Sarıoğlan’da neler oluyor! Metruk evlerde seçmen kaydı çıktı
Sarıoğlan ilçesine bağlı Kızılpınar mahallesinde mart ayında yapılacak olan yerel seçimler öncesinde ilginç olaylar yaşanıyor.
Mahallede muhtar adayının dikkati çekmesi ve araştırma yapması sonucu mahallede metruk, ikamet edilmesi mümkün olmayan, kapı penceresi bulunmayan evlerde seçmen kaydı bulunurken, gurbetçilerin ve vefat eden insanların kapalı olan evlerinde de seçmen kayıtları çıktığı iddiası ortalığı karıştırdı.
Ayrıca mahallede geçen yıl 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim ile 28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde oy kullanan bir ailenin, adres değişikliği yapmamasına rağmen seçmen kayıtlarının silindiği iddiaları ise mahallede şaşkınlık yaşattı.
Kızılpınar’da muhtar adayı olan mahalle sakini Mehmet Gökdemir, aday olmasıyla birlikte seçim çalışmasına başladığını ancak mahallede seçmen kayıtları ile ilgili dikkati çeken durum tespit ettiğini belirtti. Gökdemir, bunun üzerine yaptığı bir araştırmada mahallede kapısı penceresi olmayan, harabeye dönmüş, metruk evlerde ikamet ediyor olarak gösterilen bazı kişilerin seçmen kayıtlarına rastladığını aktardı.
Mahallede 67 olan seçmen sayısının 101’e çıktığına şahit olduğunu aktaran Gökdemir, “Mevcut muhtarın 1 Ekim tarihinden bu yana bazı seçmenleri mahallede bulunan metruh, kapısı penceresi olmayan, ikamet etmenin mümkün olmadığı evlerde ikamet ediyor gösterdiği, mahallede vefat etmiş, yurtdışında yaşayan mirasçısına düşmüş evlerde, gurbetçilerin evlerinde ikamet ediyor gösterilen seçmenlere rastladık. Bu durumu yetkililere ilettik.
SAVCILIK TESPİT ETTİ, KAYMAKAMLIK PARA CEZASI UYGULADI
Hatta bu seçmenlerle ilgili mahallede kaydı bulunan 7 kişi hakkında ev sahipleri savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık yaptığı incelemede, adrese dayılı nüfus bilgisine göre, gerçeğe aykırı beyanda bulunan 7 kişi tespit etti.
Savcılık tespit sonrasında Sarıoğlan İlçe Kaymakamlığına yazı gönderdi ve kaymakamlık bu 7 kişi hakkında işlemde bulunarak, ‘Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 9441,00 lira’ para cezası uyguladı.
Mahallemizde biranda artan bu seçmen kayıtları, mahallede ikamet etmeyen, metruk evde ikamet eden seçmenlerle ilgili yetkili makamların harekete geçmesini istiyoruz” dedi.
MAHALLEDE İKAMET EDEN AİLENİN SEÇMEN KAYITLARI SİLİNDİ
Gökdemir, “Metruh evlerde ikamet etmesi mümkün değilken seçmen kayıtları yapılırken, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde sonrasında 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçiminde mahallede oy kullanan bir ailedeki seçmenlerin tamamının da kaydının silindiğini gördük. Aile ile görüştüğümüzde, jandarmanın kontrol amaçlı eve gelerek evde ikamet edildiğini belirlemesine karşın seçmen kayıtlarının silinmesine anlam veremedik. Kaldı ki; mahallemiz köy. Köylerde insanlar sürekli evlerinde durmaları mümkün değil., Bağ bahçe tarla işleri oluyor. Yada kent merkezine gitmesi bir gününü alıyor. Burada ikamet edilen, bacasından duman tüten evlerde ikamet edilmediği beyanıyla seçmen kayıtlarının bilinmesi doğru değil. Biz bu konunun araştırılmasını ve seçmen kayıtları ile ilgili oynanan oyunun ortaya çıkartılarak ilgilileri hakkında işlem yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
MERA ALANI İŞGAL DAVASI
Mevcut muhtarla ilgili de iddialarda bulunan Gökdemir, “Şikayet üzerine mevcut muhtarla ilgili mera arazilerinin işlenmesiyle ilgili hakkında dava açılmıştır. Yargılanmıştır. Sonucu mahalle sakinleri biliyor ve muhtarın yakınlarına mera arazileri ile ilgili kira ödeme cezası ve işledikleri mera arazilerinin Tarım ve Orman Bakanlığına devri kararı verildi.
YETKİLİLERDEN YARDIM İSTEDİ
Seçmen kayıtları ile ilgili de şaibeli sürecin yaşandığı mahallemizde konunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’ten, Sayın İlçe Kaymakamımızdan, İlçe Seçim Kurulu yetkililerinden mahalle sakinleri olarak bu olayın aydınlatılmasıyla ilgili yardım bekliyoruz” dedi.