“Türk-Rus ticareti, Cumhuriyet tarihinde en fazla büyüdüğü dönemi yaşayabilir”

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana savaşın insani acıları sürerken bir yandan da çatışma durumunun küresel ekonomide yaptığı tahribat dile getiriliyor. Rusya Devlet Başkanı Putin, önceki gün yaptığı açıklamada "Batı er ya da geç ortak geleceğimiz hakkında görüşmelere başlamak zorunda kalacak" derken Türkiye ile ilişkilere de değinmiş ve Türkiye'nin güvenilir bir ortak olduğunu belirterek "Türkiye ile çok sayıda karşılıklı çıkarlarımız var" diye konuşmuştu. Yerli piyasalarda, Batılı şirketlerin Rusya’dan çekilmesiyle doğan tedarik boşluğu ve özellikle de perakende sektöründe oluşan açığın Türk şirketlerince değerlendirilmesi için bir imkân sunduğu dile getiriliyor. VIA Consulting Kurucusu, Stratejik Yönetim Danışmanı  Dr.Kamil Bayar, Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen sektörlerden birinin perakende olduğunu belirterek Türk yatırımcılar için önemli bilgi ve tavsiyeler paylaştı.

“Rus perakendesinde 3 milyon m2’lik alan boşalacak”

Savaştan sonra Avrupa ve Amerika menşeili binden fazla markanın Rusya operasyonlarını durdurduğuna dikkat çeken Dr. Kamil Bayar, “Rusya pazarı 10, Ukrayna pazarı 1 olmak üzere Avrupalı şirketlerin perakende pazarının 11’inin halen savaşın devam ettiği pazarlar olduğunu düşündüğümüzde bu savaştan markaların ciddi yaralar aldığını söyleyebiliriz” dedi.

 Bayar, bünyesinde Zara, Massimo Dutti gibi markaları barındıran Inditex grubun Rusya’daki 502 mağazasını, McDonalds’ın 850, Starbucks’ın da 100’den fazla mağazasını ünlü kozmetik markası L’Oreal’in ise ciddi bir pazardan vazgeçerek tüm mağazalarını kapatma kararı aldığını belirtti. Başta Moskova olmak üzere Rusya’nın lüks perakendecilik için oldukça önemli bir pazar olduğunu söyleyen Bayar, şu bilgileri aktardı: Rusya’da 294’ü Moskova olmak üzere 1700 AVM bulunuyor. Birleşmiş Markalar Derneği’nin verilerine göre de, hali hazırda Rusya’da 32 Türk markası 655 mağazası ile faaliyet gösteriyor. Daha bir yıl önceye kadar başta Moskova olmak üzere gerek kira maliyetleri gerekse doluluklardan ötürü alışveriş merkezlerinde yer bulamayan Türk markalarının önünde önemli bir fırsat oluşmuş durumda.”

Dr. Kamil Bayar, yakın gelecekte Rus perakende sektöründe 3 milyondan fazla m2’nin boşalacağının öngörüldüğünü ve bunun da Rusya’da yer almayan Türk markaları için başkent Moskova’dan başlayarak en iyi AVM’lerde daha uygun fiyatlara yer alma fırsatını beraberinde getireceğini vurguladı. Bayar, “Yıllardır perakende ve üretim alanında başarılara imza atmış Türk markaları, Avrupa ve Amerikalı şirketlerin Rusya’da bıraktığı boşluğu doldurmaya en güçlü aday olacak” dedi.

“Hazır olan perakendeciler kazanacak”

Rus perakendesinde oluşan bu açığın profesyonel yönetim sistemlerini kurmuş Türk perakende firmaları için işbirliği ve fırsatları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Dr. Kamil Bayar “Yönetim sistemleri hazır olan Türk perakende şirketlerinin Rusya ve Ukrayna’daki perakende markalarının satış haklarını alma girişiminde bulunabileceklerini ve Rusya’nın Türk perakendecileri için yeni bir stratejik büyüme alanı olacağını gösteriyor” dedi. Finansal olarak hazır olan firmaların eğer stratejik planlarında bir marka satın alma veya ortaklık gibi düşünceleri varsa şu anki ortam bu tarz stratejik yatırımlar için doğru bir zamanlama olacaktır” açıklamasını yaptı.


Perakendede oluşan bu tablo ve diğer ekonomik fırsatlarla Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin artacağını öngörmenin zor olmadığını belirten Bayar, “Türkiye’nin, 2025’e kadar Rusya’da Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla büyüdüğü dönemi yaşayabileceğini” sözlerine ekledi.