Şeker Sektörünün Kalbi Kayseri’de Attı

Kayseri Şeker kampüsü içerisinde 3 gün süren festivalde AR-GE ve tarımda sürdürülebilirlik konularında uzman sunumları, özel oturumlar, paneller, firmaların stantlarında interaktif sunumlar, eğlenceli etkinlikler, çekilişler gibi faaliyetler yer aldı.

PANFEST etkinliğinde ilk gün alanında uzman isimlerle şeker pancarında sürdürülebilirlik temalı dört oturumlu panel düzenlendi. İkinci ve üçüncü gün ise Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen şeker pancarı üreticileri modern tarım makineleri ve yeni tarım teknikleri “Tarla Günleri Etkinliği” kapsamında tanıtıldı.

Etkinliğin 1. gününde gerçekleşen panelde yer alan panelistler şu şekilde:

Kayseri Şeker PANFEST açılış sunumunu FAO Türkiye Bitkisel Üretim Uzmanı ve Ulusal Proje Koordinatörü Veysel Dönderalp yaptı.

“Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı, Tarımsal Sulama Sistemlerinin Sürdürülebilirliğe Etkisi” adlı panelin moderatörlüğünü Bloomberg HT' tarım editörü İrfan Donat üstlenirken, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Netafim Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Pınar Parmaksız ve Erciyes Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara panelist olarak yer aldı.

“Sürdürülebilir tarım yalnızca bir kavram değil, aynı zamanda bir zorunluluktur.”

Panelde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay;

“Günümüz dünyasında tarımsal üretimin yalnızca verimli olması yeterli değil aynı zamanda çevreye duyarlı, geleceği güvence altına alan, doğal kaynakları koruyan bir anlayış benimsemek zorundayız. Tüm bunlara karşı Kayseri Şeker olarak üretim süreçlerimizi en verimli ve çevre dostu hale getirmek için yenilikçi teknolojilerle çiftçilerimizle omuz omuza çalışıyoruz. Bugün düzenlediğimiz şeker pancarı tarımında sürdürülebilirlik paneli vesilesi ile buradan çıkacak fikirler ve iş birlikleri sadece bugün değil geleceğin tarımı içinde yol gösterici olacaktır. Sürdürülebilir tarım yalnızca bir kavram değil, aynı zamanda bir zorunluluktur”. Dedi

Sürdürülebilir Şeker Pancarı Tarımında Bitki Islahı ve Biyoteknolojisi konulu panelde; Uluslararası Tarım Servisi Departmanı Uzmanı KWS Temsilcisi Christina Welhausen, SesVanderHave Türkiye Genel Müdürü Doktor Muzaffer Adıyaman, FD Tohum ve Tohum Üretim ve Teknik Müdürü Mithat Polat panelist olarak yer aldılar. Panelin moderatörlüğünü gazeteci ve televizyon programcısı Cem Seymen yürütürken şu görüşlere yer verdi;

“Biz muhteşem topraklarda yaşıyoruz. bu fabrikaya her gelişimde tüylerim diken diken oluyor Cumhuriyetin yarattığı en muazzam tesislerden bir tanesi Kayseri Şeker, yani sadece binaları değil yarattığı kültür ortaya çıkarttığı misyon, felsefe ülkenin kalkınması için stratejik ürünlerde adım atabilme heyecanı ve coşkusu yani bu fabrika fabrikadan öte bir yer. Ülkeyi kalkındırma ve dünyanın en sözü geçen gıda bağımsızlığından tutunda sanayileşmeye kadar eğitimden tutunda kadın haklarına çocuk haklarına kadar müthiş bir felsefeyi temsil eden bir fabrikanın içindeyiz. Ne şanslıyız ki bugün bir aradayız böyle bir yerdeyiz ve ne şanslıyız ki böyle bir yönetim kadrosu var ben gerçekten burada çok iyi yönetildiğini düşünüyorum Vatanperver bir anlayışla yönetildiğini düşünüyorum “dedi.

 

Rol model uygulamalarıyla şeker sektöründe örnek projelere imza atan Kayseri Şeker, PANFEST 2024’ün ikinci ve üçüncü günü Tarla Günü Etkinliklerinde Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’de protokolde yerini aldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen 52 firma ve temsilcileri hem panelde hem de Kayseri Şeker’in deneme tarlalarında stantlar açarak şeker pancarı çiftçilerini, yeni tarım teknikleri, uygulamalı modern tarım makineleri ve teknolojileri alandaki en son gelişmeler ile bilgilendirdiler.