştırarak kendini korumaya aldığına dikkat çeken Podolog Deniz Yahcı,” Bütün gün kullandığımız ayaklarımız en çok ihmal edilen organlarımızın başında geliyor. Küçük gibi görünen sorunlarda göz ardı ediliyor. Sorunlardan kaçınmak için onlara daha iyi bakmak, önlemlerimizi almak elimizden geldiği kadar bakımlarımızı düzenli yapmalıyız. Örneğin nasır, toplum arasında yaygın bir problemdir fakat en çok ihmal edilen bir cilt hastalığıdır. Derinin katmanlaşıp, sertleşmesi neticesinde ortaya çıkar. Çorapsız ayakkabı giymek, dar ve sıkı ayakkabı tercih etmek, topuklu ayakkabı, çıplak ayakla gezmek gibi nedenler nasıra yol açabiliyor” ne zamanki ağrımaya başlıyor o zaman çözüm aramaya başlıyoruz bu yapılan en büyük hata, derideki farklılığı gördüğümüz zaman müdahale etmeliyiz.Bu fark deride kalınlaşma, sertleşme, sarı ya da beyaz bir görüntü, bazen cam gibi parlak ve saydam olabileceği gibi bazen de kuş gözü gibi nokta şeklinde bir görüntü olabilir” dedi.
“Diyabet Hastalarında Ciddi Sonuçlar Doğurabilir”
Her hastalıkta olduğu gibi nasır için de erken müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulayan Podolog Yahcı,” Ne kadar erken müdahale edilirse, iyileşme süreci o kadar hızlı ve başarılı gidecektir. Öncelikle yapılması gereken şey,nasırı oluşturan problemi ortadan kaldırmaktır. Nasırlara erken aşamalarında dikkat etmek, daha ciddi sorunlardan kaçınırken altta yatan nedenleri ele almanıza ve düzeltmenize yardımcı olabilir. Halk arasında yanlış bilinen bir tedavi şekli olan keserek yok etmeye çalışmak ise istenmeyen sonuçlara davetiye çıkarabilir. Derinizde kesikler oluşturabilirsiniz. Bu sorun özellikle diyabetle yaşayan insanlar için sağlık riski oluşturabilir. Diyabet,ayaklarınızdaki kan damarlarına ve sinirlere zarar verir ve bu da ağrı hissetme yeteneğinizi etkiler. Nasır ağrıyı maskeleyebilir ve ülser adı verilen yavaş iyileşen ayak yaralarına neden olabilir. Bu nedenle küçük bir problemde dahi ayak sağlığı uzmanına görünmek de fayda var.”