TARIMDA İTHALATA BAĞIMLI HALE GELDİK

Millet İttifakı olarak, tarım ve hayvancılığı da içine düştüğü cendereden çıkaracaklarını ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, “Artık tarım konusunda ciddi bir reform ve istikrarlı politikaya ihtiyaç var, artık çiftçimizin cezalandırılmadığı, destek ve teşviklerle ödüllendirildiği bir sisteme ihtiyaç var” şeklinde konuştu. Ataş, iktidarlarında hayata geçirecekleri projeleri de gündeme taşıyarak, “Çiftçilerimizin kullandıkları kredilerin faizini sileceğiz! Çiftçilerimizin traktörüne, hayvanına haciz koyan bu düzeni değiştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz aldı. 41 maddeden oluşan kanun teklifinin orman köylüleri için olumlu maddeler içerse de olumsuz sonuç doğuracak birçok düzenlemeyi de bünyesinde barındırdığına dikkat çeken Milletvekili Dursun Ataş, “AKP iktidarında ‘Ananı da al da git’le başlayan çiftçimizi cezalandırma süreci bugün hâlâ devam etmektedir” diye konuştu.  “Getirilen kanun teklifinde hâlen çiftçiyi, besiciyi, orman köylüsünü memnun etme değil, cezalandırma peşine düşmüş bir iktidarla karşı karşıyayız” diyen Milletvekili Dursun Ataş, “Teklifin gerekçelerinde tarımda üretim yapılması, yapılacağının ifade edilmesi, çiftçilere üretim dayatması ve sonucunda ceza verilmesi düzenlenmektedir. Söz konusu teklifle siyasi iktidarın yirmi bir yıl boyunca göz ardı ettiği çiftçilerimizi, besicilerimizi ve orman köylülerimizi desteklemek yerine onlara yeni yükler getirdiği aşikârdır. Tarımda çok zor şartlarda üretim yapan çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapılması gerekirken ceza verilmesi şeklinde bir düzenleme kabul edilemez. AKP iktidarında ‘Ananı da al da git’le başlayan çiftçimizi cezalandırma süreci bugün hâlâ devam etmektedir. Bağımsız araştırma kuruluşlarının yaptığı çalışmaya göre tarım ve besicilikte memnuniyet oranı 2022 yılında yüzde 22 oranına kadar düşmüştür yani her 5 çiftçiden 4’ü yaptığı işten memnun olmamasına rağmen üretime devam etmeye çalışmaktadır. Getirilen kanun teklifinde de hâlen çiftçiyi, besiciyi, orman köylüsünü memnun etme değil, cezalandırma peşine düşmüş bir iktidarla karşı karşıyayız ve bu zihniyetin bugün tarım ve hayvancılığı getirdiği nokta ortadadır” şeklinde konuştu.

Kanun teklifi ile orman alanlarının korunması, geliştirilmesi ya da rehabilite edilmesi gerekirken orman alanlarının ranta çevrilmesine kapı aralandığını söyleyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Kanun teklifine göre AKP iktidarında maden, enerji, turistik tesis, konut ve yollar için pervasızca imara açılan orman alanları yine rant kapısı olarak görülmeye devam etmektedir. Ormanların ranta açılmasını düzenleyen bu kanun teklifinde de karşı karşıya olduğumuz gıda krizi yoktur, bu kanun teklifinde karşı karşıya olduğumuz su krizi yoktur, bu kanun teklifinde deprem bölgesinde yaşayan 300 bin civarında çiftçi yoktur, bu kanun teklifinde çiftçiye destek yoktur, üretime teşvik yoktur, her geçen gün artan gıda fiyatlarına çözüm yoktur” dedi.