OTOBÜSÇÜ ESNAFINA AKARYAKIT ZAMLARI DARBE VURDU
Kayseri’de özel halk otobüsü çalıştıran esnaf, belediyeden ödemeyle ilgili artış yapılmasına karşın doğalgaz ve motorine gelen zamla adeta darbe alırken, verilen artışta zamlara gitti. Doğalgazlı otobüs çalıştıran esnaf, daha önce aylık 14 ila 16 bin lira ödediği doğalgaza şimdi 25 bin liranın üzerinde ödeme yapıyor.
Kayseri’de halk otobüsçülerin kilometreye göre belediyeden aldığı ödeme konusunda zam isteniş ve yaşanan olaylar sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nden tepkiye karşın ücretlerde artışa gidilmişti. Yapılan artış aylık 43 bin 500 TL olarak belirlenmiş ve bu ücretin otobüsçü esnafı için çok iyi olduğu ifade edilmişti.
Ancak otobüsçü esnafı yapılan artışın hiçbir işe yaraladığını ve artıştan daha fazla miktarda ödemeyi doğalgaz ile motorine gelen zamla birlikte akaryakıta ödediklerini ifade ediyorlar.
GELİREN SADECE YÜZDE 65’İ YAKITA GİDİYOR
1 Kasım tarihinden itibaren sayıları çok olan doğalgazlı otobüslerin sahibi esnaf, yılbaşında metreküpüne 3 lira 64 kuruş ödediği doğalgaza şimdi ise 7 lira 8 kuruş ödüyor. Aylık 14-16 bin TL doğalgaz yakıt ödemesi yapan esnaf, şimdi 25 bin liranın üzerinde ödeme yapmaya başladı. Gelecek ay itibarıyla ez az 27 bin lira doğalgaz ödemesi yapacaklarını ifade eden esnaf, 27 bin lira yakıt, arıza yaptığı durumlarda ve bakımı için şehirde tek servis olmasından dolayı yüksek ücretler ödediklerini, mecburu olarak şoför çalıştırmak zorunda olduklarını, vergiler, farklı ödemeler, bir de bunun yanında ikinci eli bile 1 milyon lirayı bulan otobüslerdeki 10 yaş uygulamasını hatırlatarak, kazandıkları ücretin büyük bir çoğunluğunun masraflara gittiğini aktardılar. Kazançlarının yüzde 65’inin, yakıta böyle zam gelmeye devam ederse yüzde 75’inin doğalgaz ve motorine gideceğini ifade ettiler.
HEPSİ CEBİMİZE KALIYOR SÖYLEMİ VAR
Belediyenin aylık 6 ila 8 bin kilometre karşılığında ödeme yaptığı 43 bin 500 liranın tamamen esnafın cebine kaldığı gibi bir görüntü oluşturulmaya çalışılmasından da rahatsız olan esnaf, doğalgaz ve motorinde artan ücretlerin kendileri için en büyük gider kalemi olduğunu ifade ettiler.
DOGALGAZA YÜZDE 100 ZAM GELDİ
Bir esnaf ise doğalgazın metreküpüne yılbaşından bu yana yüzde 100 üzerinde zam geldiğini anımsatarak, kendilerine yapılan zam miktarı ile belediyenin otobüs biletlerine yaptığı zam miktarının dikkate alındığında belediyenin çok yüksek oranda zam yaptığına işaret etti.
YAŞ KRİTERİNDE DEĞİŞİM YAPILSIN
Bir başka esnaf ise, pandemi döneminde neredeyse bir buçuk yıl otobüslerin çalışmadığını, büyükşehir belediyesinin bu süreçte çoğu zaman tam kısıtlamadan dolayı ulaşım hizmetini birkaç seferle verdiğini, 500 bine yakın günlük yolcunun 150 binlerin altına düştüğü açıklamasını hatırlatarak, “En azından yetkililerden beklentimiz, bir buçuk yıllık pandemi sürecini dikkate alarak, araçlarımızdaki 10 yaş kriterini bir buçuk yıl daha ertelemeleri bize katkı sağlamış olacak” ifadelerini kullandı.