Xylem 2025 yılına kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayı hedefliyor

Kendisini dünya genelindeki en zorlu su sorunlarını çözmeye adamış lider su teknolojisi şirketi Xylem, bu kapsamda attığı somut adımlarla su tasarrufunun önemine dikkat çekiyor. 2020 yılında su kullanımını bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında azaltmayı başaran şirket; 2025 yılına kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayı hedefliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Xylem Orta Doğu ve Türkiye Direktörü Naji Skaf, 2025 hedefleri arasında yılda 55 milyonu aşkın kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 3,5 milyar metreküpün üzerinde gelir getirmeyen suyu azaltmanın ve yılda 197 milyondan fazla kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 13 milyar metreküp suyu yeniden kullanım için arıtmanın bulunduğunu belirtti.

Suyu daha erişilebilir ve uygun fiyatlı, su sistemlerini ise daha esnek hale getiren teknolojiler ve çözümler hayata geçiren lider su teknolojisi şirketi Xylem, dünya genelindeki 17 bin çalışanı ile suyun daha iyi kullanımı, korunması ve gelecekte yeniden kullanılması için var gücüyle çalışıyor. Attığı somut adımlarla suyun sürdürülebilirliğine katkıda bulunan şirket; 18 Eylül Dünya Su İzleme Günü vesilesiyle su tasarrufunun önemine bir kez daha dikkat çekiyor. 2020 yılında çalışmaları ve dijital teknolojileri aracılığıyla 1,4 milyar metreküp kirli suyun yerel su kaynaklarına ve yerleşim yerlerine girmesinin önlenmesine katkıda bulunan Xylem, kurduğu arıtma çözümleri ile müşterilerinin 4,3 milyar metreküp suyu yeniden kullanmalarına olanak sağladı. Ayrıca gelir getirmeyen suyu 0,5 milyar metreküp azaltmayı başardı. Önümüzdeki dönemde 7 milyar metreküpten fazla kirli suyun yerel su kaynaklarına veya yerleşim yerlerine girmesini önlemeyi hedefleyen Xylem, küresel ekonomik piramidin tabanında yaşayan en az 20 milyon insanın temiz su çözümlerine erişimini sağlamayı kendisine amaç ediniyor.

Su tasarrufu için 2025 hedefleri

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Xylem Orta Doğu ve Türkiye Direktörü Naji Skaf, “Şirketimizin 22 büyük tesisinden 10 tanesi şu anda yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor ve iki tanesi projelerinin devam ettiği 12 saha ile saha proses suyunun yüzde 100'ünü geri dönüştürüyor. Bu tesislerdeki genel su yoğunluğunu 2014 yılına göre yaklaşık yüzde 30 oranında düşürmeyi başardık. 2020 yılında su kullanımımızı bir önceki yıla göre yüzde 19 oranında azalttık. 2025 yılına kadar 16,5 milyar metreküpten fazla su tasarrufu yapmayı hedefliyoruz. 2025 hedeflerimiz arasında yılda 55 milyonu aşkın kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 3,5 milyar metreküpün üzerinde gelir getirmeyen suyu azaltmak ve yılda 197 milyondan fazla kişinin evsel su kullanım ihtiyacına eş değer olan 13 milyar metreküp suyu yeniden kullanım için arıtmak bulunuyor. Ayrıca tesislerimizde yüzde 100 yenilenebilir enerji ve yüzde 100 proses suyu geri dönüşümü kullanma hedefimizle değer zincirimizde de 2050 yılından önce net sıfır karbon emisyonu elde etme taahhüdünde bulunuyoruz.” dedi.

Xylem Watermark, şirketin sürdürülebilirlik çabalarının önemli bir parçasını oluşturuyor

Xylem'in tüm bunların yanı sıra Watermark isimli bir de kurumsal sosyal sorumluluk programı bulunuyor. Watermark’ın misyonu, sağlıklı yaşamları desteklemek ve dirençli topluluklar oluşturmaya yardımcı olmak için eğitim, güvenli su ve sanitasyona adil erişim sağlamak olarak öne çıkıyor. Bu misyon doğrultusunda şirket, dünyanın her yerindeki topluluklar için eğitim sağlayan ve güvenli su kaynaklarını koruyan sürdürülebilir kalkınma projelerinde kâr amacı gütmeyen ortaklarla birlikte çalışıyor. Şirket; program aracılığıyla çalışanlarını ve paydaşlarını, zamanlarını gönüllü olarak harcayarak, ayni teknoloji ve ürün bağışlayarak ve parasal bağışlar yaparak küresel su sorunlarının üstesinden gelmek için harekete geçmeye teşvik ediyor. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve paydaşlarla iş birliğinde bulunuyor. Su krizini herhangi bir organizasyonun tek başına çözemeyeceği kadar büyük olarak tanımlayan şirket; su sorunlarını birlikte çözmeyi hedefliyor. 2021 yılında 113 bin saat gönüllü çalışmış dünyanın dört bir yanındaki Xylem çalışanları su sorunu yaşayan toplulukların karşılaştığı tehditlere ışık tutuyor.