Türkiye’nin ilk robot istihdamı ajansı kuruldu
Gartner’ın araştırmasına göre, şirketlerin yeni teknolojileri benimsemelerinin önündeki en büyük engel 64 ile yetenek eksikliği. Bu yüzden dijital teknolojiler alanında yetkinliğe sahip genç nesiller yetiştirmek büyük önem taşıyor. Bu sorunun bir diğer çözümü de dijital çalışanlardan geçiyor. İstihdam ajansları, 48 saat içinde şirketin ihtiyaçlarına uygun dijital çalışanı bulmayı taahhüt ediyor.
Pandeminin hızlandırdığı dijital dönüşüm, yetenek arayışlarını da beraberinde getirdi. Gartner tarafından yapılan bir araştırmaya göre, BT yöneticileri, neredeyse 3 şirketten ikisinin (64) yeni teknolojileri benimsemesinin önündeki en büyük engelin yetenek eksikliği olduğunu düşünüyor. Katılımcılar, otomasyon teknolojilerinin çoğunun (75) ve dijital işyeri teknolojilerinin neredeyse yarısının (41) benimsenmesinde, yetenek eksikliğinin büyük rol oynadığını söylüyor. Bu yüzden dijital teknolojiler alanında yetkin genç nesiller yetiştirmek büyük önem taşıyor. Bu sorunun bir diğer çözümü de dijital çalışanlardan geçiyor. İstihdam ajansları, 48 saat içinde şirketin ihtiyaçlarına uygun dijital çalışanı bulmayı taahhüt ediyor.
Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, “Dijital teknolojiler, bireylerin günlük hayatlarını iyileştirmekle kalmayıp, sektörlerin geleceğine yön veriyor. Günümüzde birçok sektör, müşteri taleplerini hızlı bir şekilde karşılayabilme, işlem maliyetlerini düşürebilme, daha az kaynakla daha fazla çıktı alarak verimliliği artırma ve rekabet avantajı yakalama noktasında dijital dönüşümü tercih ediyor. Ancak bir yandan dijitalleşme yatırımları yapılırken, diğer yandan çalışanlar kullanıcı dostu olmayan birçok ekranı kullanmaya çalışıyor, rutin ve sıkıcı işlerle boğuşuyor, kurum aidiyetini kaybediyor ve bu durum karmaşık bir hal alarak üretkenliğe de engel oluyor” dedi.
48 saatte dijital çalışan desteği
Türkiye’nin ilk robot istihdam ajansını kurarak dijital çalışan desteğiyle sektörlere yön verdiklerini söyleyen Canan Alkın, sözlerine şöyle devam etti: “Robot İstihdam Ajansı olarak, şirketlerin zaman ve maliyetten tasarruf edip, fayda ve verimliliğini artırmalarına yardımcı oluyoruz. Doldurulması zor ya da ani istifalarla boşalan rollere sadece 48 saat içinde dijital çalışanlar bularak, mevcut ekiplere acil destek sağlıyoruz. Boş bir pozisyonu doldurmak için geçen ortalama sürenin The Society of Human Resource Management tarafından raporlanan 42 günlük ortalama süresini düşündüğümüzde, bu inanılmaz bir kazanım. Ayrıca aday arama, görüşme, karar verme gibi kompleks süreçlerin önüne geçerken, yanlış istihdamla kaybedilecek zamanı da engelliyoruz.” Şirketlerin iş hedefleriyle uyumlu dijital adayların istihdam edilmesini sağlamak amacıyla yola çıktıklarını belirten Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, dijital dönüşümün dijital yıkıma evrilmesinin önüne geçerek, şirketleri zaman, maliyet, fayda ve verimlilik dörtgeninin tam ortasında konumlandırdıklarına dikkat çekti.
Kilit pozisyonlara dijital çalışanlar
Şirketlerin, ihtiyaç duydukları pozisyonlara ve iş süreçlerine en uygun dijital çalışanları bulmalarına yardımcı olan yeni nesil bir danışmanlık şirketi olduklarını ifade eden Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, “Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve yapay zeka çözümleri sunan alternatifleri onlar adına analiz ediyor ve 20 dakikalık bir aday sunumu yapıyoruz. Dijital çalışanlar finanstan satın almaya, insan kaynaklarından tedarik zincirine kadar birçok kilit alanda istihdam edilebiliyor. 7/24 çalışma kapasitesine sahip dijital çalışanlar, 39 farklı dilde konuşabiliyor ve istenilen görevleri sıfır hatayla yerine getirebiliyor. Maaşları ise aylık, yıllık ya da yarı zamanlı ücretlendirme ya da kullandıkça öde modeliyle belirleniyor” dedi.
Teknolojide Kadın Derneği’nden tam destek
Canan Alkın, Robot İstihdam Ajansı’nın, Türkiye’nin akıllı ve teknolojik bir toplum olarak dönüşmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Teknolojide Kadın Derneği’nin desteğiyle yolculuğunu sürdürdüğünü söyledi. Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizde bir ilke imza atarak Şubat ayında tamamladığımız ‘Teknoloji ve İnsan Endeksi’ çalışmasında, kadınların STEM alanında aktif rol almalarının önüne geçen cam tavan etkisine dikkat çektik. Bu etki nedeniyle kadınlar teknoloji sektöründe ya da teknolojiyle ilgili alanlarda üst düzey pozisyonlara yükselemiyorlar. Bu noktada dernek üyelerimizden Canan Alkın’ın kurduğu Robot İstihdam Ajansı’nın, insan kaynaklarının dönüşümünü sağlayan bir girişim olarak çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kadınların dönüşümdeki etkisini göstermek açısından çok önemli bir örnek teşkil eden ajansın gelişmesi ve büyümesi için desteklerimizi sürdüreceğiz.”