UYGULAMA VATANDAŞA DEĞİL, ŞİRKETLERE YARIYOR

“Ülkenin nüfus yoğunluğunun olduğu bölgelerde hava aydınlanmadan işe ve okula gitmek zorunda olan milyonlarca insan bulunmaktadır” diyen Ataş, uzman görüşlerine de atıfta bulunup, uygulamanın tasarruf sağlamadığını da belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e de sorular yönelten Ataş, vatandaşların bu yöndeki yaşadığı sıkıntılara ve şikayetlere de dikkat çekti. 

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, vatandaşın sorunlarına ses olmaya devam ediyor. Ataş, bu kez de tepki toplayan kalıcı yaz saati uygulamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.Türkiye'de 6'ncı yılına giren ve dünyada çok fazla örneği bulunmayan kalıcı yaz saati uygulamasının kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, vatandaşın yaşadığı sıkıntılara değindi.

UYGULAMA VATANDAŞA DEĞİL, ŞİRKETLERE YARIYOR

Milletvekili  Ataş, “Bu uygulama ile Türkiye, daha önce dâhil olduğu GMT+2 dilimi tamamen terk ederek ve tüm sene boyunca GMT+3 dilimini kullanmaktadır. Ülkenin nüfus yoğunluğunun olduğu batıda hava aydınlanmadan işe ve okula gitmek zorunda olan milyonlarca insan bulunmaktadır. Kalıcı yaz saati uygulamasının esas amacının enerji tasarrufu olduğu savunulsa da uzmanlar da bu uygulamanın tasarruf sağlamadığını söylemektedir. Kamuoyunda da bu uygulamanın elektrik şirketlerine yaradığı konuşulmaktadır. Kalıcı yaz saati uygulamasını Türkiye dışında kullanan ülkelerden biri de Rusya’ydı. 2011-2014 yılları arasında gerçekleştirilen bu uygulama ülke çapında artan şikâyetler üzerine 2014’de sonra erdi. Rusya saatleri 1 saat geri alarak kalıcı olarak standart saat dilimine döndü. Türkiye’de de Rusya’dakine benzer bir şekilde kış ayları geldiğinde şikâyetler artmaya başlamaktadır” diye konuştu.

ATAŞ, BAKAN DÖNMEZ’E, TEPKİ TOPLAYAN BU UYGULAMADAN DÖNÜP, DÖNMEYECEKLERİNİ SORDU!

Günler kısaldıkça mesai içerisinde karanlıkta geçirilen vaktin arttığını,  insanların işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde karanlığa denk geldiğini dile getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e de sorular yönelterek, yanıt istedi.

Milletvekili Dursun Ataş, Bakan’dan şu sorularına yazılı cevap istedi: Bakanlık bünyesinde kalıcı yaz saati uygulamasının elektrik tüketiminde tasarruf sağladığına yönelik bilimsel veriler bulunmakta mıdır?  Elektrik tüketimi kalıcı yaz saati uygulamasından sonra artmış mıdır, azalmış mıdır? 2012 yılından 2020 yılına kadar ki 8 yıllık süreçte yıllar itibariyle kullanılan elektrik ne kadardır?  Güneşten faydalanmayan bir sistem nasıl tasarruf sağlamaktadır? Kamuoyunda vatandaşlardan çok elektrik şirketlerine yaradığı belirtilen bu uygulamadan dönülmesine yönelik bir çalışma mevcut mudur?