DEVA LİDERİ BABACAN: BU KRİZ YERLİ, MİLLİ VE EV YAPIMI KRİZ
tekden site sağı sünnet
Haber
20 Ocak 2022 - Perşembe 15:18 Bu haber 1315 kez okundu
 
DEVA LİDERİ BABACAN: BU KRİZ YERLİ, MİLLİ VE EV YAPIMI KRİZ
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, 20 yılda 3 ekonomik kriz yaşayan Türkiye’nin 2017 yılından bu yana dalga dalga büyüyen bir ekonomik krizle kaşı karşıya olduğunu söyledi. Babacan, dünyada para bolluğu varken, G-20 ile OECD ülkelerinde kriz yaşanmazken Türkiye’de yönetim kaynaklı yerli, milli ve ev yapımı kriz yaşandığını belirtti.
SİYASET Haberi
DEVA LİDERİ BABACAN: BU KRİZ YERLİ, MİLLİ VE EV YAPIMI KRİZ

Kendi ekonomik programları krizi nasıl aşacaklarını da anlatan Babacan, 1 ay içerisinde Merkez Bankası başta olmak üzere kurumları toparlayarak 6 ay içinde Türk halkına nefes aldıracaklarını belirtti. Ancak krizin zararı ve zararı ve faturasının büyük olduğuna dikkat çekti.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili de açıklama yapan Babacan, partileri ile bir ilişkisi olmadığını, fikri anlamda desteğini aldıklarını ve 3-4 ayda çay sohbeti, ev buluşması dışında bir görüşmeleri olmadığını söyledi.

ALİ BABACAN KAYSERİ’DE

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bir günlük programı kapsamında Kayseri’ye geldi. Sabah ilk programında basın toplantısı düzenleyen Babacan’ın gündeminde Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizle ilgili açıklamalarının yanı sıra, 6 siyasi partiyle yaptıkları parlamenter sisteme dönüşle ilgili yapılan çalışmalara sona gelindiğini duyurdu. Bacan. Basın toplantısında şu açıklamalara yer verdi;

KISA SÜREDE TOPARLANACAK BİR EKONOMİK KRİZ

“Ülkemizin yaşadığı bu ekonomik krize bakıldığında her ne kadar yoksulluk çok yaygın olsa da her ne kadar büyük belirsizlik olsa da arka arkaya dalga dalga bir krizler dönemi yaşıyor olsak da, Türkiye’nin bugünkü ekonomik tablosunun kısa zamanda toparlanacak tablo olduğunu düşünüyorum.

20 YILDA ÜÇ EKONOMİK KRİZ

Bize sık sık soruluyor. Durum çok kötü. Bunu kapatmak ne kadar sürer. Biliyorsunuz Türkiye şu son 20 yılda üç tane önemli kriz yaşadı. Bunlardan bir tanesi 2001-2002 krizi. İkincisi 2008-2009 küresel kriz. Ekonomik açıdan Türkiye’yi etkileri büyük oldu. Üçüncüsü ise 2001’den sonra yaşadığımız dalga dalga gelen krizler dönemi. 2001 krizindeki tabloya baktığımızda 20 tane banka batmıştı. Çok fazla fon borcu vardı. Gecelik faizler yüzde 500’leri görmüştü. Hazine yüzde 66 faizle ile borçlanıyordu. 9 ay vadeli hazineye kimse borç vermiyordu.

TOPARLAMAMIZ İKİ YIL SÜRDÜ

Türkiye iflas etti edecek diye bütün uluslar arası finans piyasalarda noktasında idi. Bizim o krizi toparlamamız 2 yıl sürdü. 2003-2004 yılında enflasyon tek haneye düştü. 34 yıllık enflasyon tek haneye düştü. İki yıl sürdü. Arkasında küresel kriz oldu. Yüzde 5 daralma oldu. Yüzde 16 işsizlik oluştu. Dışişleri bakanlığı dönemimdi. Daha sonra bizim ekibimizle beraber ekonominin başımıza geçmemiz talep edildi. Bizde tam yol yola çıktık. 6 ay içinde krizi çözdük ve 6 sonra Türkiye normal şekilde yoluna gitmeye başladı.

