KAYSERİ OSB BAŞKANI VE YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI

Haklarında ağır ceza mahkemesinde dava açılan Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetim kurulu üyeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görevden alındı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kararı ile yönetim, denetim kulu ile idari personel olarak görevden alınan isimler şöyle oldu; Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Katırcıoğlu, Levent Somtaş, Şaban Andaç, Yunus İmamoğlu, Süleyman Sarptaş, Ali İstanbulluoğlu, Ali Yaprak, Adil Özkan ve bir bürokrat görevden alındı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı müfettişlerince yapılan inceleme sonrasında Kayseri OSB Başkanı ve yönetiminin usulsüz harcamalarla bazı yönetmeliklere aykırı davranışlarını tespit etmiş ve 408 sayfalık rapor hazırlamıştı. Cumhuriyet Savcılığı’na OSB çalışanlarının şikayeti üzerine başlayan sürecin ardından savcılıkta OSB Başkanı ve yönetimi hakkında iddianame hazırlamış ve ağır ceza mahkemesi tarafından iddianame kabul edilmişti. Kasım ayında Başkan ve yönetiminin yargılanmalarına 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacaktı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise, ilk duruşmaya bir aydan fazla zaman kala OSB Başkanı Tahir Nursaçan ve yönetim kurulu üyelerini görevden aldı.

Kayseri OSB Başkanı ve yönetimiyle ilgili ortaya çıkan ve ağır ceza mahkemesinde yargılanma sürecini başlatan bölge müdürlüğü çalışanlarının savcılığa suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya çıkartılmıştı. Şikayet üzerine yapılan soruşturma kapsamında Kayseri OSB'de yapılan harcamaların denetlenmesi için 2019 yılının Haziran ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'na bağlı müfettişler görevlendirildi. İncelemeler üzerine 408 sayfalık rapor hazırlandı. Rapor, Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 200’ü aşkın sanayicinin bulunduğu ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’nun müdahil olduğu soruşturma dosyasına girdi. Soruşturma sonunda OSB Başkanı Tahir Nursaçan ile 6 yönetici hakkında ‘zimmet’ suçundan 5'er yıldan 12'şer yıla kadar ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’ suçundan da 3'er yıldan 8'şer yıla kadar olmak üzere toplam 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. İddianame, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İlk duruşma ise kasım ayında yapılacak.

SKANDAL HARCAMALAR İDDİNAMEDE DE YER ALMIŞTI

Savcılık tarafından düzenlenen iddianamede dikkat çeken adeta sanayicinin parasının çarçur edildiğini doğrulayan harcamalar vardı. OSB yönetmeliğine aykırı, yönetim kurulu kararı alınmadan yaklaşık 1 milyon 500 bin TL harcama yapılarak yaptırılan Osmanlı Odası vardı. OSB tüzel kişiliğinin niteliği itibariyle herhangi bir reklam ihtiyacı olmamasına rağmen 15 Mayıs 2019-25 Eylül 2019 tarihleri arasında yerel basında ve medya kuruluşlarında yapılan yayınlar karşılığı olarak 1 milyon 485 bin 348 TL harcama. Hizmet alımına ilişkin belgesi olmayan toplam 99 bin 600 TL ödeme yapıldığı, herhangi bir OSB tüzel kişiliği yönetim organı kararı olmaksızın 2016-2019 yılları arasında 26 bin 271 TL tutarında gömlek, kravat ve eşarp alınarak yerel medya mensuplarına hediye olarak verilmesi de iddianamede yer aldı. Resmi belgede sahtecilik suçlamasının da yer aldığı iddianamede yine OSB demirbaş kayıtlarına geçmeyen 57 adet cep telefonu da yer almıştı.