TÜKETİCİ ÖNCE KOKUSUNA SONRA TADINA BAKIYOR
Tüketici tercihleri ve seçimlerinde en etkili faktörlerden biri olan koku, gıda sektörünün de gündeminde. Yediklerimizi ve içtiklerimizi seçerken önce kokusuna sonra tadına bakıyoruz. Vanilyanın tatlı kokusu, kahvenin ortama yaydığı cezbedici koku, lezzetinden önce algılanıyor. Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, bir ürünün lezzetini oluşturan en önemli bileşenlerin gıdalardaki koku ve aroma molekülleri olduğunu belirtiyor. Alanında uzman eğitmenlerce sektör profesyonellerine yönelik düzenleyecekleri Koku Atölyesi’nde, koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl etkilediğine yönelik değerli bilgiler sunacaklarını söyleyen Bahçekapılı, tüketicileri anlamanın her geçen gün daha fazla önem kazandığının altını çizdi.
Koku; dünyayı nasıl algıladığımız, duygularımız ve davranışlarımız üzerinde önemli bir etkiye sahip. Hayatımız boyunca kokularla birlikte pek çok anıyı da biriktirdiğimiz kişisel koku kütüphaneleri oluşturuyoruz. Tanıdık bir koku ile birlikte koku kütüphanemizden çıkagelen anılarımızın canlanmasının sebebi de işte bu… Koku algısı, yediklerimiz ve içtiklerimize dair seçimlerimizi doğrudan etkiliyor. Gıda, içecek, ambalaj, kozmetik gibi yaşamın her alanına dokunan kritik sektörlerde, sektöre özel eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan Karma Grup, Döhler iş birliği ile 17 Mart’ta düzenleyeceği Koku Atölyesi’nde koku alma duyumuzu etkileyen tüm unsurları uzman isimlerce masaya yatıracak.
Yiyecek ve içeceklerin lezzetini kokusu ile algılıyoruz
Tat alma duyusunun, koku alma duyusundan büyük ölçüde etkilendiğini belirten Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, şunları söyledi: “Bir kişinin kokuları tanıma, tanımlama ve değerlendirme becerileri olan koku algısı, koku duyularının çalışmasıyla yakından ilgilidir ve koku moleküllerinin burun içindeki reseptörlere bağlanması sonucu ortaya çıkar. Bir ürünün lezzetini oluşturan en önemli bileşenler gıdalardaki koku ve aroma molekülleridir. Tat alma duyusu, koku alma duyusundan büyük ölçüde etkilenir. Tat yoluyla aldığımızı sandığımız duyusal özelliklerin yüzde 70’inden fazlası aslında koku alma duyumuzla ilişkili. Tat alma duyumuz sadece acıyı, tuzluyu, tatlıyı ve ekşiyi ayırt etmemizi sağlar. Bize tat alma duyumuzun çoğunu veren, gıdalardaki koku/aroma molekülleri. Yemek yediğimizde, koku ve aroma molekülleri ağız ve burun arasında dolaşır. Koku molekülleri burun boşluğunda koku alıcı nöronlarla buluşur ve beyne mesaj gönderir. Baskın görüşe göre gıda kokuları tat artırıcı niteliklerini, o tat ile güçlü bir şekilde ilişkili olan gıdalarla birlikte değerlendirilmelerinin sonucu olarak kazanır”.
Vanilyanın tadı acı ama kokusu tatlı…
Tatların nasıl algılandığı konusunda örnekler de paylaşan Bahçekapılı, “Örneğin, çoğu insan vanilya, karamel ve çileği tatlı kokulu olarak tanımlar. Vanilya bu açıdan özellikle ilgi çekicidir çünkü vanilya baklalarının tadı aslında çok acıdır. Bununla birlikte, dondurmadan kolalı içeceklere kadar çok çeşitli tatlı ürünlerde vanilya özü bulunur. Tüketicilerin çoğu vanilya aromasını tatlılıkla ilişkilendirir. Bir başka örneği de domates pürelerinden vermek mümkün. Duyusal analiz ile ilgili bir çalışmada kokusu kısmen giderilmiş domates pürelerine belirli ‘tatlı’ domates aromaları eklendiğinde, eğitimli duyusal analiz panelistleri analiz esnasında domates pürelerinin tatlılık derecelerinin arttığı yönünde görüş bildiriyor. Tüketiciler belirli bir aromaya sahip ürünlerden belirli bir tat alma beklentisine girer. Gıda ürünlerinde tatlılığa sebep olan faktör, bu uçucu aromaların çeşitli kombinasyonları ile ekstra bir tatlılık ilave edilmeksizin sağlanır” dedi.
Kokular hafızamızdaki anıları çağırıyor…
Kokular hafızamızda biriken anıları çağrıştırırken bir yandan da yeni deneyimlerle anıları oluşturuyor. Tüketicilerin, bir ürünü tercih ederken ürünün bizde yarattığı etki ve anılarımıza dokunması önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Tüketiciler tarafından beğenilen bir kokunun tüketici davranışları üzerindeki pozitif etkisinin yeni ürün geliştirme noktasında sıkça değerlendirildiğine vurgu yapan Sinem Bahçekapılı, gıda ve içecek başta olmak üzere tüm sektörler için kritik önemde olduğunu da ifade etti.
Karma Grup, 17 Mart’ta Koku Atölyesi düzenliyor…
Koku Atölyesi’nde katılımcıların koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl harekete geçirdiğini inceleme fırsatı bulacağını dile getiren Karma Grup Satış ve Pazarlama Koordinatörü Sinem Bahçekapılı, “Tükettiğimiz gıdaların tat, koku ve dokusunun toplamı o gıdayı nasıl tanımladığımızın bir özeti. Konusunda uzman eğitmenler ile sektör profesyonellerine yönelik düzenleyeceğimiz Koku Atölyesi’nde; koku alma duyumuzun tat alma duyumuzu nasıl ve ne derece etkilediğini derinlemesine ele alacağız. Koku fizyolojisi, koku profilleme, duyusal analiz uygulamalarında panelist seçimi ve eğitiminde kullanılan koku teknikleri hakkında katılımcılara işlerini geliştirebilecekleri değerli bilgiler vereceğiz. Atölye çalışmalarımızı Döhler’in desteği ve iş birliği ile 17 Mart’ta Workinton Kozyatağı AND’da hayata geçireceğiz” diye konuştu.