YATAK İHRACATINDAKİ GELİRİMİZ 255 MİLYON DOLAR
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği Başkanı Osman Güler, “Resmi istatistiklere göre dünyada yatak sektörü 2020 yılında 31 milyar dolar hacme sahip. Bundan en büyük payı Çin, Amerika, Hindistan, Polonya ve Brezilya alıyor. Türkiye ise 14. sırada yer alıyor. Türkiye ihracatta 255 milyon dolar ile dünyada 5. sırada ye alıyor” dedi.
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği (IBIA), BİFAŞ Birleşik Fuar Yapım A.Ş yetkilileri ve sanayicilerin katılımı ile istişare toplantısı düzenlendi.
Kayseri Sanayi Odası'nda (KAYSO) düzenlenen toplantının açılışında konuşan Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Nebi Doğan, toplantının beklenenden daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, katılımcılara teşekkür etti.
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği’nin bir ihtiyaçtan dolayı kurulduğunu açıklayan Doğan, "Biliyorsunuz dünya genelinde Amerika'da, İngiltere'de, Hindistan'da ve Ortadoğu'da bu tarz organizasyonlar var. Biz de daha önceden yaptığımız fuar organizasyonları gibi çeşitli çalışmalarda bu derneğin kurulmasına ihtiyaç olduğunu düşündük. Sektörün önde gelen firmaları ile derneğimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Bugün de ilk istişare toplantısını yapıyoruz. Bu toplantının oldukça verimli geçeceğini düşünüyorum. Katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği Başkanı Osman Güler ise Türkiye'nin yatak sektöründe dünyada 14. sırada yer aldığını belirterek, "Bu salonda bu kadar üyemizi görmek beni çok mutlu etti. Dünyada yatak sektörü çok büyük görülmemesine rağmen oldukça büyük bir hacme sahiptir. Resmi istatistiklere göre dünyada yatak sektörü 2020 yılında 31 milyar dolar hacme sahip. Bundan en büyük payı Çin, Amerika, Hindistan, Polonya ve Brezilya alıyor. Türkiye ise 14. sırada yer alıyor. Türkiye ihracatta 255 milyon dolar ile dünyada 5. sırada ye alıyor” dedi.
Türkiye'de yatak yan sanayi üreten firmaların sayısının 160 civarında olduğunu açıklayan Güler, “Yaptığımız araştırmalara göre 80 üyemizin 18 bin kişilik istihdamı, 2 milyar dolara yakın cirosu ile ciddi büyük bir sektör olduğumuzu gösteriyor. Görülüyor ki sayıca çok yüksek olmayan bu sektör, rakamlar açısından oldukça başarılı ve dünyanın en iyi 4 ülkesinden biri olduğunu görüyoruz. Ülke ekonomisine bu kadar önemli katkılarda bulunan bu sektörün çeşitli platformlarda temsil edilmesi düşünülemezdi. Dernek çok yeni olmasına rağmen aramızdaki sinerji çok güçlü. Derneğimizin çalışmalarında makina, kumaş, yay, sünger, keçe gibi farklı 10 dalda çalışmalarımız var. Sektörde faaliyet gösteren firmalarımız en iyi markalar arasında. Yılbaşına kadar ülkemizde faaliyet gösteren tüm firmaları çatımız altına almak ve bunun akabinde 2022 yılında yurtdışındaki firmaların talebine cevap vererek derneğimiz çatısı altına almayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
BİFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Vural da düzenlenecek olan fuar hakkında bilgiler vererek; "6-9 Ekim 2022 için biz IBIA Fuarını yapmak üzere elimizi taşın altına koyduk. Bu fuar bu sektörün ne kadar içinde olduğumuzun bir göstergesi olacak. Bununla ilgili ilk günden beraber sizinle aynı havayı solumaya başladık. Bu fuarların başarılı olması için elimizden gelen gerekli çabayı göstereceğiz" diye konuştu.