BAE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ
tekden site sağı sünnet
Haber
03 Şubat 2022 - Perşembe 12:47 Bu haber 501 kez okundu
 
BAE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ
Müsiad Kayseri Şubesi’nin davetlisi olarak Kayseri’ye gelen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ankara Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al-Dhaheri, Kayseri’den gelen davet için teşekkür ederek, “İnşallah iki ülke arasındaki işadamlar nezdinde güzel işler yapacağız” dedi.
EKONOMİ Haberi
BAE ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: GÜZEL İŞLER YAPACAĞIZ

BAE Ankara Büyükelcisi Saeed Thani Hareb Al-Dhaheri, Kayseri programı kapsamında ilk olarak MÜSİAD Kayseri şubesini ziyaret etti ve burada işadamları ile bir araya geldi. Daha sonra Kayseri Büyükşehir belediyesi’ni ziyaret eden Büyükelçi Saeed Thani Hareb Al-Dhaheri, Anadolu Ekonomi Diplomasisi toplmantısında Kayseri’den gelen davet için teşekkür etti, mutlu olduğunu belirterek, “”İki ülke arasındaki işadamları arasında görüşmeler olacaktır. Bu görüşmelerin yararlı olacağını düşünüyorum. İnşallah Güzel işler yapacağız” dedi.

Kayseri hakkında bilgiler veren MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı Ferhat Akmermer, şunları söyledi;

Anadolu Ekonomi Diplomasisi temasıyla düzenlemiş olduğunuz toplantımza katılımlarınızdan dolayı, şahsım ve MÜSİAD Kayseri üyeleri adına hepinize teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum. Öncelikle size kısaca Kayseri’den bahsetmek istiyorum. Şehrimiz binlerce yıldır ticaretle yoğrulan bir ekonomik yapıya sahiptir. Bunun en büyük delili ise hemen yanı başımızdaki Kültepe Kaniş-Karum ören yerinde bulunan kil tabletleridir. Buradan elde edilen bilgilerden de anlaşıldığı üzere, Kayseri’nin ticaretle bütünleşmesinin geçmişi yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Kayseri uzun süreli tarih yolculuğunda, hangi medeniyet bu topraklara hakim olursa olsun bu kimliğini hep korumuştur. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise en zirve konumuna ulaşmıştır, diyebiliriz.

İHRACAT 3.6 MİLYAR DOLAR OLDU

Şehrimiz 1,5 milyonluk dinamik bir nüfusu sahiptir. Organize sanayi bölgeleri, sektörel kümeleşmeler ile geleneksel ticaretin yanı sıra e-ticaretin de başarı ile uygulandığı bir ekonomik yapıya sahiptir. Kayseri, 2021 yılı son verilerine göre 3,6 milyar doları bulan ihracatı rakamı ile büyük bir başarı elde etmiştir. 2021 yılında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünler gelmektedir. İhracat yapılan ülkeler sıralamasında ise ABD, Almanya ve Irak yer almaktadır. Bu üç ülke bize şunu göstermektedir ki, Kayseri, dünyanın her kıtasına ve her ekonomisine ihracat yapabilecek kapasitede bir şehirdir. Kayseri yalnızca ticaretiyle değil, her alandaki başarıları ile ön planda yer alan bir şehirdir. Buna en güzel örnek olarak da Erciyes Dağı’ndaki kış turizmini gösterebiliriz. Erciyes, kayak sporu bağlamında kendini ispat etmiştir ve her geçen gün artan yabancı turist potansiyeli ile de şehrimizin ekonomisine büyük katkılar sunmaktadır.

İLİŞKİLER SON YILLARDA BÜYÜK BİR İVME KAZANMIŞTIR

Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ilişkiler son yıllarda büyük bir ivme kazanmıştır ve bu ivme artarak devam etmektedir. Yakın geçmişte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında 10 ayrı başlıkta anlaşmalar imzalanmıştır. Bu anlaşmaları çok olumlu karşıladığımızı ifade etmek istiyorum. Bu gelişme ülkelerimiz arasındaki ticaret başta olmak üzere, her alandaki iş birliğinin artarak sürmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra yaşanacak önemli bir gelişme ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın 14-15 Şubat’ta Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapması planlanan ziyareti ve sonuçlarını da çok önemsediğimizi bu vesiye ile vurgulamak istiyorum. Bu çerçevede, ülkelerimiz arasındaki vize uygulamasının kaldırılması, kısa sürede bu mümküm olamıyorsa da iş adamları için karşılıklı vize muafiyeti getirilmesi konusunda taleplerimiz olduğunu da buradan ifade etmek istiyorum.

MÜSİAD Kayseri olarak, şehrimizin dinamiklerini iyi bilen, ticaretle yoğrulan ve çağın gereklerine göre hareket eden bir anlayış ile iş adamlarımızın dünyaya açılması, yeni pazarlar bulması, yeni dostluklar kurması ve karşılıklı kazan-kazan ilkesiyle ticaretlerine yön verebilmeleri adına hareket ediyoruz. Konuşmamın başında da vurguladığım gibi “Anadolu Ekonomi Diplomasisi” temasını taşıyan toplantımız, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’nin kuracağı iş ortaklıkları, yatırım programları ve daha bir çok alandaki işbirliklerin de Kayseri olarak var olduğumuz sizlere anlatabilmek için düzenlenmiştir. 85 milyonluk büyük bir nüfusa sahip ülkemizin, jeopolitik konumu, elinde bulundurduğu kaynakları, insan gücü ve hızla büyüyen ekonomik yapısıyla tüm dünyada ortaklıklar kurması kaçınılmazdır, diye düşünüyoruz.