TÜRKİYE DALGA DALGA KRİZLER DÖNEMİ YAŞANIYOR

Bu krize geldiğimizde, her ne kadar yoksulluk çok yaygın olsa da her ne kadar büyük belirsizlik olsa da arka arkaya dalga dalga bir krizler dönemi yaşıyor olsak da, Türkiye’nin bugünkü ekonomik tablosunun kısa zamanda toparlanacak tablo olduğunu düşünüyorum.

BU KRİZ YERLİ MİLLİ VE EV YAPIMI KRİZ

Niçin. Bu tam anlamıyla yerli ve milli kriz. Ev yapımı kriz. Dünyada böyle bir durum yok. G-20 ülkelerin de OECD ülkelerinde döviz kurunun bu kadar fırladığı bir ülke yok. Gerçek enflasyona baktığımızda TÜİK’in makyajlanmış yüzde 30 küsur dediği enflasyona herkes gerçek enflasyon olmadığını biliyor. Gerçek enflasyona bakıldığında G-20 yada OECD ülkelerinde bizim kadar yüksek enflasyon yaşayan başka bir ülke yok. Faizleri de bizim kadar yüksek olan faiz oranı yok.

DÜŞÜRDÜM DEDĞİNE BAKMAYIN

Bakmayın cumhurbaşkanının faizleri düşürdüm dediğine. Cumhurbaşkanının düşürdüm dediği faiz bankaların merkez bankasına ödediği faiz. Asıl faiz vatandaşın faizi. Vatandaşın faizi nedir. İhtiyaç kredileri faizi, vatandaşın faizi ne demek ticari kredileri faizleri. Esnafın tüccarın ödediği faizdir. Bunların hepsinde artış var. Cinsine göre eylül ayından bu yana yüzde 6-8 gibi artışlar var. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu ülke yok.

KÖTÜ YÖNETİMİN YÖNETTİĞİ KRİZ

Türkiye’de kötü yönetimin yönettiği krizle karşı karşıyayız. Türkiye iyi yönetildiğinde ehli bir ekip işin başına geldiğinde Türkiye’nin sorunları çok kısa sürede çözülecek. Dünyada baktığımızda kriz yok. Dünyada görülmemiş bollukta para var. ABD, Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası tarihte görülmemiş parayı bastılar ve dünya piyasasına sürdüreler. 8.5 trilyon dolar FED, 8.5 trilyon avro Avrupa Merkez Bankası, 8.5 trilyon dolar karşılığı Yen Japonya bastı piyasaya sürdü. Para bedava. Faizsiz. Avrupa’da eksi durumda. Feiz. Dünyada bu kadar para bolluğunun olduğu bir dönem, tarihte yok.

TÜRKİYE VARLIK İÇİNDE YOKLUK YAŞIYOR

Türkiye tam yaşadığı varlık içinde yokluk. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Bu kadar varlığın olduğu dünyada, kötü yönetimin neden olduğu bu krizin çözülmesinin düzgün yönetimle kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum. Kurumların toparlanması. Merkez bankası ve diğer kurumların toparlanması 1 ay sürer. Şöyle nefes almamız, toparlanmamız 6 ay süre. Bu krizi geçmişteki krize göre daha hızlı toparlanmamız mümkün. Hasar var. Tabi ki büyük bir zarar var. Merkez bankasının rezervleri eksi. Türkiye hiçbir zaman. Böyle bir şey yaşamadı. Yılsonu itibarıyla eksi 65 milyar dolarlık merkez bankasının pozisyonu var. Merkez bankası elindeki dövizden 65 milyar dolarlık daha fazla piyasaya borcu var. Swap anlaşmalarıyla sağ sola borcu var.

5 MİLYAR DOLAR KIZGAN SAC DA BİR DAMLA SU

Dün yine swap anlaşmasından 5 milyar dolar geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. sadece aralık ayında 17 milyar dolar cumhurbaşkanının talimatı ile Merkez Bankası yakmış. Neden. Yeni ekonomi programı açıklanıyor cumhurbaşkanı konuştu döviz kuru düştü diye. 17 milyar doların 9 milyar dolarını gizli saklı 8 milyar dolarını açıktan sattı. Döviz kurunu sabit tutacağım diye. Gelecek 5 milyar dolar bir hafta idare etmez. Hazıra da dayanmaz. Kızgın saca su damlatır gibi buharlaşıp gider.

