KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRISLI TÜRKLERE KARŞI VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
tekden site sağı sünnet
Haber
28 Ocak 2022 - Cuma 11:33 Bu haber 1023 kez okundu
 
KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRISLI TÜRKLERE KARŞI VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar kadar egemen olduklarını belirten tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar, Rumların Annan Planı’na hayır demesinin ortaklık temelinde bir anlaşmanın olamayacağını ortaya çıkardığını kaydetti. Kıbrıslı Türklere karşı verilen sözlerin tutulmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yaşananları “Çifte değil üçlü standart” diye tanımladı.
DÜNYA Haberi
KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRISLI TÜRKLERE KARŞI VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Kayseri Üniversitesi Senatosu tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar’a “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” alanında tevcih edilen “fahri doktora” belgesinin takdim töreni yapıldı.

Üniversitenin 15 Temmuz Yerleşkesindeki Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen fahri doktora takdim ve “Mavi Vatan’da KKTC’nin Rolü” konulu konferansa, KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar’ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ile çok sayıda protokol, akademisyen ve öğrenci katıldı.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından üniversitemizin tanıtım videosu ile KKTC Cumhurbaşkanlığının videoları izletildi. Üniversitemiz Develi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ile Develi İslami İlimler Fakültesi öğretim elemanları tarafından “Gesi Bağları” ve “Magusa Limanı” türkülerinin seslendirildiği mini müzik dinletisinin ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, şunları söyledi:

“Üniversitemiz, kuruluşu yeni olmasına rağmen, yapılan çalışmalar, konulan hedefler, toplum yararına üretilen proje ve iş birlikleri ile her geçen gün büyümekte, mesleki ve teknik yükseköğretimde ülkemizin önemli yükseköğretim kurumları arasına girme yolunda ciddi mesafeler kat etmektedir. Hepinizin bildiği üzere üniversitelerin ana görevi eğitim ve öğretim ile araştırma faaliyetlerini yürütmektir. Ancak, üniversitelerin ülke ve toplum menfaatine olan her konuda çalışma yapma, fayda oluşturma, bilgi üretme ve öncü rol üstlenme gibi görevleri de bulunmaktadır. Bütün bunlara ilaveten milli konulardaki hassasiyetler de her zaman ön planda tutulmaktadır. Bundan yaklaşık iki yıl önce, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ı Başbakanlığı döneminde üniversitemizde misafir ederek, zat-ı alilerinin verdikleri konferansları kapsamında paylaştıkları değerli bilgilerinden faydalanmıştık; bu kapsamda kendilerine bir kez daha teşekkür ediyor, şükranlarımı arz ediyorum. Bugün de zat-ı alilerini Cumhurbaşkanı sıfatıyla üniversitemizde bir kez daha ağırlamanın ve beraberinde fahri doktora tevcih edilmesinin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Davetimizi kırmayarak bizleri onurlandırdıkları için kendilerine şükranlarımı arz ediyorum.  Dost ve kardeş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bizler için ve milletimiz için son derece önemlidir. Her iki ülkenin dostluğu ve kardeşliği sonsuza dek sürecektir. Konuşmama son verirken, Antarktika'nın en yüksek noktası Vinson Dağı'nın zirvesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağını gururla dalgalandıran ve yakın zamanda geçirdiği talihsiz kaza sonucu hayatını kaybeden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan dağcı Birkan Uzun’a ve bugün doğum günü olan yaşasaydı 98 yaşında olacak olan başta merhum Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve bekası için hizmeti geçen ahirete intikal etmiş herkes için Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet, ruhları şad olsun.”

Rektör Karamustafa, konuşmasının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar’a tevcih edilen fahri doktoranın senato bildirisini okudu. Rektör Karamustafa, senato bildirisi okuduktan sonra KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar’a, “Uluslararası Ticaret ve Lojistik” alanında tevdi edilen fahri doktora belgesini takdim etti ve cübbe giydirdi.

Fahri doktora belgesini aldıktan sonra KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar, “Mavi Vatan’da KKTC’nin Rolü” konulu konuşma yaptı. Konuşmasına Kayseri Üniversitesi’ne teşekkürle başlayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak fahri doktora belgesi almasından duyduğu memnuniyeti belirtti. Konuşmasında 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ve Alparslan Türkeş’in atalarının Kayseri bölgesinden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Osmanlı torunları olarak Kıbrıs Türk varlığını sürdürme mücadelesini verdiklerini söyledi. Kıbrıslı Türklerin tarihinde en acı günün adanın İngiltere’ye kiralanması olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Türk bayrağının gönderden indirilmesinin bir yıkım olduğunu kaydetti. Dedesinin de Türk milliyetçisi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, dedesinin hayatında Türkiye’ye gidemese de Ankara radyosunu dinleyerek Türkiye özlemini giderdiğini söyledi. Osmanlı döneminde ilk olarak Vakıflar İdaresi’nin kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, 307 sene Kıbrıs’ın kesintisiz olarak Osmanlı tarafından yönetildiğini belirtti.

Kıbrıs’ın eski dönemlerde cevher niteliğinde bir ada olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, İngiliz sömürge yönetiminde Rumların, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak istediğini anlattı. Kıbrıslı Türkleri adadan göç ettirmek için Rum ve Yunanların her şeyi yaptığını aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, TMT’nin kurulmasıyla Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadeleye işaret etti.

