Pastırma sucuk elde kaldı; üretici de esnaf da sıkıntıda

Yaz döneminde geçiş yıllardaki talep miktarına göre üretilen pastırma sucuk, beklenen alımın olmaması nedeniyle yüzde 50 oranında üretici firma ve esnafın elinde kaldı. Bazı firmalar kampanya yaparak ürünlerin satışı yapmaya çalışırken, gurbetçinin yazılan para cezası nedeniyle almadığı ürünler ise yüksek miktarda da olmasa da indirimli şekilde vatandaşa nasip olacak.

Kayseri’de pastırma ve sucuk üretimi yapan firmalar, özellikle gurbetçi ile kente gelen farklı şehirlerdeki Kayserililerin yaptığı alımları dikkate alarak geçmiş yaz dönemlerdeki üretim miktarları kadar pastırma ve sucuk üretti. Esnafında gurbetçileri beklediği ve satışın yoğun olacağı düşünülen yaz dönemi beklendiği gibi geçmedi.

Gurbetçi, karayolu yada hava yolu ile geri dönüşlerde farklı ülkelerdeki et ve et ürünlerinin yanı sıra farklı gıdalara yönelik uyguladığı yasakların devam etmesi, artık para cezası yazarak ürünlere el koyması yüzünden pastırma sucuk ve diğer ürünleri yaz döneminde almadı.

Bir pastırma ve sucuk satışı yapan esnaf, her yıl geri dönüşte 10 kilogram üzerinde pastırma alan müşterisinin bu yaz dönemi Avrupa ülkelerinde uygulanan yasak ve para cezası yüzünden 500 gram ile geri dönüş yaptığını ifade etti. Müşterisinin sadece Kayseri’de bulunduğu dönemde yiyeceği kadar pastırma ve sucuk almasından dert yandı.

Bir başka esnaf ise, gurbetçinin geri dönüşünde bir yıl tüketebileceği kadar pastırma ile sucuğun yanı sıra orada yaşayan eş ve dosta hediye pastırma aldığını ama bu yaz döneminde alış veriş yapmadan giden müşterilerinin olması nedeniyle, ürünlerin elinde kaldığını anımsattı.

Pastırma ve sucuk üretimi yapan firmanın kampanya başlattığını belirten bir başka esnaf ise, bu kampanya sayesinde vatandaşların sucuk alabileceğine inandıklarını ve biraz olsun nefes almayı düşündüklerini aktardı.

Kazancılar Çarşısı’nda pastırma sucuk satışı yapan başka bir esnaf ise, her yıl yaz döneminde geri dönüşte gurbetçi müşterilerinin ciddi miktarda patsıma, sucuk, peynir, kuruyemiş, lokum ve hatta baharat alan gurbetçilerin bu alış verişlerini yapmadan gittiğini belirtti. Esnaf, gurbetçilerin alış veriş yapmak istediklerini ancak gümrüklerde götürdükleri bu ürünlere el konulmasının yanı sıra 1000 Euro’yu geçen cezalar yazıldığını dile getirdiklerini aktardı.

 Esnaf, neredeyse yüzde 50 civarında pastırma ve sucuk ürünlerinin elde kaldığını, imalatçı firmaların bu ürünlerle ilgili kampanya başlattığı ve başlatmaya hazırlandıklarını dile getirerek, “Satışını yaptığımız ürün gıda ürünleri arasında evde mecburi olması gereken bir ürün değil. O nedenle satışı zor. İnsanlar pastırma ve sucuk almadan da yaşamını idam ettiriyor. Ki; bu ürünlerden ziyade mecburi gıda maddeleri alıyor. Beklentimiz insanlarımızın alım gücünün artmasıdır. Hem esnaf olarak bizler hem de üretici firmalar ciddi sıkıntıda” dediler.