ÖZHASEKİ: KÜLTÜR, BAĞIMSIZLIĞIN HEM ANAHTARI HEM DE TEMİNATIDIR
tekden site sağı sünnet
Haber
21 Mart 2022 - Pazartesi 16:43 Bu haber 2312 kez okundu
 
ÖZHASEKİ: KÜLTÜR, BAĞIMSIZLIĞIN HEM ANAHTARI HEM DE TEMİNATIDIR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki: “Bir milletin bağımsızlığının bir yolu da kültürden geçer. Kültür, bağımsızlığın hem anahtarı hem de teminatıdır”
SİYASET Haberi
ÖZHASEKİ: KÜLTÜR, BAĞIMSIZLIĞIN HEM ANAHTARI HEM DE TEMİNATIDIR

Üç gün süren AK Parti Yerel Yönetimler Kültür Sanat Kongresi sona erdi. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "AK Parti Yerel Yönetimler Kültür Sanat Kongresi" Kapanış Bildirgesi’nde katılımcılara hitap etti.

Doğru bir işi yapmak kadar o doğru işi doğru zamanda yapmanın da önemli olduğunu belirten Özhaseki, kültürün; milletlerin müstakilen millet olarak varlıklarını sürdürebilmesinin hem teminatı hem de anahtarı olduğunu söyledi.

Özhaseki “Kültür, milleti millet yapan, bireye o millet içinde aidiyet biçen kimlik unsurudur ve bu olmadan insan kendisi de olamaz. Kültür kolay elde edilen bir şey değildir. İçinde yaşadığınız mekânlar ve toplum size onu zaman içinde öğretir. Tıpkı vicdan gibi. Doğuşta bir kültürümüz yoktur ama gitgide ait olduğumuz topluma ait değer yargılarını içselleştirerek kültür sahibi oluruz. Bir milletin bağımsızlığının bir yolu da yolu kültürden geçer. Kültür; bağımsızlığın hem anahtarı hem teminatıdır. Anahtarıdır çünkü millet olmanın gerekliliği içerisinde, aynı duyguları paylaşmanın gerekli olduğudur. Bu işin teminatı ve insanlık âleminin kurtuluşu kültürdür. Hür bir şekilde yaşamanın da temel unsurunun bu olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Evrensel olmanın yolu yerli ve milli kültürden geçer”

Kültürün bir var olma, yok olma meselesi olduğunun altını çizen Özhaseki, “12 bin yıllık bir Anadolu coğrafyasında yaşıyoruz. Kadim bir kültüre sahibiz. Hepimiz bununla övünüyoruz. Kültürümüz iyi insan olmayı, vicdanlı ve merhametli olmayı öğretiyor ve bunun da uygulanmasını istiyoruz. Çocuklarımıza kültürümüzü öğretiyoruz. Ama dışarıdan bir kültür geliyor. Rüzgâr sizi nasıl etkiliyorsa o kültür de sizi ister istemez öyle etkiliyor. Çocuklarımız sosyal medyada. Sosyal medyada her şey var; iyilik de var kötülük de var. Çocuklarımızın bu konuda mağlup olmaması lazım. Kültür; var olma, yok olma meselesidir. Bizi bu topraklarda baki kılacak olan kadim kültürümüzün özümsenmesi, yaşanması ve yaşatılmasıdır. Bu imkân bizde var. Bunu ısrarla takip etmemiz lazım. Evrensel olmanın yolu yerli ve milli kültürden geçer. Çok güzel ve kadim şehirlere sahibiz. Kendine has kadim kültürleri olan, tarihi eserlerin çok olduğu ve yaşarken çok keyif alınan şehirlerimiz var.” değerlendirmesinde bulundu.

“Yeni dönemin Cumhuriyet eserlerini biz oluşturacağız”

Üç gün süren kültür sanat kongresinin çok verimli geçtiğini belirten Özhaseki, “Kongre sürecinde belediyelerimiz açısından son bir yılın kültürel fotoğrafını görme imkânını da bulduk. Tarihi ve doğal kültürel mirasımız bizim baş tacımız. Belediye başkanlarımız hanları, hamamları, kiliseleri ve camileri ve sayısız tarihi eserleri restore ediyorlar. Kültürümüze sahip çıkıyorlar. Ayrıca somut olmayan miraslarımızı gelecek nesillere aktarmak, belediye başkanlarımızın da işi. Bu toplantılarda hoşuma giden bir konu da; bilgi, kültür ve medeniyet çizgisi. Bu topraklarda Selçuklu bir medeniyet inşa etmiş. Osmanlı bir medeniyet inşa etmiş. Şimdi de yeni dönemin Cumhuriyet eserlerini biz oluşturacağız. Elbette AK Parti Belediyeciliği her alanda olduğu gibi kültür alanında da dolu dolu işler üreterek, nitelikli olanı ön plana çıkartarak faaliyetlerini yaptılar. Ama daha da geliştirmek ve çeşitlendirmek adına bu kongremizde; “kültür sanat alanında ne yapmalıyız, daha neler yapabiliriz?” konularını tartıştık. Zaten bu kongremiz bir nevi eksiklerin bir özeleştirisini yapma görevi de üstlendi. Bu kapsamda da neler yapacağımıza karar verdik.” dedi.

Belediyelerin Kültür Sanat Kurulları oluşturması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, “Kültür Sanat Kurulu kurulması şehirlerimiz için çok önemli. Kültür müdürlerinin haricinde oluşacak bu kurul, şehrin kültür vizyonunu belirleyecektir, yön verecektir. Belediyelerimiz, kültürümüzün tanıtılması için ekstra bütçe ayırması gerekiyor. Kültür sanat konusuna daha fazla ağırlık verilmesi gerekiyor. Kültür merkezlerimizin içine daha fazla fonksiyon yüklemek gerekiyor. Ayrıca gençlerimizi, kültür merkezlerimize çekecek daha fazla ve çeşitli etkinlikler yapmamız gerekiyor. Bu bilinç ve duyarlılıkla üç gün boyunca emek verdiğimiz kongremizin Türkiye’nin kültür çalışmalarındaki yeni ufuklar arayışımızı daha güçlü kılacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Özhaseki, 5 maddelik Yerel Yönetimler Kültür Sanat Kongresi Kapanış Bildirgesi’ni katılımcılarla paylaştı. Ardından kültür sanat alanında yaptıkları özgün projelerle ödüle değer görülen belediye başkanlarına AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Özhaseki, Çiğdem Karaaslan, Mustafa Şen ve Hamza Dağ tarafından ödülleri takdim edildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÖZHASEKİ:, KÜLTÜR,, BAĞIMSIZLIĞIN, HEM, ANAHTARI, HEM, DE, TEMİNATIDIR,
Yorumlar
Haber Yazılımı