ÇİFTÇİ BORÇ VE ARTAN MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. “Bankalara ve Tarım kredi Kooperatiflerine olan borçları altında ezilen çiftçiler, artan üretim maliyetleri ve kuraklık ile mücadele etmektedir” diyen Ataş, “Döviz kurlarının sürekli yükselmesinin sonucunda tohum, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artmaktadır. Akaryakıt, elektrik ve sulamaya peş peşe gelen zamlar üretim maliyetlerini daha da yükseltmiştir” dedi. Çiftçi borçlarının uzun süreli yapılandırılması gerektiğine dikkat çeken Ataş, aynı zamanda haciz işlemlerinin de durdurulması gerektiğini söyledi. Kayseri’de çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları örnek gösteren Ataş, “Bir taraftan artan üretim maliyetleri, diğer taraftan Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanılan yüksek faizli kredilere olan borçları çiftçimizin belini bükmüştür” şeklinde konuştu.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, çiftçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımaya devam ediyor. “Pamdemi süreci ve değişen iklim koşulları bizlere bir kez daha tarımın ne kadar önemini olduğunu gösterdi” ifadelerini kullanan Ataş, “Tarımsal üretimin öneminin daha da anlaşıldığı bu günlerde birçok etken yüzünden ne yazık ki çiftçimiz üretimden giderek uzaklaşmaktadır. Döviz kurlarının sürekli yükselmesinin sonucunda tohum, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artmaktadır. Akaryakıt, elektrik ve sulamaya peş peşe gelen zamlar üretim maliyetlerini daha da yükseltmiştir. Artan üretim maliyetleri karşısında borçlanarak üretime devam etmeye çalışan çiftçilerimiz, bu zor günlerde birde kuraklık ile mücadele etmektedir” diye konuştu.
BORÇLAR ÇİFTÇİMİZİN BELİNİ BÜKMÜŞTÜR
AKP İktidarının uyguladığı tarım politikalarının çiftçileri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Ataş, “Her fırsatta tarım ülkesi olmakla övündüğümüz ülkemizde iktidar tarafından uygulanan tarım politikaları sebebiyle çiftçimiz zor durumdadır. Üretimden ziyade ithalata dayalı tarım politikası belirleyen iktidardan yeterli desteği alamayan, artan üretim maliyetleri altında ezilen çiftçilerimiz, günü kurtarma ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılama adına; Tarım Kredi Kooperatiflerinden veya Özel Kredi Kuruluşlarından krediler kullanmakta, borçlanarak üretimlerine ve günlük hayatlarına devam etmeye çalışmaktadır. Bir taraftan artan üretim maliyetleri, diğer taraftan Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanılan yüksek faizli kredilere olan borçları çiftçimizin belini bükmüştür” dedi.
SULAMA KUYULARI BÖLGE ÇİFTÇİLERİ TARAFINDAN BİRÇOK GEREKÇE GÖSTERİLEREK BİR TEHDİT OLARAK ALGILANMAKTADIR
Kayseri’de çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları da örnek gösteren Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Seçim bölgem Kayseri’de de durum farlı değildir. Bankalara ve Tarım kredi Kooperatiflerine olan borçları altında ezilen Kayserili çiftçiler, artan üretim maliyetleri ve kuraklık ile mücadele etmektedir. Son dönemde ise Patates üretimi yapılan bölgelerde ki Patates üreticileri tarafından oluşturulan sulama kuyuları bölge çiftçileri tarafından birçok gerekçe gösterilerek bir tehdit olarak algılanmaktadır. Çitçiler bu su kuyularının kuraklığı daha da arttıracağını, toprağın yapısını bozacağını düşünmektedir. Patates harici üreticilerimiz bu nedenlerle tarım alanlarında verimin düşeceğini savunmaktadır.
ÇİFTÇİ BORÇLARI UZUN SÜRELİ YAPILANDIRILMALI VE AYNI ZAMANDA HACİZ İŞLEMLERİNİN DURDURULMALI…
Çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi de veren Ataş, Bakan Pakdemirli’ye, çiftçilerin borçlarının uzun süreli yapılandırılmasını ve aynı zamanda haciz işlemlerinin durdurulmasını istedi.
MİLLETVEKİLİ ATAŞ, BAKAN’DAN SORULARINA YANIT İSTEDİ
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Bakan Pakdemirli’den şu sorularına yanıt istedi: Tarımsal üretimden vazgeçen çiftçilerimizi, tekrardan üretime döndürmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Tarımsal üretimde artan maliyetleri düşürmeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankası ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasına ve uygulanan haciz işlemlerinin durdurulmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Çiftçilerimizin sulama birliklerine ve elektrik firmalarına olan borçlarına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kuraklık mağduru çiftçilerimizin mağduriyetlerin giderilmesine yönelik bir planlama yapılmakta mıdır? Kuraklıkla mücadele kapsamında hangi projeler yapılmaktadır? Kuraklıktan zarar gören ve TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimizin, TARSİM sigorta kapsamına alınmasına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayserili çiftçiler her sene zirai don ve kuraklık ile mücadele etmektedir. Bu kapsamda birçok mağduriyet yaşamaktadır. Kayserili çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve yaşanacak mağduriyetlerin önlenmesi noktasında herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Kayseri’de çiftçilerimizin kuraklıkla mücadele ettiği bu günlerde, sulu tarımın önemi daha iyi anlaşılmıştır. Kayseri’de yapımına devam edilen sulama projeleri hangi aşamadadır ve bu projeler ne zaman bitirilecektir? Kayseri’de yapımı düşünülen yeni sulama projesi var mıdır? Patates üreticilerin oluşturduğu ve kullandığı su kuyularının bölgedeki tarım arazilerinin üzerindeki olumlu yâda olumsuz etkileri üzerine bir çalışma yapılmış mıdır? Bu konuyla ilgili çiftçilerimizin kaygılarını giderme adına bölge üreticilerine bilgilendirme toplantıları yapılacak mıdır?