Çalışanlar dikkat; Temmuz öncesinde işinizden istifa etmeyin
Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranıyla birlikte memur maaşlarına yapılacak zam, kıdem tazminatı tavanını da yukarı çekecek. Askerlik, evlilik veya kendi isteğiyle işten ayrılmayı düşünen çalışanlara uzmanlar “bekleyin” uyarısında bulunuyor. Temmuz z

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranıyla birlikte memur maaşlarına yapılacak zam, kıdem tazminatı tavanını da yukarı çekecek. Askerlik, evlilik veya kendi isteğiyle işten ayrılmayı düşünen çalışanlara uzmanlar “bekleyin” uyarısında bulunuyor. Temmuz zammıyla her hizmet yılı için yaklaşık 7 bin lira daha fazla tazminat alınabilecek.
Tavan Artıyor: 46 Bin TL'den 53 Bin TL'ye
Şu an 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışanlar için uygulanan kıdem tazminatı tavanı yıllık 46 bin 655 TL. Ancak memur maaşlarına yapılacak yaklaşık %15'lik zamla bu tavanın 53 bin 653 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Bu da her yıl için ortalama 7 bin TL ek ödeme anlamına geliyor.
Evlenen, Askere Giden, İstifa Eden Herkes İçin Fırsat
Yasaya göre, evlenen kadınlar evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabiliyor. Aynı şekilde, askerlik görevi için istifa eden erkek çalışanlara da tazminat ödeniyor. Uzmanlar, bu kapsamda işten ayrılmayı düşünenlerin Temmuz ayını beklemeleri halinde daha yüksek tazminat alabileceklerini vurguluyor.
Emeklilik Şartı Olmadan Tazminat Almak Mümkün
Kıdem tazminatı almak için sadece işverenin işten çıkarması gerekmiyor. Belirli prim gününü ve sigortalılık süresini dolduran çalışanlar, kendi istekleriyle ayrılarak tazminat alabiliyor. Bu kapsamda;
8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar, 15 yıl hizmet süresi ve 3.600 prim günüyle,
8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası girişliler, 25 yıl hizmet süresi ve 4.500 prim günüyle veya 7.000 prim günüyle,
30 Nisan – 31 Aralık 2008 arası girişliler, 4.600 prim gününde,
2009–2015 arasında başlayanlar, giriş yılına göre 4.600 ile 5.300 arası prim gününde,
2016 sonrası girişliler ise 5.400 prim günüyle kıdem tazminatına hak kazanabiliyor.
Tazminatı Parça Parça da Alabilirsiniz
Aynı çalışan farklı dönemlerde birden fazla işverenden kıdem tazminatı alabilir. Örneğin, A şirketinde 10 yıl çalışan ve haklarını alarak ayrılan bir kişi, B şirketinde 5 yıl daha çalıştıktan sonra yine tazminat alma hakkına sahip olur.
Başvuru Şartı: SGK Yazısı Alınmalı
Kıdem tazminatına hak kazanan çalışanların öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) “Kıdem Tazminatı Hakkında Yazı” alması gerekiyor. Bu belge işverene teslim edildikten sonra tazminat ödemesi yasal olarak yapılmak zorunda.