Prof. Dr. Selami Çakmak: “Çocuk dirsek kırıklarında acil müdahale şart”
Çocuklarda düşme, şakalaşma veya spor yaralanması nedeniyle kollarda meydana gelen kırıklar hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Selami Çakmak, çocuklarda dirsek kırıklarının oldukça hızlı iyileştiği ancak uygun tedaviye hızlı şekilde uygulanmasının önemine dikkat çekti. Çakmak, “Çocuğunuz düşme sonrasında dirsek ağrısından şikayetçiyse ve kolunu hareket ettirmeyi reddediyorsa veya hareket edemiyorsa derhal bir doktora görünmeniz önemlidir. Dirsek kırıklarının zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda kalıcı sakatlıklara yol açabilir” dedi.
Prof. Dr. Selami Çakmak, şu bilgilendirmede bulundu: “Dirsek eklemi üç kemikten bir oluşan bir eklemdir. Dirsek kırıkları dirsek üstü kırıkları, dirsek makarası kırıkları, dirsek çıkıntısı (epikondiler) kırıkları, büyüme plağı kırıkları, önkol kırıkları şeklinde meydana gelebilir. Fark edilmeyen veya tedavisinde geç kalınan kırıklar şekilsel bozukluklara, dönüklüğe neden olabilir. Bu kırıklar sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmekte ve dirsekteki büyüme plağı zedelenerek büyümeyle ortaya çıkan dirsek eğriliklerine neden olabilmektedir”
Bazı durumlarda cerrahi müdahale şart!
Tedavi seçenekleri hakkında bilgi veren Çakmak, alçı ve atel ile cerrahi dışı tedavinin yanı sıra bazı kırıklarda cerrahi tedavinin gerekliliğine dikkat çekti. “Eğer kırık uçları ayrışmış ise, ameliyat planlanır. Ameliyatta kırık, uç uca getirilir ve ciltten telleme ile yapılır” diyen Çakmak ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken noktalarda ise şu bilgileri verdi: “İlk birkaç gün çocuğunuzun mümkün olduğunca dirseği ve eli yastık üzerinde yüksekte olacak şekilde dinlenmesine özen gösterin. Elin dirsekten daha yüksekte olması el ve parmaklardaki şişmenin en aza indirilmesine yardımcı olur. Kırık yeterince iyileştiğinde doktorunuz eklemdeki hareket aralığını iyileştirmek için özel egzersizler önerebilir. Bu egzersizlerin düzenli yapılması iyileşme sürecine katkı sağlar”