“Ayvalık Zeytinyağı” Atolab ile Korunuyor; Sahte Zeytinyağının Önüne Geçiliyor

Ulusal ve uluslararası standartlara uygun metotları kullanarak, yetişmiş personel ve uzman tadımcıları ile tarafsızlık ilkesi içerisinde, gizlilik prensibine dayanarak “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaret analizlerini gerçekleştirmek, doğru ve güvenilir sonuçlar vermek üzere Ayvalık Ticaret Odası tarafından 2012 yılında kurulan ATOLAB, “Ayvalık Zeytinyağı” coğrafi işaretinin yurt içinde ve yurt dışında tanınabilirliğine liderlik ediyor. Marka sahibi ve natürel sızma zeytinyağı ambalajlı ürününde “Ayvalık Zeytinyağı” menşe adı coğrafi işaret hologramını kullanmak isteyen firmalar rahatlıkla ATOLAB’a başvuruda bulunabiliyorlar.

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Ayvalık bölgesi; doğusunda Madra Dağları, batısında Ege Denizi, güneyinde İzmir İl Hududu olan Madra Çayı, kuzeyinde Gömeç ilçesi ile çevrili alandır. ‘Ayvalık Zeytinyağı’ menşe adı; belirlenen coğrafi sınırlar içerisinde yetişen Ayvalık çeşidi zeytinlerden elde edilen, sıkımı- dolumu- ambalajlanması gibi tüm üretim safhalarının Ayvalık Coğrafi Sınırları içerisinde gerçekleşen, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’ne uygun, kimyasal ve duyusal anlamda natürel sızma zeytinyağı kalite sınıfında olan zeytinyağlarına verilen coğrafi işarettir.

 

Ülkemizde zeytinyağı duyusal analizi üzerine akredite olan 4 laboratuvarından biri olan ATOLAB ile markalarımızın ‘Ayvalık Zeytinyağı’ tescilini almaları için gerekli analizleri gerçekleştirerek ulusal ve uluslararası geçerliliğe sahip hologram veriyoruz. Bu sayede piyasada çokça gündeme gelen sahte, taklit ve tağşiş ürünlerin de önüne geçiyoruz. Zeytinyağı alacak kişilerin paketlerin üzerinde ATOLAB hologramının olmasına da ayrıca dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi.

Markalaşma için yatırım yapılmalı

Zeytinyağında markalaşmanın önemine dikkat çeken Ali Uçar, “Türk zeytinyağı sektörü, büyük ölçüde dökme satışlar yapıyor. Markalaşma konusunda ciddi eksiklikler bulunmakta. Markalaşmak ve marka yaratmak, kurumsallaşmak çok önemli bir konudur. Marka yaratamazsanız, katma değer yaratamazsınız. Kurumsallaşamazsanız, sürdürülebilir olamazsınız. Yerel, butik firmaların desteklenmesi, ulusala taşınması, daha sonra da uluslararası olabilmesi için sektörel desteklerin verilmesi gerekmektedir. Yüksek kaliteli ürünlerin dökme olarak satılması, katma değerin düşük kalmasına neden oluyor. Bu durum ambalajlama ve markalaşma konusunda yapılacak yatırımların önemini ortaya koymaktadır. Ambalajlı ürünlerin, katma değer yaratması açısından teşvik edilmesi gerekmektedir. Ambalajlı ürünlerin AB piyasasına girebilmesinin önünde engel olan gümrük birliği anlaşmasının revize edilmesi önemlidir. Türk zeytinyağının ambalajlı ihracatının arttırılması için tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi, marka adlarının duyurulabilmesi için yarışmalara katılımlar ile reklam çalışmalarının da arttırılması gerekmektedir. Ayrıca ambalajlı ihracat yapılan ülke pazarlarına daha rahat girilebilmesi için yerel firma ortaklıklarının da kurulması da piyasa kolaylıkları sağlayacaktır” açıklamalarında bulundu.