Özhaseki bir asrı özetledi kayıtsız kalmakla suçladı

Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) 2023-2024 Akademik Yılı açılışına katılan ve burada konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye fahri doktora belgesi verildi.

Kendi hayatının yanı sıra depremle ilgili de önemli konulara değinen Bakan Özhaseki, “Bu ülke bir deprem ülkesi, bunu unutmayalım. Himalayalar’dan başlayarak Alplere doğru uzanan çizgi üzerinde bilim adamları 5 tane riskli ülke söylediler. Bunlardan birisi de Türkiye” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANLARI HİÇBİR EĞİTİMDEN GELMEZ

“Son 100 yıl içerisinde bizim ana karamızda 60’tan fazla 6 ve üzeri şiddette deprem olmuş. Ölen insan sayımız 130 bin, maddi hasar yüz milyarlarca dolar söylemeye bile gerek yok zaten” diyen Özhaseki, “İşin garip tarafı belirli hatlar var, bilim adamları buna dikkat çekmişler ama bir türlü ne hikmetse özellikle bu konuda kendini görevli hissetmesi gereken arkadaşlar kayıtsız kalmışlar. Ben yerel yönetimlere çok yükleniyorum. Partimizde de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydım. Hepsinin yüzlerine söylüyordum. Şehirlerin A protokolü olur. Valiler belli bir eğitimden geçerler, devlet terbiyesi alırlar ve gelirler vali olurlar. A protokolünün üçüncü kişisi vardır, o da belediye başkanıdır. Hiçbir eğitimden gelmez. Dışarıdan gelir, beni bulur seçilir, nasıl olsa diye o da belediye başkanlığı yapmaya çalışır. Eline kocaman bir bütçe verirsiniz, zaten birçoğu da seçildikten sonra 'ben neymişim ağabey' moduna girer. Biraz farklı yürüyüş tarzları ortaya çıkar, kimseyi on paraya almaz ve dünyadan da haberi olmaz. Bir eğitimden gelmez ve benim en çok içimi acıtan nokta da bu. Bunları söylerken Kayseri’yi kastetmiyorum. Dışarıda birçok yerde devasa bütçeler verdiğiniz insanlar şehrin temel ihtiyaçları nedir, öncelikleri nelerdir, nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda bile bir fikir sahibi değillerdir” dedi.

YÜZ YILLARDIR DEVAM EDİYOR…

“Yüz yıllardır devam eden Kuzey Anadolu Fay Hattı var. Van civarında başlıyor, Karadeniz’in 100 kilometre altından Marmara’ya kadar uzanıyor. Aynı yerde kırılmalar yüz yıllardır devam ediyor” diyerek yaşananları anlatan Özhaseki, “Aynı yerden başlayan ve Akdeniz’e doğru inen bir fay hattımız daha var. En son depremde ikisi üst üste orada kırıldı. Ege Bölgesi, 3 tane bu fay hattı durmadan canımızı yakıyor. En son depremde 9 saat arayla neredeyse 3 dakika kadar süren karaya en yakın seviyede 7.6- 7.7 gibi iki tane deprem yaşadık. Böyle bir depreme dayanmak kolay değil. Ara ara diyorlar ki Japonya’da 8-9 şiddetinde depremler oldu da niye bir şey olmadı. Kıyas doğru değil. Japonya’daki en son tsunaminin olduğu deprem denizlerin ortasında 30 kilometre derinlikte olan bir deprem. Onun karaya vurması ve binaları etkilemesi o kadar az ki. Bize düşen de sağlıklı konutlar yapmaktır. Bir taraftan da kimlikli konutlar yapmaktır bir medeniyet oluşturmak istiyorsak. İşte bunun için gece gündüz demeden ekibimle birlikte gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.