DIŞ TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLAR

2020 yılı verilerine baktığımızda ülkelerimiz arasındaki dış ticaret hacmi 10 milyar dolar civarında bulunmaktadır. Yaklaşık 9,8 milyonluk bir nüfusa, 500 milyar dolara yaklaşan bir yıllık gelire sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin nüfus yapısını, yer altı ve yer üstü kaynaklarını göz önünde bulundurduğumuzda, birlikte kurulabilecek iş ortaklıkları için “Neden Olmasın” demekteyiz.. Birleşik Arap Emirlikleri’nin dünyadan ithalatında öne çıkan sektörler elektrikli cihazlar, altın ve mücevher, makinalar ve otomotivdir.  Birleşik Arap Emirlikleri’nin ülkemiz ile ticari ilişkilerine baktığımızda ise bu sektörlerin başlıca ihraç ürünlerimiz olduğu göze çarpmaktadır. Körfez ülkelerinin birçoğunda olduğu üzere Birleşik Arap Emirlikleri’nin de "Abu Dhabi Vision 2040" programı çerçevesinde ekonomisinin sektörel çeşitliliğini artırmak istediğini bilmekteyiz. Dubai'nin dünyanın en büyük 3. reexport merkezi olması ve bölge ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşmalarına sahip bulunması, Türk iş insanlarının başta Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Umman başta olmak üzere diğer Körfez ülkeleriyle ihracat hacimlerini artırmaları için de cazip fırsatlar sunmaktadır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin sağlık alanında dünyanın en iyi hizmet veren ülkelerinden biri olmak adına çalışmalar yaptığını da dikkatle takip ediyoruz. Türkiye sağlık turizmi açısında gelişme gösteren bir ülkedir ve Türkiye’nin şehir hastaneleri ile elde ettiği sağlık sektörü başarısını tüm dünya bilmektedir. Özel sektörümüzün de sağlık sektöründeki konumunu göz önünde bulundurduğumuzda bu alanda kısa sürede işbirliğine gidilebileceğini de öngörmekteyiz. Elimizde olan potansiyeli iyi değerlendirerek, tüm dünyaya birlikte ürün ve hizmet satabileceğimizi, yeni markalara, inovasyona dayalı yeni ürünlerle çok büyük pazarlara sahip olabileceğimizi düşünüyoruz. Avrupa-Asya ve Orta Doğu’nun kalbinde yer alan Türkiye’nin ticaretteki kalbi diye nitelendirebileceğimiz Kayseri’nin ülkeniz ile ticari ilişkilerinin gelişmesini çok önemsemekteyiz.

SALGININ OLUŞTURDUĞU YARALAR

Pandemi sürecinden geçen dünyamızda, salgın hastalığın yarattığı ekonomik daralma ve beraberinde gelen tedarik süreci aksaklıklarının yansımalarını hep birlikte yaşamaktayız. Bu süreci ülkelerimizin tek başına aşmasının güçlüğünün hepimiz farkındayız. Bu durumu dünyada büyüklüğü ne olursa olsun tüm ekonomilerin rahat bir şekilde atlatamayacağı da aşikardır. Bu konumdan çıkışın en önemli yolu, birlikte hareket etmek, inanarak, saygı duyarak yeni başlangıçlara yelken açmaktan geçmektedir. Ve bunları sağlamanın öncelikle biz iş dünyası temsilcilerinin görevi olduğunu da belirtmek istiyorum. Başlangıcı 1980’li yıllara kadar giden ikili ilişkilerimizi pekiştirmek adına Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kuracağımız derin dostluklar, bizleri geleceğe güvenle taşıyacaktır. Barış ve huzurun hakim olması için gayret gösterdiğimiz dünyamızı daha yaşanabilir bir hale getirmek bizlerin elindedir. Bir Arap Atasözü derki, "Yaşarsan, görmediğini görürsün." Şimdi hareket zamanıdır. Geçmişten ders alarak geleceğe birlikte adım atma zamanıdır. Şimdi yeni günlere birlikte imza atma zamanıdır, diyerek sözlerimi tamamlamak istiyorum. Birleşik Arapa Emirlikleri Büyükelçisi Sayın Saeed Thani Hareb Al-Dhaheri’ye MÜSİAD Kayseri Şubesi’ne konuk olmalarından ve bizleri onurlandırmalarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, şahsım ve MÜSİAD Kayseri üyeleri adına saygılar sunuyor ve yeniden hoş geldiniz diyorum.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: BAE, ANKARA, BÜYÜKELÇİSİ:, GÜZEL, İŞLER, YAPACAĞIZ,
Yorumlar
Haber Yazılımı