Lozan Antlaşması’na dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bu çerçevede 1960 antlaşmalarında Türkiye’nin garantör olarak şahitlik ettiğini söyledi.

Türkiye’nin, Kıbrıs meselesine ağırlığını vermemiş olsaydı, Enosis ve Büyük Yunanistan’ın gerçekleşmiş olacağını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’taki mücadele sadece Kıbrıs Türk halkının değil Türkiye’nin de mücadelesidir” dedi.

Dış güçlerin Kıbrıs’ta işleri sürekli karıştırmaya çalıştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı’na Kıbrıslı Türklerin evet demesine rağmen, hukuksuzluk yapılarak, Güney Kıbrıs’ın tek başına AB’ye alındığını söyledi.

Kanlı Noel’i ve Kıbrıslı Türklerin köylerden kovulmasını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıslı Türklerin direnişinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin Kıbrıs’ı hiçbir zaman kendi kaderine bırakmayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ın verdiği mücadeleye dikkat çekti.

27-28 Ocak’ta Kıbrıslı Türklerin İngilizlere karşı ayaklandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bundan 64 yıl önce verilen 8 şehidi hatırlattı. Bu süreçten sonra da Kıbrıs Türkü’nün direnmeye devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Erenköy Direnişinde büyük zorluklar içerisinde öğrencilerin mücadele verdiğini söyledi. Çok şehitler verildiğini, acılar yaşandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1974 Barış Harekatı ile Kıbrıslı Türklerin özgürlüğüne kavuştuğunu ve bundan sonra Kıbrıs’ta barış ve huzurun teminatının temellerinin atıldığını ifade etti. Mavi Vatan’da kıta sahanlığı, deniz yetki alanları, münhasır ekonomik bölge kavramlarının çok değerli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bunlara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, hidrokarbon zenginliklere sahip çıkma adına, Doğu Akdeniz’deki duruşun önemine işaret etti.

Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlar kadar egemen olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Rumların Annan Planı’na hayır demesinin ortaklık temelinde bir anlaşmanın olamayacağını ortaya çıkardığını kaydetti. Kıbrıslı Türklere karşı verilen sözlerin tutulmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, yaşananları “Çifte değil üçlü standart” diye tanımladı.

“Güçlü olan değil haklı olanın güçlü olması” diyerek, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Tatar; “Biz, Türkiye’nin desteğiyle varlığımızı sürdürebildik” dedi. “Biz aktör olamadık, insan yerine konulmadık” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte mücadele edildiğinde aktör sayıldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Tatar, empoze çözümleri kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek yan yana yaşayan iki egemen eşit devlet vurgusu yaptı.

Asrın Projesi ile Türkiye’den KKTC’ye su getirildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; “Türkiye’nin desteğiyle KKTC ekonomisi bir yere gelmiştir” dedi. Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi döneminden sonra KKTC’ye yatırımların artacağını belirtti.

Kıbrıs’ta 60 yıldır yan yana yaşayan iki ayrı devlet olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tatar; “Tanınma elbette bir gün gelecek. Dünya, bu gerçeğe gözlerini kapayamaz” şeklinde konuştu.

“Bizim için önemli olan milletin bekası ve Kıbrıslı Türkler olarak varlığımızı sürdürebilmek” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar, vizyonlarının daha güçlü bir KKTC olduğunun altını çizdi.

Kıbrıslı Türklerin, Rumlar kadar egemen ve devlet sahibi olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan’a karşı Maraş önerisini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Maraş açılımının iki egemen eşit devlet politikasıyla ilgili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; 400 bine yakın kişinin, Kapalı Maraş’ı ziyaret ettiğine dikkat çekti.

“Ne münasebet Maraş iade edilecek” şeklinde vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun egemenlikten fedakârlık olduğunu belirtti. “Kıbrıs meselesinin özü, egemenlik mücadelesidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, devleti daha da kalkındırmak, geliştirmek ve Doğu Akdeniz’deki pozisyonu ve milli çıkarları korumanın bize yakışan olduğunu kaydetti.

“Biz geri adım atamayız” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Tatar, kalıcı, adil, sürdürülebilir, kapsamlı anlaşma için önerilerini paylaştıklarını kaydetti.

“Kıbrıslı Türkler gücünü ve desteğini Türkiye’den almıştır” diye konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, fahri doktora almaktan dolayı duyduğu gururu da paylaştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar’a konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa tarafından Üniversitemiz öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından filografi sanatı ile yapılan Türkiye Cumhuriyeti Bayrağı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayrağı, Osmanlı Arşivi’nden1874 Kıbrıs Haritası ve Üniversitemizin Gümüş İşlemeli Tabağının hediye olarak takdimi yapıldı.

KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Tatar daha sonra Mine Kar ve Cem Kar tarafından hazırlanan KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın fotoğraf arşivinde yer alan 50 bin fotoğraf arasından seçilen 250 fotoğraf yer aldığı “Fotoğrafları ve Kendi Sözleri ile Yaşamı; Rauf R. Denktaş Sergisi’nin” açılışını yaptı.

Sergi açılışının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Dr. Ersin Atar, Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’yı makamında ziyaret ederek, üniversitemizin şeref defterini imzaladı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: KKTC, CUMHURBAŞKANI, TATAR:, KIBRISLI, TÜRKLERE, KARŞI, VERİLEN, SÖZLER, TUTULMADI,
Yorumlar
Haber Yazılımı