HAVUZUN DİBİNDE DELİK VE ÇATLAKLAR VAR

Dolaysıyla işi kökünden halletmek gerekir. Havuzun dibindeki delikleri ve çatlakları kapatmadan ne kadar para gelse boş, çatlak delikleri kapatınca her bir damla Türkiye için faydalı olacaktır. Sadece yabancı değil kendi sermayemizde yararlı olacaktır. Kendi hesabımızın kaynakları önemlidir. Aynı zamanda uluslar arası sermayeden de gelecek yatırımlar önemlidir ve onlarında burada istihdam sağlayacağı her türlü yatırıma kapımız açıktı.

ABDULLAH GÜL İLE 3-4 AY ARAYLA ÇAY SOHBETİMİZ OLUYOR

Abdullah Gül dışişleri bakanı iken cumhurbaşkanı iken sonraki dönemde bizim insani ilişkilerimiz çok yakın oldu. Ara ara konuşuruz. 3-4 ayda ev sohbeti yapıyoruz. Kendisinin hem siyasetçi ve devlet adamı olarak birikimlerini önemsiyoruz. Geniş tecrübesi var ve istifade ediyoruz. Sayın gül cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılırken aktif siyasette rol almayacağını açıkladı. Kendisinin normal yada enformel partimizle bir ilişkisi yok. Fikri desteğini verdi. Yeni bir siyasi partinin Türkiye için yararlı olacağını söyledi. Partimizin kuruluş aşaması ve sonrasında ilişkimiz sadece yaptığımız 3-4 ayda çay sohbeti, ev sohbetidir.

HDP’Lİ MİLLETVEKİLİNİN TERÖRİSTLE FOTOĞAFI

Bu tarafsız yargının konusudur. Bizim kalkıp da şu veya bu fotoğraftan hüküm çıkartmamız. Yargının yerine geçip de bir şey söylememiz çok yanlıştır. Yargının görevidir. Ama nasıl yargının görevi. Tarafsız ve bağımsız yargının görevidir. Hükümetin talimatı ile sopasıyla hareket eden bir yargı ile değil. Tarafsız ve bağımsız yargının ele alması gereken konudur.

6’LI GRUP PARLAMENTER SİSTEM İÇİN SON KEZ TOPLANDI

Biz bir yıl önce parti çalışmamızı yaptık. Kamuoyu ile paylaşmadık. Biliyoruz ki parlamenter sistem ancak bir anayasa değişikliği mümkün. Bu parlamento da saf çoğunlukla mümkün. En az 400 milletvekili gerekiyor. Değişiklik için. Yada 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Sonrasında referanduma gidilsin. Hiçbir siyasi partinin kendi başına anayasa değişikliği yapmayacağı, yapamayacağı bildiğimiz için yakın siyasi tarihte böyle bir şey yok. Hiçbir parti tek başına anayasa değişikliğini sağlayacağı çoğunluk sağlayamadı. Nitelikli çoğunluk yüzde 60 çoğunluk zor. Bizde çalışma yaptık. Kamuoyu ile paylaşmadık. Diğer siyasi partilerle çalıştık. Parlamenter sistem istiyorsunuz. Güzel. Sizin çalışmanızla bizim çalışmamızı karşılaştıralım. Tek bir sistem için beraber çalışmak isteriz dedik. 6’yı masa kuruldu. Eylül ayında. Parlementer sistem isteyen 6 siyasi parti eylül ayından bu yana çalışma yapıyor. Tek bir çalışma haline getirmek için güzel bir çalışma oldu. Salı akşam yapılan son toplantıda iyi bir mutabakat sağlandı. Çok sayıda siyasi partinin bir araya gelerek ülkemiz için ortak bir akılla toplumsal mutabakat arayışını sağlamış olması önemliydi. Biz değer veriyoruz.

Kaynak: Editör:
Etiketler: DEVA, LİDERİ, BABACAN:, BU, KRİZ, YERLİ,, MİLLİ, VE, EV, YAPIMI, KRİZ,
Yorumlar
Haber Yazılımı