YARIM ASIRDIR BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM

Kayseri’de yarım asırdır cenaze levazımatçısı olarak esnaflık yapan 83 yaşındaki Yaşar Tuncer, “53 yıldır insanlarımızın en acı günlerine şahit oluyorum. Ama pandemideki gibi böyle bir dönem görmedim. Genç yaşlı çok insanımız bu hastalıktan ölüyor” dedi.

Baba mesleğini ‘Rahmet Hizmethanesi’ adıyla kentte 53 yıldır sürdüren Cenaze Levazımatçısı Yaşar Tuncer, ileri yaşına ve yorgunluğuna rağmen kefen satışını sürdürüyor. Bir dönem mesleği bıraktığını aktaran Tuncer, aşırı taleplerin yanı sıra ısrar üzerine tekrar işyerini açtığını anlatıyor.

Korona virüs ile birlikte salgın hastalık sürecinde ölümlerin arttığını anlatan Yaşar Tuncer, belediyelerin kefeni ücretsiz olarak vatandaşa vermesinden dolayı satışlarında bir değişimin olmadığını anlattı. Tuncer, “Kefen satışı çok önemli değil. Biz iyi kötü işyerimizi çeviriyoruz. Ancak daha kötü olan bu hastalıktan çok sayıda insanımız ölüyor olması. Yarım asırdır bu mesleği yapıyorum ve böylesi bir durumla karşılaşmadım. Çok acılara şahit oldum. Ancak genç yaşlı çok sayıda insanımız bir gün içinde hayatını kaybediyor. Bizleri üzüyor. Belki salgın döneminde bu durumun yaşanması normaldir. Ancak bizlere düşende yetkililerin uyarıların uymak. İnşallah biran önce kurtuluruz” dedi.

Hassasiyet gösteren geliyor

Tuncer, ölüm olaylarının arttığı son bir buçuk yıl içinde kefen alımı ile ilgili hassasiyet gösterenlerin kendisinden alış veriş yaptığını hatırlatarak, “Belediyeler, insanların acı gününde sıkıntı yaşamaması adına cenaze hizmetlerini yerine getiriyor. İyi bir uygulama. Kefeni bile belediyeler ücretsiz veriyor. Bu bizim işlerimizi etkiledi. Ancak kefen konusunda hassas olan insanlarımız belediye kefeni ücretsiz verse bile bize geliyor, kefeni alıyor ve belediyeye götürüp teslim ediyor. Bu konuda hassas olan insan sayımızda az” diye konuştu.

HALI DOKUYUP KEFEN ALIRLARDI

İnsanların kefen parasını biriktirerek bir kenarda sakladığı dönemin bittiğini belirten Tuncer, “Biz gençlik dönemimizde ev kadınları halı dokur parasını da hem kendisi hem de eşi için kefen parası olaylar bir kenarda saklardı. Hatta kefenini alıp sandıkta muhafaza eden insanlarımız vardı. Bugün bu hassasiyet gösterilmiyor. Oysa kefen konusunda dinimiz açısından hassasiyet olduğunu biliyoruz. Bu konuda bir şey söylersek yanlış anlaşılır. Ancak bu konuda imamlarımızın da hassasiyeti insanlarımıza anlatması gerekir” ifadelerini kullandı.

KEFEN KUMAŞINA DİKKAT

Tuncer, satılan kefenlerin insan tenini gösterdiğini belirterek, “Cenaze yıkandıktan sonra kefenlenince teni gözükmemesi gerekiyor. Ancak dokunan kumaştaki 52 telden eksik olursa sıkıntı oluşturur. O nedenle kumaşın inceliğine bakmak gerekir. Daha önce Kayseri’den temin ettiğimiz kefen kumaşını ve içindeki havlu takımını şimdi Gaziantep ile Denizli’den temin ediyoruz” dedi.

KEFEN VE MALZEMELERİ 200 LİRA

Kefen takımı olarak hazırladıkları paketin 200 lira olduğunu söyleyen Tuncer, “Takım içerisinde biçimi yapılmış 2 metre 40 santimetre boyunda, 2 metre eninde en az 90 kilo ağırlığındaki insan için kullanılabilecek kefen kumaşı. Havlı takımı, sabun, kese, yeşil örtü, pamuk bulunuyor” diye konuştu.