Vali Çiçek: Her taşın altına elimi koyacağım
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandemi ile birlikte ekonominin kurallarında bir takım bozulmalar yaşandığını, bunun sonucunda hem ülkemizin hem de tüm dünyanın yüksek enflasyon belası ile karşı karşıya kaldığını söyledi.
Hammadde, enerji, lojistik ve döviz kurlarında yaşanan yüksek fiyat aralıklarının ülkemizde enflasyonun çift hanelere çıkmasına sebep olduğunu açıklayan Özkaya, bu durumun üretim maliyetlerini de ciddi oranda artırdığını belirtti.
Nisan ayındaki zorunlu karşılık değişikliğinin tüm kamu özel bankalarda kredi maliyetlerinin artmasına yol açtığını ifade eden Özkaya, “Bununla birlikte firmaların döviz işlemlerindeki zorunlu döviz satışından sadece aracı kurumlar para kazanmakta, firmalarımıza ilave yükler getirmektedir. Dövizle olan ödemelere gelen kısıttan dolayı firmalar arası kur farkı problemleri çoğalmış, muhasebe departmanlarının iş yükü artmış, buda firmalar arası huzursuzluğa sebep olmaktadır. Bu konuların tekrar gözden geçirilerek, piyasalarda tıkanıklığa sebep olan hadiselere el atılması yerinde olacaktır” dedi.
Ticari kredi kartı limitlerinin artırılması gerektiğini ifade eden Özkaya, “Çek ve senedin işlevlerinin kaybolduğu bu dönemde özellikle bankaların ticari kredi kartı limitlerinin enflasyon ve kur artışı gibi parametrelerin dikkate alınarak artırılması zaruri bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bankalarımızın bu konularda sanayi ve ticaret erbabının taleplerine olumlu taraftan bakmaları beklentilerimiz arasındadır” şeklinde konuştu.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, meclis toplantısına katılımlarından dolayı Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’e teşekkür etti. Konuşmasının başında şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyen Büyüksimitci, Ziraat Türkiye Kupasında final oynayan Kayserispor’u da tebrik etti.
Kayseri Sanayi Odası’nın çalışmaları ve Kayseri sanayisi hakkında Vali Çiçek’e bilgi veren Büyüksimitci, ülke genelinde sanayide çok ciddi bir şekilde verimlilik problemi olduğunu, bunu da Kayseri Model Fabrikada verilen eğitimlerle aşmaya çalıştıklarını belirterek,
“Kayseri Model Fabrika’da şu ana kadar 60 firmamıza eğitim verdik. Çok güzel geri dönüşler aldık. Firmalarımızda yüzde 40 ila yüzde 100 verimlilik artışı sağladık. Çevre illerimiz dahil bir çok ilden talepler alıyoruz. Bizim ülke olarak daha çok üretmeye, daha çok ihracat yapmaya ihtiyacımız var. Bunu da model fabrikada verdiğimiz eğitimlerle verimliliğimizi daha da artırarak başaracağımız inancındayız. Yine ileri malzemeler ülkemizin çok eksik olduğu bir konu. 10 sanayicimizle bir araya gelerek KİM Teknoloji’yi kurduk. İnşallah burada da Türkiye’de üretilmeyen bir takım malzemeleri üreterek, ülke ekonomisine kakı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Kayseri’nin 2020 yılında pandeminin başladığında, 1,5 aylık bütün gümrük kapılarının kapatıldığı, ihracatın durduğu yılda 2,6 milyar dolar ihracat yaparak bir rekora imza attığını ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Daha sonra 2021 yılında 3,6 miyar dolar ihracat yaparak yeni bir rekor kırdık. Bu yıl da 4,1 milyar dolar civarında ihracat hedefimiz var. İnşallah bir aksilik olmazsa bu rakamı da rahatlıkla yakalayacağımızı, hatta bir miktarda geçeceğimizi düşünüyorum. İhracatımızın büyük bir kısmını da Avrupa ve Amerika’ya yapıyoruz, buda ne kadar kaliteli mal ürettiğimizin bir kanıtı. Kayserimizin bir özelliği de biz ihracatımızın yarısı kadar ithalat yapıyoruz. Yani ülkemize döviz katkısı yapan, artı değer üreten bir iliz” diye konuştu.
Başkan Büyüksimitci, Kayseri’nin mobilya imalatında Türkiye’de tartışmasız birinci sırada olduğunu, Türkiye’deki en büyük 20 mobilya üreticisinin 11’inin Kayseri’de faaliyet gösterdiğini, elektrikli ev aletleri ihracatında 2’inci sırada, kablo ihracatında ise 3’üncü sırada olduklarını söyledi.
Sanayi bölgeleri hakkında da bilgi veren Büyüksimitci, kentte 3 OSB, 1 Serbest Bölge’nin yanı sıra 1 Sera Tarım OSB olduğunu, 4’üncü OSB kurma çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, “4’üncü OSB’ye yoğun bir yatırımcı ilgisi oldu. Yaklaşık 1206 yatırımcımızdan talep var. Bu aynı zamanda üretimi ne kadar arzu eden bir il olduğumuzun da bir göstergesi. Dolayısı ile 5’inci OSB’yi de planlamak durumundayız” dedi.
Geçen hafta TOBB tarafından açıklanan Sanayinin Liderleri Programı’nda kapasite raporlarındaki verilere göre 64 üründe Türkiye’de birinci sırada olduklarını, 63 üründe ikinci sırada olduklarını, 57 üründe de üçüncü sırada, toplamda da Türkiye’de 13’üncü sırada olduklarını sözlerine ekledi.
Son o arak kürsüye gelen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri'nin ekonomide milli bir mücadele verdiğini söyleyerek, “Hem ekonomik yönden hem de ticari yönden insanlarımızın büyük bir kısmı olumlu düşünceler içerisindedir. Birçok yerde Kayserililerin sözü senet olarak görülür. Kayseri isteyene yol açar. Bu şehrin kendine hizmet edeni unutmayacağını biliyorum. Kayseri'yi ilgilendiren her şey benim görev alanım. Bunu da sözde değil gerçekten mücadele ile ortaya koymak istiyorum. Çünkü Kayseri'de bir milli mücadele verildiğini gördüm. Kayserili ticareti, sanayiyi sadece para kazanmak için değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği bir milli mücadele olarak bakıyor” dedi.
Vali Çiçek, Kayseri'nin daha da gelişmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını belirterek, “Alan fark etmeksizin her taşın altına elini koyacağım. Çünkü Kayseri'de gördüm ki Kayseri bir milli mücadele veriyor. Kayserili ticareti ve sanayiyi sadece para kazanmak için yapmıyor. Bu meseleye para kazanma olayı olarak değil Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği bir milli mücadelesi olarak bakıyor. Kazandığı her bir kuruşu kendi cebine giren para olarak değil memlekete gelen para olarak görüyor" dedi.
Vali Çiçek, iş insanlarının çalıştırdıkları gençlere maddi katkı sunmanın yanı sıra, onları kötü alışkanlıklardan da uzak tutmaya vesile olduklarını dile getirdi.