SOSYAL ANLAMDA SORUN YAŞAYABİLİRLER
Türkiye son yüzyılın en büyük doğal afetlerinden birini yaşadı. Deprem felaketi olaydan etkilenen bölge halkı başta olmak üzere tüm Türkiye’nin psikolojisini derinden etkiledi. Türkiye’nin coğrafi şartları gereği zaten var olan deprem korkusu bu felaket ile toplumu yeniden etkisi altına aldı.
LifeClub Sağlık Hizmetleri Uzman Klinik Psikolog Melis Ünlü, bu toplumsal travmanın insanlar üzerindeki etkileri hakkında şunları söyledi: “Deprem, yer aldığı coğrafyada oluşturduğu yapısal yıkımın yanı sıra insanların yaşamlarını derinden sarsma ve ciddi psikolojik etkiler yaratma gücüne sahip bir doğa felaketi şeklinde açıklanabilir. Deprem ve sonrasında kişilerin verdiği tepkiler, olayın şiddeti, mağdurların kişilik yapıları, toplumsal değer ve inançlar, geçmiş deneyimler nedeniyle farklılıklar gösterebilir. Deprem sonrası psikolojik reaksiyonlar arasında korku, keder, suçluluk ve öfke gibi güçlü zihinsel ve duygusal durumlara rastlanabilir. Uyku ve odaklanma sorunları ortaya çıkabilir. Yaşananlar kişinin zihninde sürekli canlanabilir.”
Melis Ünlü, depremin hemen sonrasındaki haftalarda, kaygının doğal olarak sık görülen tepkiler arasında yer aldığını belirterek, “Bu sürenin uzamaması ve belirtileri daha hafif geçirmek için bazı davranışları uygulamak yararlı olacaktır. Duygusal olarak yeniden eskisi gibi sağlıklı bir duruma gelebilmeniz ve yaşamınızın kontrolünü yeniden ele geçirebilmeniz için kendinize ve çevrenizdekilere zaman tanıyın. Yaşanılan durumun zorlu bir durum olduğunu kabullenin ve bu zorlu durumdan kaçınmayın. Duygularınızı tanıyın. Duygularınızda inişler çıkışlar olabilir bundan kaynaklı kendinize karşı sabırlı olun. Bu olayı yaşayan herkes, sizin hissettiklerinize benzer şekilde hisler hissetmektedir. Onlarla dayanışma içinde olun, duygularınızı paylaşın. İçinize kapanmamaya özen gösterin. Alkol ve diğer uyuşturucu maddelerden uzak durun. Bunların yarardan çok zararı olacaktır. Ancak, doktor tarafından verilen ilaçların kullanımını aksatmayın. Kendinizi yapıcı bazı faaliyetlerle oyalayın. Bu oyalama çabaları, başkalarına yardımcı olmak, şu anda olabildiğince hayatınızı düzene koymaya çalışmak ya da çocuklarınızla, çevrenizle daha yakından ilgilenmek biçiminde olabilir. Duygusal olarak yakın gelecekte de neler yaşayabileceğinizi öğrenmeye çalışın. Bilgi edinin veya sağlık kuruluşlarının deprem için oluşturulmuş özel birimlerine başvurun. Tekrar toparlanmak için sizin açınızdan en önemli olan ihtiyaçlarınızı ve yapılması gereken işlerinizi sıraya koyun ve tek tek ele alın. Sadece güvenilir kaynaklardan gelen bilgiye inanın, siz de sadece güvenilir kaynaktan gelen bilgiyi diğerlerine iletin. Kendi fiziksel ve ruhsal sağlığınızı önemseyin, ihmal etmeyin. Gerektiğini düşündüğünüz zamanlarda vakit kaybetmeyerek uzman desteği alın ve çevrenize aldırın” dedi.